Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, πριν καταλήξουν στην εσχάτη λύση των αποθεματικών των ΔΕΚΟ. Το Μαξίμου βγάζει στο κλαρί τις sexy συνιστώσες...


Eτοιμοι να βγάλουν στο κλαρί τις sexy συντιστώσες είναι στο Μέγαρο Μαξίμου για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις των παραγωγικών και αποτελεσματικών δημοσίων υπαλλήλων. Λίγο πριν από το σημείο 0, όπως γράφει και ο Χάρης Φλουδόπουλος στο Capital.gr, καταφεύγουν στην έσχατη λύση των ταμείων των ΔΕΚΟ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες για πληρωμές από το δημόσιο. Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχοντας ήδη «δεσμεύσει» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων του δημοσίου, ξύνει τον πάτο του βαρελιού δεσμεύοντας και τα αποθεματικά των ΔΕΚΟ για να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα μισθοί και συντάξεις.

Το θέμα φέρνει στο φως της δημοσιότητας με tweet του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος αναφέρει ότι «η κυβέρνηση μετά τα αποθεματικά των ασφαλισμένων και των αγροτών αναζητά ρευστότητα και στα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα των ΔΕΚΟ». Στο ίδιο tweet ο κ. Κωσταντινόπουλος ζητεί επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικά διαθέσιμα 1,1-1,3 δισ. ευρώ, μέρος από τα οποία θα πρέπει να ρευστοποιηθούν με την «βοήθεια» που παρείχε εχθές η ΕΚΤ αυξάνοντας το όριο πρόσβασης στο ELA.
Το θέμα είχε αποκαλύψει το «Κ» σε δημοσίευμά του στις 19 Ιανουαρίου με τίτλο «Σενάρια εσωτερικού δανεισμού με τα ταμεία των κρατικών εταιρειών», επισημαίνοντας ότι πιθανός στόχος είναι τα 2 δισ. ευρώ διαθέσιμων από εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα προβλήματα ρευστότητας. Στο στόχαστρο όπως είχε αποκαλύψει το «Κ» βρίσκονται τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα μεγάλων ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία συγκέντρωσης διαθεσίμων από κάθε πηγή έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες, και κορυφώνεται μετά και την χθεσινή διάψευση προσδοκιών για άμεση έλευση του 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που έχει μεταβιβαστεί στον EFSF.

Η κυβέρνηση πρέπει από Δευτέρα να καταβάλλει 3,5 δισ. ευρώ για τη πληρωμή μισθών και συντάξεων. Εφόσον ξεπεράσει αυτό τον «κάβο» μετά πρέπει να αναζητήσει ρευστότητα για να καλύψει στις 9 Απριλίου 448 εκατ. ευρώ δόση προς το ΔΝΤ.

Οι προσδοκίες για Eurogroup έως την Παρασκευή που θα άνοιγε τον δρόμο για καταβολή χρηματοδότησης από την ΕΕ φθίνουν και πλέον στο «κεντρικό» σενάριο αναμένεται κατάθεση λίστας μέτρων και σύγκληση των αρμόδιων αρχών των θεσμών από την Δευτέρα, με το χρόνο μεγάλο εχθρό λόγω και του καθολικού Πάσχα.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ σχετικά με το ίδιο θέμα, δηλαδή την επένδυση των ρευστών διαθεσίμων 120 εκατ. ευρώ του Οργανισμού σε κρατικά ρέπος.

Σημειώνεται πως διαθέσιμα για επένδυση σε κρατικά ρέπος είναι και  τα 600 - 650 εκατ. ευρώ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) τα οποία βρίσκονται ήδη σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της ΤτΕ και τα οποία μπορούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας να επενδυθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: