Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

«Κάτω τα χέρια από το ΤΕΙ Πρέβεζας», δηλώνουν οι σπουδαστές, ενόψει κλεισίματος πολλών σχολών.


«Κούρεμα»... ολκής ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας και προσωπικά ο Υπουργός Κώστας Αρβανιτόπουλος, αλλάζοντας σημαντικά τον «χάρτη» της Ανώτατης και Ανώτερης Εκπαίδευσης. Τις τελευταίες ώρες άρχισαν να «φουντώνουν» οι φήμες, πως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του κ. Αρβανιτόπουλου, που σκοπεύει να «σαρώσει» -όπως διαρρέουν από το Υπουργείο- τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δε θα αφήσει ανεπηρέαστο και το ΤΕΙ Πρέβεζας, για το οποίο οι σπουδαστές, αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία της Πρέβεζας, είναι αποφασισμένοι να φωνάξουν: «Κάτω τα χέρια από το ΤΕΙ Πρέβεζας».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η «Αθηνά» (όπως ονομάζεται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση) θα κλείσει άμεσα, τουλάχιστον τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια, και περισσότερες από 150 σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την συγχώνευση-κατάργηση σχολών, θα έχουν να κάνουν με την φθίνουσα πορεία στην «παραγωγή πτυχιούχων» την τελευταία πενταετία και την χαμηλή έως ανύπαρκτη ζήτηση από τους υποψηφίους.

Εντός του Αυγούστου, αναλαμβάνει τα ηνία της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) ο νέος πρόεδρός της, κι αμέσως η ομάδα εργασίας για την αναδιοργάνωση των ΑΕΙ-ΤΕΙ πιάνει δουλειά. Ενα από τα κρίσιμα θέματα που θα διαχειριστεί η ΑΔΙΠ είναι η σύνταξη μελέτης για τη νέα «γεωγραφία» της ανώτατης εκπαίδευσης, για την οποία θα γίνει διάλογος με τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Με βάση προηγούμενα πορίσματα για τα συμβαίνοντα στον χώρο της Aνώτατης και Aνώτερης εκπαίδευσης η ΑΔΙΠ θα προτείνει τα κριτήρια...για το «κούρεμα» των σχολών. Κριτήρια, ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά.

Μάκης Νάτσιος: «Θέλουμε ανάπτυξη του ΤΕΙ και όχι κατάργηση»


Το www.atpreveza.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Πρέβεζας, Μάκη Νάτσιο, ο οποίος μας μετέφερε τη γνώμη του ως γραμματέας της ΠΑΣΠ του ΤΕΙ Πρέβεζας. «Αυτή τη στιγμή μιλάμε απλώς για πληροφορίες. Δεν έχουμε κάτι δεδομένο στα χέρια μας. Ένα θέμα είναι ότι η μεταρρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας δεν ονομάστηκε τελικά ''Καλλικράτης'', που είναι συνδυασμένο με κάτι αρνητικό, αλλά ''Αθηνά'', που δημιουργεί μια περισσότερο θετική ατμόσφαιρα», ανέφερε αρχικά ο κ. Νάτσιος και συμπλήρωσε:
«Η ΑΔΙΠ αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη θα κάνει τις εκθέσεις για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Στη συνέχεια θα γίνει ένας διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν μέχρι την επόμενη χρονιά, τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν και οι υποψήφιοι θα κληθούν να μπουν στις ανώτατες και ανώτερες σχολές. Αυτή τουλάχιστον είναι η πληροφόρηση. Δεν γνωρίζουμε αν θα αλλάξει κάτι».

Όσον αφορά την πιθανότητα να... σαρωθεί και το ΤΕΙ Πρέβεζας από τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Νάτσιος τόνισε: «Οι εξελίξεις θα δείξουν και η διαδικασία των εκθέσεων, για το αν θα κινδυνεύσει και το ΤΕΙ Πρέβεζας. Εξαρτάται αν οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές ή όχι και ποια κριτήρια θα ισχύσουν. Αν για παράδειγμα επιλέξουν μία αθηνοκεντρική ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση.
Είναι παράλογο να υπάρχει τμήμα ΤΕΙ Λογιστικής σε Πειραιά, Πάτρα και Χαλκίδα, σε ένα τόσο ''στενό'' γεωγραφικό χώρο».

Παράλληλα, θεωρεί πως έχει δικαιωθεί από τις εξελίξεις η στάση του Συλλόγου σπουδαστών, αλλά και της παράταξης που εκπροσωπεί:
«Από τον Οκτώβριο του 2010, όταν είχε ξεκινήσει ο διάλογος για το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου, πρώτοι εμείς ως παράταξη και προσωπικά εγώ, είχαμε παλέψει για τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας στο παράρτημα Πρέβεζας του ΤΕΙ Ηπείρου. Διστακτικά τότε μας είχε ακούσει η τοπική κοινωνία και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Με τα επιχειρήματά μας όμως και με τις τεκμηριωμένες απόψεις μας είχαμε πείσει για την αναγκαιότητα του τμήματος μια μεγάλη μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Στις 8 Ιουλίου καταφέραμε να περάσει, έπειτα από αιτήματά μας, κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο, η αναγκαιότητα μιας σειράς ζητημάτων του ΤΕΙ Πρέβεζας.

Η άποψή μας ήταν βασισμένη στην κατεύθυνση ανάπτυξης και βελτίωσης του ΤΕΙ Πρέβεζας. Θέλουμε την ανάπτυξη του ιδρύματος και όχι την κατάργησή του. Οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο θα μας βρει... απέναντι. Θέλουμε τα κριτήρια που θα ισχύσουν να έιναι πρωτίστως ακαδημαϊκά. Δεν είναι δυνατόν ένα υγιές τμήμα όπως το δικό μας να το θέτουν υπό αμφισβήτιση και άλλα που υπολειτουργούν και καταρρέουν εδώ και χρόνια να μην τα ''αγγίζει'' κανείς.
Αν είναι να γίνουμε... Χάρβαρντ να συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο όμως είναι δημιούργημα φαντασίας δεν συζητάμε προς την κατεύθυνση της συγχώνευσης».

«Οι τοπικοί φορείς να κινητοποιηθούν»

Ο γραμματέας της ΠΑΣΠ του ΤΕΙ Πρέβεζας θέτει ακόμη ένα ζήτημα, αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών φορέων στα αιτήματα των φοιτητών: «Θα πρέπει να κινητοποιηθούν και οι τοπικοί φορείς, όσον αφορά την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΤΕΙ στην πόλη της Πρέβεζας.
Δεν είναι δυνατόν ο Σύλλογος Σπουδαστών να τραβάει μόνος του το... κουπί. Όλοι συμφωνούν μαζί μας, όλοι μας... κτυπούν στην πλάτη, αλλά επί της ουσίας λίγη πρακτική στήριξη θεωρώ πως έχουμε εισπράξει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: