Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Στα αζήτητα ''λίστα'' με 5.157 υποθέσεις φοροδιαφυγής

  Οι καθυστερήσεις των ελέγχων αποτέλεσαν αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ του υπουργού Επικρατείας για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, Π. Νικολούδη, του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, και της αναπ

Βαθύς προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και πολλά ερωτήματα για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί η στρατηγική των «φαστ τρακ» ελέγχων για άμεση είσπραξη εσόδων από τη φοροδιαφυγή, που είχε εξαγγείλει άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, στις προγραμματικές του ακόμη δηλώσεις, ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης.


Οι καθυστερήσεις των ελέγχων αποτέλεσαν αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ του υπουργού Επικρατείας για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, Π. Νικολούδη, του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη.
Το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στις εφορίες της χώρας, που φέρονται να καθυστερούν υπερβολικά και αδικαιολόγητα να ελέγξουν και να διασταυρώσουν σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα, με αποτέλεσμα να μένει ανεκμετάλλευτο υλικό-βόμβα, στο οποίο περιλαμβάνονται φοροφυγάδες και διακινητές μαύρου χρήματος σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας και ανείσπρακτα εκατομμύρια έσοδα που θα γέμιζαν τα δημόσια ταμεία.

Ενας ολόκληρος... θησαυρός εκτιμάται ότι κρύβεται πίσω από τις 5.157 υποθέσεις μεγαλοκαταθετών και εταιρειών που είχε εντοπίσει ο κ. Νικολούδης με την προηγούμενη ιδιότητά του ως αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής κατά της νομιμοποίησης προϊόντων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα).
Κι ενώ έχει ξεκινήσει τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, Παναγιώτη Νικολούδη, με μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι σήμερα, ώστε να ελεγχθούν περίπου 5.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που έχουν εντοπιστεί να έχουν αποκρύψει εισόδημα περίπου 7,5 δισ., με σκοπό να εισπραχθούν αναλογούντες φόροι περίπου 2,5 με 3 δισ. ευρώ, το θέμα φαίνεται να κολλάει στις εφορίες.

Μαύρο χρήμα
«Γεννάει πολλά ερωτηματικά», τόνισε στο «Εθνος της Κυριακής» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, «το πώς είναι δυνατόν να έχουν σταλεί σε ΣΔΟΕ και εφορίες εδώ και δυόμισι χρόνια (2013-2014 και 2015) από τον κ. Νικολούδη, με την προηγούμενη ιδιότητα του επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, περισσότερες από 5.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος και παρ' όλα αυτά οι εφορίες όλης της χώρας να έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο μόνο σε 17 από αυτές».
Το θέμα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης των φορολογικών ελέγχων αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, αντικείμενο σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, του υπουργού Επικρατείας για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, Παναγιώτη Νικολούδη, και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.
Η σύσκεψη έγινε αφού στο μεταξύ είχε προηγηθεί η διήμερη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, κ. Νικολούδη, με τον Ελβετό υφυπουργό για τα διεθνή οικονομικά θέματα, Ζακ ντε Βατβίλ, και εξαμελές κλιμάκιο Ελβετών και Γερμανών συμβούλων, σχετικά με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να επιβληθεί φορολόγηση στις καταθέσεις των «μαύρων» ελληνικών κεφαλαίων που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη και την αναπληρώτρια κ. Βαλαβάνη, όπου συζητούνταν η συμφωνία της ελληνικής με την ελβετική κυβέρνηση για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον τραπεζικό πλούτο των Ελλήνων καταθετών, ο κ. Νικολούδης φέρεται να έθεσε το πρόβλημα των φορο-υποθέσεων που εκκρεμούν στις εφορίες χωρίς να έχουν ελεγχθεί.
Κύκλοι του υπουργείου Επικρατείας κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είπαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι, ενώ οι τρεις υπουργοί συζητούσαν τα μελλοντικά οφέλη από τη συμφωνία της χώρας μας με τους Ελβετούς, ο κ. Νικολούδης φέρεται να έθεσε το πρόβλημα της ανεπάρκειας των φορολογικών ελέγχων.
«Θα έρθει μία ακόμη λίστα με χιλιάδες καταθέτες από την Ελβετία», φέρεται να είπε ο κ. Νικολούδης. «Ε και; Το θέμα δεν είναι μόνο οι λίστες, αλλά ποιος θα κάνει τους ελέγχους. Δυόμισι χρόνια τώρα, τόσες λίστες έχω στείλει με μεγαλοκαταθέτες που παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις στα εισοδήματά τους. Πόσες από αυτές έχουν ελεγχθεί;».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Επικρατείας φέρεται ακόμη να είπε στη σύσκεψη ότι θα έπρεπε οι έλεγχοι από τις εφορίες να έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και δυόμισι χρόνια, από τότε που ξεκίνησαν να στέλνονται στα στοιχεία από την Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος σε ΣΔΟΕ και εφορίες.
Μάλιστα ο κ. Νικολούδης στη σύσκεψη με τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Βαλαβάνη έφερε ως παράδειγμα μία από τις υποθέσεις που δεν έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια εφορία την οποία είχε στείλει το διάστημα που προΐστατο στην Αρχή.
Στον φάκελο φορολογούμενος εμφάνιζε τεράστιες αποκλίσεις στα εισοδήματά του, καθώς είχε καταθέσεις 1 εκατ. ευρώ ενώ από τα εισοδήματά του δικαιολογούσε μόνο 250.000 ευρώ.
«Πρέπει να γίνονται έλεγχοι!» είπε ο κ. Νικολούδης.
«Εχει δίκιο ο Παναγιώτης σε αυτά που λέει!» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Δέσμευση καταθέσεων
«Τα όπλα μας στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής είναι η άρση τραπεζικού απορρήτου και η δέσμευση των καταθέσεων», έχει δηλώσει από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Νικολούδης, δίνοντας το στίγμα τού πώς θα κινηθούν οι μηχανισμοί σε σχέση με τα αδήλωτα έσοδα.
Το ίδιο φέρεται να επανέλαβε στη συνάντηση με το κλιμάκιο των Ελβετών και Γερμανών με τους οποίους είχε διήμερη συνεργασία.
Ο κ. Νικολούδης φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τους εξήγησε ότι «το δύσκολο κομμάτι ήταν να εντοπίσουμε τη φορολογητέα ύλη. Και αυτό έχει ήδη επιτευχθεί!».
Και πρόσθεσε: «Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει ηττηθεί»!
Στους άμεσους στόχους του υπουργού Επικρατείας για τη φοροδιαφυγή είναι το χτύπημα του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων, όπως και ο έλεγχος στα λιμάνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός είχε σύσκεψη με καπνοβιομηχάνους για το θέμα, όπου τους ζητήθηκε να υποβάλουν γραπτές προτάσεις.
Παράλληλα έχει συνεχείς συναντήσεις και συσκέψεις με κλιμάκια ξένων αντιπροσωπειών για θέματα φοροδιαφυγής και διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: