Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Ψήφισμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για τη συνεχιζόμενη καταβολή ληστρικών διοδίων και τελών στο υποτυπώδες εθνικό οδικό δίκτυοΗ Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που συνήλθε στην Αθήνα, σήμερα Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, εκφράζει την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία της για τη συνεχιζόμενη καταβολή ληστρικών διοδίων και τελών, τόσο στο υποτυπώδες εθνικό οδικό δίκτυο Κορίνθου - Πατρών, όσο και στις γέφυρες Ρίου - Αντιρρίου και Ακτίου - Πρέβεζας. 
Στη σημερινή περίοδο της εντεινόμενης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης οι κυβερνήσεις, εξυπηρετώντας τα οικονομικά συμφέροντα μεγαλοκατασκευαστών - ελλή-νων και ξένων - διατηρούν, επιβάλλουν ή και σχεδιάζουν νέα διόδια. 
Τα διόδια αποτελούν ένα ακόμη δώρο των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, στους οποίους έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση εθνικών οδών και γεφυρών. Είναι ψέμα ότι αυτοί πληρώνουν για το φτιάξιμο των δρόμων. Στην ουσία το Δημόσιο χρηματοδοτεί τα έργα και αυτοί συμμετέχουν μόλις κατά 10%, ενώ τους παραχωρείται το δικαίωμα εκμετάλλευσης για δεκαετίες (30 - 35 χρόνια), επιβάλλοντας δυσβάσταχτα χαράτσια. Παράδειγμα η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, όπου, στο συνολικό κόστος του έργου (750 περίπου εκατ. ευρώ), η γαλλοελληνική κοινοπραξία που θα το εκμεταλλεύεται για 35 ολόκληρα χρόνια έχει συμβάλει μόλις με 70 εκατ. ευρώ (9,5%), ποσό που υπερκαλύφθηκε από τις προκατα-βολές του Δημοσίου. Η κοινοπραξία που ανέλαβε να κάνει την μελέτη και την κατασκευή της γέφυρας, εμφανέστατα και προκλητικότατα, αγνόησε το πάγιο αίτημα για παράλληλη σιδηροδρομική σύνδεση και έτσι παρέμειναν αποκομμένες η Ήπειρος και η Αιτωλοακαρνανία από το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. 
Αποτέλεσμα είναι το μεγάλο κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και η αύξηση του κόστους μετακίνησης των λαϊκών οικογενειών, ακόμα και προς τους τόπους εργα-σίας τους. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι για ένα μεγάλο τμήμα της Ηπειρωτικής αποδημίας, τα διόδια και τα τέλη, δυσκολεύουν, αν όχι κάνουν απαγορευτική την επί-σκεψη στη γενέτειρά μας. 
Τα μεγάλα έργα, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, ιεραρχούνται, κατασκευάζονται και λειτουργούν με κριτήριο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι για την εξυπηρέτηση και ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας. 
Αγωνιζόμαστε για δημόσιες υποδομές που δεν θα επιβαρύνουν το λαό και το περιβάλλον. 


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αγωνίζεται με όλη την αποδημία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία για: 
* Κατάργηση τώρα όλων των διοδίων και ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο. Δεν θέλουμε διόδια με το χιλιόμετρο. 
* Κατάργηση των πανάκριβων τελών διέλευσης στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και Ακτίου - Πρέβεζας. 
* Να μην τοποθετηθούν διόδια στην κατασκευαζόμενη ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ. 
* Ενιαίο, εθνικό, αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα που θα κατα-σκευάζει σύγχρονα, ποιοτικά και φθηνά έργα υποδομής για τις λαϊκές ανάγκες (δρόμους, κατοικίες, σχολεία, υγειονομικές μονάδες, κλπ.). 
* Σταμάτημα όλων των διώξεων, όσων αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την κατάρ-γηση των διοδίων, κατά των αυξήσεων και των νέων τοποθετήσεων διοδίων. 

Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: