Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ένα «μαγικό ταξίδι» της περιόδου 1913 έως το 1933, στην πρεβεζάνικη και ελληνική ιστορία, μέσα από το «Ημερολόγιο» του Ι.Μ. Ρέντζου, που διετέλεσε Δήμαρχος Πρέβεζας.

Ένα «μαγικό ταξίδι» στην πρεβεζάνικη και ελληνική ιστορία μέσα από το «Ημερολόγιο» του Ι.Μ. Ρέντζου (photo)

Σχεδόν με... θρησκευτική ευλάβεια παρακολούθησε το κοινό το βράδυ του Σαββάτου  28 Μαρτίου 2015, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας, την ημερίδα με περιεχόμενο την παρουσίαση του δεύτερου τόμου του «Ημερολογίου» του Ιωάννη Μ. Ρέντζου. Την επιμέλεια έκανε ο Γιάννης Ρέντζος, εγγονός του Ι.Μ.Ρ.
IMG 7685

Ο δεύτερος αυτός τόμος, με 580 σελίδες, όπως και ο πρώτος που είχε παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2013, περιλαμβάνει εγγραφές από το 1913 έως το 1933, που πέθανε ο Ι.Μ.Ρ. Ο συγγραφέας, ας υπενθυμίσουμε, είχε γεννηθεί το 1868 και τήρησε το ημερολόγιο από το 1893, δηλαδή επί σαράντα χρόνια. Ήταν δήμαρχος της πόλης τα έτη 1921-22 και 1929-33.
Αρχικά ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Χρήστος Μπαϊλης, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Ρέντζος, εγγονός του Ι.Μ.Ρ., έκανε μία σύντομη ενημέρωση για το περιεχόμενο της έκδοσης.

IMG 7696

Ακολούθηκε η πρώτη ομιλία από το Σπύρο Σκλαβενίτη (διδάκτορας Ιστορίας, προϊστάμενος ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Πρέβεζας), με θέμα: «Η σημασία των ιδιωτικών αρχείων για τη μελέτη της ιστορίας της Πρέβεζας. Το παράδειγμα του Ημερολογίου του Ι. Μ. Ρέντζου».
Ο κ. Σκλαβενίτης υποστήριξε πως αρχεία και ιστορία είναι έννοιες αλληλένδετες και συνεπώς, κάθε παρόμοιο υλικό που βρίσκεται ακόμα στα πρεβεζάνικα σπίτια αποτελεί μια ιστορική πηγή, που πρέπει να αξιολογηθεί και ανάλογα να αξιοποιηθεί. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που έχουν τα αρχεία, και μάλιστα και τα ιδιωτικά, για την τεκμηρίωση του παρελθόντος και έδωσε έμφαση στην ιστορία και τον πολιτισμό της Πρέβεζας, όπως αυτός αναδεικνύεται γενικά από τα αρχεία αλλά και ιδιαίτερα από το «Ημερολόγιο» του Ι. Μ. Ρέντζου. Ο Σπύρος Σκλαβενίτης θεωρεί την έκδοση ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων αξιοποίησης ενός ιδιωτικού αρχείου από την ιστορική έρευνα.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ Νίκος Δ. Γιαννούλης, Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος (PhD, Msc) και πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας για πολλά έτη. Ανέλυσε το κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον του «Ημερολογίου».

IMG 7693

Στέκεται στο ότι ενώ στον πρώτο τόμο του «Ημερολογίου» ο συγγραφέας Ι.Μ.Ρ. παρατηρεί τη ζωή της Πρέβεζας στο οθωμανικό περιβάλλον της και, μέσα από αυτό, απλά αφουκράζεται το σφυγμό της διεθνούς Ιστορίας, αντίθετα, κατά τη δεύτερη εικοσαετία, αυτός ο ίδιος άνθρωπος βιώνει καθημερινά τις έντονες και τραγικές διακυμάνσεις της ελληνικής πρεβεζάνικης και παγκόσμιας πολιτικο-ιστορικής δράσης, όπως αυτές προβάλλονται στο ελλαδικό, πλέον, έδαφος της πόλης του.

Οι δρόμοι της Πρέβεζας και το λιμάνι της πάλλονται εκείνη την εποχή με ρυθμό ασυμβίβαστο, με το τόσο μικρό μέγεθός της. Ο λαός της αισθάνεται -σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη- πως βρίσκεται μέσα στην Ιστορία ή, επιθυμεί διακαώς αυτή την ένταξη, και το εκδηλώνει. Οι Πρεβεζάνοι έχουν συναίσθηση της ιστορικής τους ύπαρξης και παρουσίας και δεν το κρύβουν.

IMG 7686

Ακολούθως ο κ. Λάζαρος Συνέσιος (Ραδιοηλεκτρολόγος – Ερευνητής/Συγγραφέας) αναφέρθηκε στο θέμα: «Η Πρέβεζα στη δίνη του ''Μεγάλου Πολέμου'' μέσα από το ''Ημερολόγιο'' του Ι.Μ. Ρέντζου» και υποστήριξε πως μέσα από το «Ημερολόγιο» που τηρούσε ο Ιωάννης Μ. Ρέντζος, πρεβεζάνος έμπορος και εξέχον μέλος της κοινωνίας της Πρέβεζας, αποκαλύπτεται η ζωή της πόλης, ο μικρόκοσμός της, τα μεγάλα γεγονότα της εποχής του και ο τρόπος με τον οποίο τα βίωσαν οι κάτοικοί της. Ο Μεγάλος Πόλεμος -τόνισε- είχε τον αντίκτυπό του και στην Πρέβεζα και άφησε βαθιές τομές στην πόλη μας, στη ζωή των κατοίκων της, του ίδιου του Ι.Μ. Ρέντζου, που, άμεσα ή έμμεσα, πέρασαν στις σελίδες του «Ημερολογίου» του.
Ο κ. Ευάγγελος Κυτίνος (Χημ. Μηχανικός – Μάστερ ΑΣΟΕΕ, ΕΜΠ – Εκπ/κός, συγγραφέας) παρουσίασε το «Ημερολόγιο» του Ι.Μ.Ρ. από το 1918 έως το 1923, λέγοντας πως το προσωπικό ημερολόγιο αναβαθμίζεται σε εργαλείο μάθησης, γνώσης, συγκρίσεων και κρίσεων.
Ο κ. Νίκος Καράμπελας (οικονομολόγος-αναλυτής), παρουσίασε το θέμα: «Επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ιωάννη Μ. Ρέντζου εν μέσω πολιτικών και οικονομικών κρίσεων. Η ιστορία διδάσκει. Εμείς διδασκόμαστε;». Ο κ. Καράμπελας μάλιστα αναρωτιέται:
«Ένας αυτοδημιούργητος Πρεβεζάνος έμπορος, που κατόρθωσε σε δύσκολες εποχές να εδραιώσει το εμπορικό του κατάστημα, να αναπτυχθεί σταθερά, να έχει συναλλαγές σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου και να αποκτήσει στη διάρκεια 30 περίπου χρόνων αξιολογότατη περιουσία, θα οδηγηθεί σε ολέθρια πτώχευση μετά τη δίνη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την επακόλουθη, στην Ελλάδα, περίοδο διχασμού. Μπορούμε άραγε να διδαχθούμε από όσα μας διδάσκει η ιστορία;».
Τον κύκλο των ομιλιών, ολοκλήρωσε ο κ. Λάμπρος Σακκάς (Ιατρός, Χειρουργός γεν. Χειρουργικής), ο οποίος μίλησε για τις επιπτώσεις της πανούκλας, του τύφου και άλλων ασθενειών στην Πρέβεζα, στο «Ημερολόγιο» του Ι.Μ.Ρ.

 723555e7fe15c448ef6852ce10e0a5c0 XL

Περιεχόμενα του δεύτερου αυτού τόμου, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είναι τα εξής:
-Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ‒ Μικρασιατική εκστρατεία ‒ Η ανταλλαγή των πληθυσμών.
-Ο Ι.Μ.Ρ. ως πολιτικός παρατηρητής στην Πρέβεζα.
-Βενιζελισμός, αντιβενιζελισμός και «Εθνικός Διχασμός» στην Πρέβεζα.
-Προσωπικότητες στην Πρέβεζα και φιλοξενίες στο σπίτι του Ι.Μ.Ρ.
-Υγεία, νόσοι και περίθαλψη στην Πρέβεζα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Μεσοπολέμου.
-Η πολιτική θέση της Εκκλησίας και σχέσεις του Ι.Μ.Ρ. με αυτή.
-Βουλευτική υποψηφιότητα και δημαρχιακές θητείες του Ι.Μ.Ρ.
-Ταξίδια και μετακινήσεις του Ι.Μ.Ρ. και της οικογένειάς του.
-Τα συνοικέσια, οι προίκες και οι γάμοι των τέκνων του Ι.Μ.Ρ.
-Οπλοκατοχή, οπλοχρησία, ληστείες, απαγωγές και δολοφονίες στην Πρέβεζα.
-Διαρρήξεις, εκβιασμοί και απειλές κατά της ζωής του Ι.Μ.Ρ.
-Συνθήκες διαβίωσης στην Πρέβεζα, θαλάσσια ατυχήματα και δυσμενή καιρικά φαινόμενα.
-Κρατικοί θεσμοί και λειτουργία τους. Η Νομαρχία, η Εφορία, η αστυνομία, τα δικαστήρια, η στρατολογία.
-Η οικονομική άνοδος και πτώση του Ι.Μ.Ρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: