Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Κοινωνική κρίση στον πυρήνα της ευρωζώνης

Newsroom
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014
Αν όχι εσύ, ποιος;
Πάρε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις. Γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα στη δημοκρατία. Αν δεν το στηρίξεις εσύ ποιος θα το κάνει;
Ρεκόρ ανεργίας σε Γαλλία και Ιταλία, μαζί με επιδείνωση των δημοσιονομικών, δυσφορία για την οικονομική πολιτική και την άκαμπτη στάση του Βερολίνου συνθέτουν ένα εύφλεκτο μείγμα αλλά αποτυπώνουν και ένα παιχνίδι εξουσίας με δυσδιάκριτη κατάληξη

Σε 3.460.900 ανέρχονται πλέον οι Γάλλοι πολίτες που είναι άνεργοι. Πρόκειται για ένα αριθμό αυξημένο κατά 28.400 πρόσωπα (+0,8%) σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφεται μια αύξηση 5,5%.
Συνολικά η ανεργία στη Γαλλία συνεχίζει να πλήττει πάνω από το 10% του ενεργού πληθυσμού, κάτι το οποίο σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη αποτυχία της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να σταματήσει την απώλεια θέσεων εργασίας.

Σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκε τον Οκτώβριο η ανεργία και στην Ιταλία, καθώς οι επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε προσλήψεις εν μέσω της μεγαλύτερης σε διάρκεια ύφεσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας έφθασε στο 13,2% από 12,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας.
Η ανεργία των νέων από 15 έως 24 ετών αυξήθηκε στο 43,3% από 42,7% τον Σεπτέμβριο.



Δείτε το video



«Δεν θα επιβάλω κυρώσεις σε Γαλλία και Ιταλία, γιατί δεν είμαι ένας γραφειοκράτης και οι χώρες αυτές, παράλληλα, προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.


«Από κάποιες χώρες θα χρειασθούν επιπλέον προσπάθειες», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Το να λέμε ξεκάθαρα με ποιον τρόπο και για ποιον λόγο δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις του Συμφώνου είναι διαφορετικό από το να τιμωρούμε με κυρώσεις και διαδικασίες. Άλλωστε από την Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο λάβαμε επιστολές με σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις», εξήγησε.


Έντονη κριτική για την ύφεση
Παρίσι και Βερολίνο πρέπει να κάνουν περισσότερα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση δύο διακεκριμένων οικονομολόγων στους οποίους είχε ανατεθεί από τους υπουργούς Οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας να προτείνουν μέτρα για την αναζωογόνηση των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Στην έκθεση τους, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Παρίσι, οι οικονομολόγων Ζαν Πιζανί-Φερί και Χένρικ Έντερλαϊν, εκφράζουν την άποψη ότι η μεν Γαλλία έχει ανάγκη «επείγουσες και συγκεκριμένες» μεταρρυθμίσεις, ενώ η Γερμανία οφείλει να πάψει να «αναβάλει» την αντιμετώπιση των «σοβαρών προκλήσεων» με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη «μακροπρόθεσμα».

Επίσης επιμένουν ότι η κατάσταση είναι έκτακτη λέγοντας χαρακτηριστικά:



«Πλησιάζουμε ένα σημείο καμπής. Οι οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μας θέτουν όλους σε κίνδυνο. Η διαίρεση θα μας έβλαπτε όλους. Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν μια κοινή ευθύνη να αποτρέψουν το ενδεχόμενο».


Οι ίδιοι καλούν τις ηγεσίες των δύο κρατών να αναλάβουν άμεσα δράση.

Σύμφωνα με τους δύο οικονομολόγους,  η Γαλλία θα ωφεληθεί υιοθετώντας το μοντέλο της «ευελφάλειας» (σ.σ. «flexisécurité», από τις λέξεις ευελιξία και ασφάλεια) εμπνεόμενη από τον «πραγματισμό» των κοινωνικών εταίρων στη Γερμανία, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μεταβάλουν τα ωράρια εργασίας ευκολότερα.

Συνεχίζοντας για τη Γαλλία επισημαίνουν πως ο στόχος πρέπει να είναι η πλειονότητα των νεοπροσλαμβανομένων να συνάπτει συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και όχι πλέον ορισμένου χρόνου, κάτι το οποίο, όπως τονίζουν, θα συμβάλλει να μειωθεί το κόστος των απολύσεων.


Επίσης οι δύο οικονομολόγοι διαπιστώνουν μια «σημαντική αδράνεια» σε ό,τι αφορά «τους πραγματικούς μισθούς» στη Γαλλία, καταγράφοντας πως ονομαστικά συνέχισαν να αυξάνονται, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας. Καλούν δε να επιμηκυνθεί από το ένα στα τρία έτη ο χρόνος ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και να αναθεωρηθεί ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού.

Ακόμη, οι Πιζανί-Φερί και Έντερλαϊν καλούν τη γαλλική κυβέρνηση να «δεσμευθεί σε έναν στόχο» μείωσης των δημοσίων δαπανών, υποσχόμενη να τις κατεβάσει στο 50% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) από 55% το 2013.
Γερμανία

Για τη Γερμανία, αναφέρουν πως η  «κυριότερη αδυναμία» της Γερμανίας οφείλεται στις δημογραφικές τάσεις και τον ιδιαίτερα χαμηλό δείκτη γεννητικότητας. Εκτιμούν δε πως  για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, «η μετανάστευση θα έπρεπε να αυξηθεί» και η χώρα να υποδέχεται τουλάχιστον 300.000 πρόσωπα κατ' έτος.

«Είναι η γερμανική κοινωνία έτοιμη για αυτό;», διερωτώνται οι δύο οικονομολόγοι.
Άλλη πρόταση των δύο οικονομολόγων είναι η Γερμανία να πάψει να αποθαρρύνει τις γυναίκες που επιθυμούν να εργάζονται όταν αποκτούν παιδιά, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα όπως να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα περισσότερες δαπάνες για την φύλαξη και τη φροντίδα των παιδιών, ή να δοθεί το δικαίωμα να επανέρχονται σε πλήρη απασχόληση εκείνες που είχαν μειώσει τις ώρες εργασίας τους λόγω εγκυμοσύνης ή για άλλους οικογενειακούς λόγους.
Επίσης προτείνουν τη μείωση του χρόνου σπουδών και την αύξηση των φοιτητικών δανείων.

Οι Πιζανί-Φερί και Έντερλαϊν προτείνουν η Γερμανία να καλύψει το «έλλειμμα» επενδύσεων, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, δαπανώντας 24 δισεκ.  ευρώ επιπλέον μέσα στα τρία προσεχή έτη. Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο αυτού που έχει υποσχεθεί να δαπανήσει το Βερολίνο (10 δισεκ. ευρώ) για δημόσιες επενδύσεις μέχρι το 2018.
Επιπλέον οι δύο οικονομολόγοι προτείνουν και μέτρα που θα μπορούσαν να προωθηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η προώθηση μιας ενεργειακής ένωσης —δηλαδή της ενοποίησης των εθνικών αγορών ενέργειας των 28—, αλλά και την ενοποίηση της αγοράς πληροφορικής.


Όσον αφορά τις επενδύσεις οι Πιζανί-Φερί και Έντερλαϊν καλούν να γίνουν προσπάθειες που να πηγαίνουν «πιο μακριά» από αυτές που παρουσίασε  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,.

Για τους δύο οικονομολόγους, το σχέδιο του Γιούνκερ είναι ανεπαρκές, καθώς τα κράτη μέλη θα δαπανήσουν μόνο 30 δισεκ. ευρώ από το σύνολο των 315 δισεκ. ευρώ, για το οποίο κάνει λόγο. 



Υψηλή παραμένει η ανεργία στην Ε.Ε.
Σταθερή στο 11,5% έμεινε τον Οκτώβριο η ανεργία στην Ευρωζώνη, αμετάβλητη για τρίτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. 

Τον Οκτώβριο του 2013 η ανεργία ήταν στο 11,9%. 

Στην Ε.Ε. των 28 η ανεργία έμεινε στο 10,0% τον Οκτώβριο, αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα, ενώ υποχώρησε από το 10,7% του Οκτωβρίου του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. 



Η Eurostat εκτιμά ότι συνολικά 24,413 εκατ. άντρες και γυναίκες στην Ε.Ε. των 28 εκ των οποίων οι 18,395 εκατ. στην Ευρωζώνη, ήταν άνεργοι τον Οκτώβριο του 2014. Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2014, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 42.000 στην Ε.Ε. και κατά 60.000 στην Ευρωζώνη. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2013 η ανεργία υποχώρησε κατά 1,549 εκατ. στην Ε.Ε. και κατά 547.000 στην Ευρωζώνη. 

Μεταξύ των κρατών μελών, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στην Ελλάδα (25,9% τον Αύγουστο 2014) και την Ισπανία (24,0%), ενώ τα χαμηλότερα στη Γερμανία (4,9%) και την Αυστρία (5,1%).

Σε ετήσια βάση, η ανεργία υποχώρησε σε 22 κράτη μέλη, αυξήθηκε σε 5 και παρέμεινε σταθερή στο Λουξεμβούργο. 

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (από 10,0% στο 7,3% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2013 και Σεπτεμβρίου 2014), Πορτογαλία (από 15,6% στο 13,4%), Ισπανία (από 26,0% στο 24,0%), Βουλγαρία (από 13,0% στο 11,1%) και Ελλάδα (από 27,8% στο 25,9% μεταξύ Αυγούστου 2013 και Αυγούστου 2014). 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιταλία (στο 12,3% από 13,2%) και τη Φινλανδία (στο 8,9% από 8,3%).


Βαθύτερα στον αποπληθωρισμό
Στο 0,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο από 0,4% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν από την στατιστική υπηρεσία Eurostat.


Εξετάζοντας τους βασικούς συντελεστές του πληθωρισμού, ο κλάδος των υπηρεσιών αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο ετήσιο ποσοστό το Νοέμβριο (1,1% σε σχέση με 1,2% τον Οκτώβριο), και ακολουθούν ο κλάδος των τροφίμων, ποτών και καπνού (0,5% σταθερό έναντι του Οκτωβρίου), των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,0% έναντι -0,1% τον Οκτώβριο) και της ενέργειας (-2,5% έναντι του -2% τον Οκτώβριο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: