Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

Τώρα που ο Κερκυραίος κουρέας Σπύρος Πρίφτης δικαιώθηκε από την ΕΟΚ κατά του Ελληνικού Δημοσίου, δεν έχει λεφτά να ανοίξει μαγαζί!

Πρίφτης

'Εχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στην ενδεικτική περίπτωση του Κερκυραίου κουρέα Σπύρου Πρίφτη, ο οποίος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν η Κομισιόν, στην οποία είχε απευθυνθεί με επιστολή του, τον ενημέρωσε πως θα επενέβαινε προκειμένου να αίρονταν οι περιορισμοί που τον εμπόδιζαν να ανοίξει το δικό του κουρείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, μολονότι το επάγγελμα θεωρητικώς δεν ήταν κλειστό. Σήμερα που αυτοί οι περιορισμοί άρθηκαν ο κ. Πρίφτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να λειτουργήσει τη δική του επιχείρηση!  «Το 2012 είχα αρκετά αποθέματα για να ανοίξω το κατάστημα. Αλλά από τότε, σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει. Έχω χρησιμοποιήσει τις οικονομίες μου για να ζήσω», υπογραμμίζει ο κερκυραίος κουρέας στον οποίο έκανε ειδικό αφιέρωμα η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». Μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε αυτό:

«Ο Σπύρος Πρίφτης απλώς ήθελε να ανοίξει ένα κουρείο και απέτυχε εξαιτίας της ελληνικής γραφειοκρατίας. Ο κουρέας το πολέμησε, αλλά η αλλαγή ήρθε πολύ αργά κι όχι μόνο για τον ίδιο. Είχε χάσει σχεδόν κάθε ελπίδα. Ήταν σίγουρος ότι θα ήταν πιθανότερο να αυξηθούν τα μαλλιά της κεφαλής του από το να εγκρίνουν οι ελληνικές αρχές το δικό του κουρείο. Μέχρι πριν λίγα χρόνια η κομμωτική ήταν μία από τις πιο ελεγχόμενες βιομηχανίες στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ήρθε η κρίση χρέους και μαζί με αυτή η τρόικα. Οι δωρητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζήτησαν μεταρρυθμίσεις και η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το 2011 νόμο με τον οποίο απελευθερώθηκαν δεκάδες επαγγέλματα.
Αυτές τις νέες ελευθερίες ήθελε να εκμεταλλευτεί ο κ. Πρίφτης. Όταν το οικογενειακό εστιατόριο χρεοκόπησε, αποφάσισε το 2012 να χρησιμοποιήσει το πτυχίο του ως κομμωτής και να δημιουργήσει το δικό του κατάστημα. Ωστόσο, οι αρχές απαίτησαν μια απόδειξη ότι είχε συγκεντρώσει δύο χρόνια εργασιακής εμπειρίας ως κομμωτής. Έτσι, αποφάσισε να αγωνιστεί για την απελευθέρωση του κλάδου. Βρήκε ισχυρούς υποστηρικτές για την εκστρατεία του, τους εκπροσώπους της τρόικας, όπως καταδεικνύεται από ηλεκτρονικές και μη επιστολές. Η περίπτωση Πρίφτη είναι μια ακριβής αντανάκλαση του τί πάει στραβά στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης: ακόμα και χρόνια μετά από το μηδέν της διάσωσης οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς κινούνται μόνο στην επιφάνεια».

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα του «Spiegel».

Δεν υπάρχουν σχόλια: