Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ευρωπαϊκό Κίνημα για την ανάδειξη της κοιλάδας του Αχελώου και την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου, στα ορεινά της Άρτας

image

Μπορεί η φωνή του Αχελώου στην Ελλάδα να μην ακούγεται, ακούστηκε όμως στην Ευρώπη όπου όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου. Μετά την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σύλβια Κόστα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και οι ευρωβουλευτές Μανώλης Γλέζος και Γιώργος Γραμματικάκης, έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες πολιτικές και πνευματικές διεθνείς προσωπικότητες που με παρεμβάσεις τους κατά καιρούς ζητούν την ανάδειξη της περιοχής και την ανακατασκευή των ιστορικών μονότοξων γεφυριών.
Πρόσφατα με αφορμή τα 500 χρόνια από την κατασκευή της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου και τα 66 χρόνια από την ανατίναξη της, είχαμε ένα αφιέρωμα και είχαμε αναφερθεί στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην Κοιλάδα του Αχελώου, με την συμμετοχή φορέων της περιοχής, όπου τέθηκε το θέμα της ανακατασκευής της γέφυρας. Το σημαντικό αυτή τη περίοδο είναι ότι με την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας και την κινητοποίηση ευρωπαϊκών θεσμών και διεθνών προσωπικοτήτων στον τομέα του πολιτισμού, δημιουργείται ένα Ευρωπαϊκό Κίνημα για την ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
«Οι γέφυρες κατασκευάζονται για να ενώσουν ανθρώπους μεταξύ τους και γεωγραφικούς χώρους που τους χωρίζουν δύσβατα γεωγραφικά εμπόδια. Είναι δημιουργήματα που συμβολίζουν και αποδεικνύουν την σημασία και την ισχύ της ένωσης και της ενότητας για να επιτευχθούν δύσκολοι και σημαντικοί στόχοι. Λαοί και πολιτισμοί που γνωρίζουν να χτίζουν, να διατηρούν και να πολλαπλασιάζουν τις Γέφυρες τους είναι αυτοί που τιμούν την Ιστορία τους και με αυτές δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον». Είναι μια περίληψη των όσων υποστηρίζουν στις δηλώσεις τους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και οι ευρωβουλευτές μας Μανώλης Γλέζος και Γιώργος Γραμματικάκης, θέλοντας να καταδείξουν ότι η ανακατασκευή τέτοιων μνημείων αποτελεί πρόκληση και συμβολισμό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την σύγχρονη πολιτισμική Ευρώπη.

Δείτε το video


Δεν υπάρχουν σχόλια: