Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

«Σωσίβιο» τώρα τα 3 δις ταμειακά διαθέσιμα των ΔΕΚΟ

«Σωσίβιο» τώρα για το Δημόσιο τα 3 δισ. ταμειακά διαθέσιμα των ΔΕΚΟ

Η άμμος στην κλεψύδρα της ρευστότητας έχει αρχίσει να μειώνεται επικίνδυνα και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για την ακριβή ημερομηνία που η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα. Η κυβέρνηση πάντως δεν δείχνει να το βάζει κάτω και προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμη πηγή άντλησης ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να «σαρώσει» μέρος από τα διαθέσιμα εταιρειών (εισηγμένων και μη) στις οποίες το Δημόσιο έχει σημαντική συμμετοχή. Το συνολικό ύψος του ποσού που φέρεται να είναι διαθέσιμο στα ταμεία των εν λόγω εταιρειών, σύμφωνα με τους τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμούς φτάνει στο ποσό των 3 δισ. ευρώ. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν είναι εφικτό να πάρει το σύνολο των διαθεσίμων, ωστόσο αναλυτές σημειώνουν πως μπορεί να αντλήσει ρευστότητα, μέσω της τοποθέτησης σε έντοκα γραμμάτια ύψους από 1-1,5 δισ. ευρώ.

Εφόσον αυτό συμβεί, σε συνδυασμό με το «σάρωμα» ταμειακών διαθεσίμων από Ταμεία, Φορείς, Νοσοκομεία και επιχειρήσεις του στενού δημόσιου τομέα, τότε μπορεί η κυβέρνηση να ξεπεράσει και τον σκόπελο του Απριλίου, που με βάση τα οικονομικά δεδομένα είναι ο πιο εύκολος ταμειακά μήνας του χρόνου. Ωστόσο τα πράγματα με μία απλή ανάγνωση των στοιχείων δυσκολεύουν ιδιαίτερα έως απελπιστικά από τον Μάιο και μετά. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς γνώσεις οικονομικών για να αντιληφθεί πως χωρίς συμφωνία και χωρίς εκταμίευση σημαντικού μέρους ή του συνόλου της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ η άσκηση δεν μπορεί να βγει και το ελληνικό δημόσιο χωρίς ένεση ρευστότητας από τους δανειστές στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουλίου θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα να κηρύξει στάση πληρωμών στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Στο υπουργείο Οικονομικών ταυτόχρονα με τη σύνταξη της λίστας των μεταρρυθμίσεων που πιστεύουν πως μπορεί να λειτουργήσει ως «διαβατήριο» για να χαλαρώσει η θηλιά της ρευστότητας, ξεσκονίζουν και τα στοιχεία με τα ταμειακά διαθέσιμα κάθε δυνατού φορέα ή επιχείρησης που μπορεί να συνεισφέρει σε αυτή την «εθνική προσπάθεια» για να αντέξει η οικονομία.


«Σωσίβιο» τώρα για το Δημόσιο τα 3 δισ. ταμειακά διαθέσιμα των ΔΕΚΟ


Όπως ήδη είναι γνωστό έχουν μεταφερθεί σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ταμειακά διαθέσιμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΟΑΕΔ, την Περιφέρεια Αττικής, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Στον σχεδιασμό έχουν μπει πλέον και τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ, δηλαδή των επιχειρήσεων που ελέγχονται πλήρως ή μερικώς από το Δημόσιο. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σύμφωνα με τους υπολογισμούς στα 3 δισ. ευρώ. Από αυτά, κρίνεται εφικτό ένα ποσό λίγο πάνω από το 1 δισ. ότι θα οδεύσει προς την αγορά εντόκων.


«Σωσίβιο» τώρα για το Δημόσιο τα 3 δισ. ταμειακά διαθέσιμα των ΔΕΚΟ


Το μεγαλύτερο ποσό έχουν στα ταμεία τους τα Ελληνικά Πετρέλαια, που ανέρχεται σε ύψος 1,847 δισ. ευρώ. Ωστόσο εκεί τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι αφού το Δημόσιο αφενός έχει σχετικά μικρό ποσοστό, περίπου 33,5% αφετέρου οι ανάγκες της επιχειρήσεις είναι τέτοιες που επιβάλλουν να έχει μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της.

Από εκεί και πέρα, πιο εύκολα είναι τα πράγματα στις άλλες επιχειρήσεις, όπου το Δημόσιο ελέγχει άνω του 50%. Τα μεγαλύτερα ταμειακά διαθέσιμα έχουν η ΔΕΗ με 334 εκατ., η ΕΥΔΑΠ με 229 εκατ., η ΔΕΠΑ με 154 εκατ., ενώ σημαντικό ταμείο έχουν ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ και ΔΕΣΦΑ.
Το συγκεκριμένα θέμα, παρά το γεγονός ότι έχει δημοσιοποιηθεί, εντούτοις η κυβέρνηση δεν το σχολιάζει, κάτι που σημαίνει πως, αν μη τι άλλο, το εξετάζει και μάλιστα σοβαρά.

«Βγήκε» ο Μάρτιος, αγώνας για τον Απρίλιο
Η ελληνική κυβέρνηση κόντρα στις αρχικές προβλέψεις, τα κατάφερε τον Μάρτιο χωρίς να λάβει χρηματοδότηση από τους εταίρους. Τον Απρίλιο οι μισθοί και οι συντάξεις υπολογίζονται σε περίπου 4 δισ., ενώ οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές (ΔΝΤ) ανέρχονται σε περίπου 620 εκατ., που είναι και το χαμηλότερο ποσό του έτους ανά μήνα. Συνολικά οι ανελαστικές δαπάνες του Απριλίου ανέρχονται σε 5 δισ. Αν υπολογιστεί ότι τα έσοδα τον συγκεκριμένο μήνα του 2014 ήταν 4 δισ., τότε προκύπτει ένα σχετικά μικρό κενό που καλύπτεται, είτε από τα διαθέσιμα φορέων και επιχειρήσεων του δημοσίου, είτε από τη ρύθμιση που έληξε χθες και που θα συνεισφέρει ένα έστω μικρό ποσό στο Δημόσιο.
Υπάρχει όμως ένα ζητούμενο που αποτελεί και τον άγνωστο «Χ» στην εξίσωση της ρευστότητας. Αυτός δεν είναι άλλος από την έκδοση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Στην προηγούμενη έκδοση ένα μέρος αυτών είχαν πάρει ξένες τράπεζες που πλέον δεν θα συμμετάσχουν. Έτσι θα μείνει αδιάθετο ένα ποσό που πρέπει να καλυφθεί από άλλους επενδυτές, εκτός των ελληνικών τραπεζών, αφού Μ. Ντράγκι έχει βάλει επίσημο «stop». Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα αναζητεί επενδυτές που θα καλύψουν αυτό το κενό και εφόσον αυτή η προσπάθεια αποδώσει τότε το έργο θα γίνει πιο εύκολο, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα. Εν συνεχεία όμως τα πράγματα δυσκολεύουν ιδιαίτερα. Τον Μάιο εκτός των μισθών - συντάξεων πρέπει να πληρωθεί ποσό άνω του ενός δισ. ευρώ και τον Ιούνιο το ποσό αυτό εκτοξεύεται στα 2,62 δις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: