Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Μια σπάνια χουλιαρομύτα (αποτελεί το σύμβολο του Φορέα Διαχείρισης στενών και εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά) τρέφεται στους αλμυρόβαλτους της λιμνοθάλασσας Βατάτσας , στις εκβολές του Καλαμά

επαμ-epamioanninon.wordpress-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Μια σπάνια χουλιαρομύτα τρέφεται στους αλμυρόβαλτους της λιμνοθάλασσας Βατάτσας-01





Η Χουλιαρομύτα (Platalea leucorodia) ανήκει στην τάξη των Πελαργόμορφων (Ciconiiformes), και στην οικογένεια των Θρησκειορνιθιδών (Threskiornithidae). Είναι ένα σπάνιο πτηνό που έρχεται στην Ευρώπη τους θερινούς μήνες ενώ τον χειμώνα μεταναστεύουν στην Αφρική.

Έχουν λευκό χρώμα ενώ τα ενήλικα έχουν κιτρινωπό φτέρωμα στη βάση του λαιμού τους. Το ράμφος είναι μακρύ, σκούρο σταχτί ενώ η άκρη του είναι πλατιά σαν κουτάλι (χουλιάρη, εξού και το όνομα Χουλιαρομύτα) και κιτρινωπή. Τα πόδια του έχουν κι αυτά την σταχτί απόχρωση. Την περίοδο της αναπαραγωγής αποκτούν ένα λοφίο κιτρινωπού χρώματος.Ζεί και φωλιάζει σε υγροβιότοπους με πλούσιους καλαμιώνες όπου και φωλιάζει σε αποικίες που βρίσκονται συχνά κοντά σε μεγάλες αποικίες γλάρων.

Είναι πολύ σπάνιο πτηνό σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά. Τα λίγα άτομα που έρχονται τα βρίσκουμε στους περισσότερους μεγάλους υγροβιότοπους που έχουν απομείνει στη χώρα.

Η χουλιαρομύτα αποτελεί το σύμβολο του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά. Παραμένει μόνιμα στο δέλτα Καλαμά με μεγάλους αριθμούς κατά τη χειμερινή περίοδο, γεγονός που αναδεικνύει τη ιδιαίτερη σημασία των υγροτόπων του Καλαμά. Τα άτομα που παραμένουν κατά την εαρινή περίοδο δεν αναπαράγονται, αλλά εντοπίζονται να τρέφονται στις λιμνοθάλασσες του δέλτα Καλαμά.
Στο video παρακολουθούμε ένα ενήλικο άτομο να "ψάχνει" με το ιδιαίτερο ράμφος-χουλιάρη, τροφή στον πυθμένα των ρηχών λιμνοθαλασσών. Τρέφεται με υδρόβια σκαθάρια, λιβελλούλες, ακρίδες και άλλα έντομα, μαλάκια, οστρακοειδή, σκουλήκια, βατράχια και μικρά ψάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: