Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Τα άγρια άλογα αργοπεθαίνουν αβοήθητα στα βουνά του Σουλίου.


















Στον υπουργό Περιβάλλοντος (και στους τοπικούς φορείς) απευθύνεται ο τοπικός σύμβουλος της δημοτικής ενότητας Δερβιζιάνων του δήμου Δωδώνης, Γιάννης Γκουβάς, για την τύχη των αγρίων αλόγων στα όρη Σουλίου, καλώντας την πολιτεία να μεριμνήσει για να μην αργοπεθαίνουν αβοήθητα, όπως σημειώνει. Πρόκειται για το θέμα που προν από λίγα χρόνια είχε ευαισθητοπιήσει πολλούς, όταν αποκαλύφθηκαν νεκρά άλογα από το ψύχος και την πείνα και είχε εγκριθεί στη συνέχεια σχετικό ρπόγραμμα0έργο για την προστασία τους. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει εκ νέου πρόβλημα διαβίωσης τους.

Η αίτηση-διαμαρτυρία είναι η ακόλουθη:


«Όλοι γνωρίζουν ότι στα βουνά του Σουλίου εδώ και πολλά χρόνια ζουν άγρια άλογα. Για την ζωή και τα προβλήματα αυτών των αλόγων πολλές φορές έχουν ασχοληθεί αρκετοί άνθρωποι, δημοσιογραφικά δε έχει προβληθεί και έχει γραφτεί σε πολλές ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών και της Περιφέρειας, φυσικά και της Ηπείρου.
Όλοι δε θυμούνται ότι πριν από λίγα χρόνια αρκετά από τα άγρια άλογα βρέθηκαν πεθαμένα, διασκορπισμένα στα βουνά του Σουλίου. Αιτία των θανάτων όπως έχουν διαπιστώσει τότε ήταν οι άστατες καιρικές συνθήκες που επιικρατούσαν στο βουνό του Σουλίου από τα πολλά χιόνια που είχαν πέσει με αποτέλεσμα τα άλογα να πεθάνουν λόγω έλλειψης τροφής και νερού.
Τότε η Πολιτεία, Φορείς και ευαισθητοποιημένοι Πολίτες δραστηριοποιήθηκαν και έδωσαν άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό.
Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι για το ζήτημα αυτό μεγάλη προσφορά και βοήθεια είχαν δώσει:
-Ο τότε Υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ και Περιβάλλοντος, ο συμπολίτης μας Σταύρος Καλογιάννης ο οποίος μέσω του Υπουργείου χρηματοδότησε και έγιναν έργα όπως κιόσκια, ταΐστρες και ποτίστρες στο Λειβάδι Βριτζάχας Ζωτικού, με σκοπό να προφυλάσσονται από τα χιόνια, να ταΐζονται και να ποτίζονται τα άλογα κατά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
-Ο τότε Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Πανοζάχος.
-Ο τότε Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
-Οι Δήμαρχοι Σελλών και Λάκκας Σουλίου κ.κ. Αλέκος Δήμου και Χρήστος Ντακαλέτσης.
Φέτος για το θέμα αυτό, παρουσία πολλών Φορέων ασχολήθηκαν: ο νεοσύστατος Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Σουλιώτικη Συμπολιτεία κάνοντας εκδήλωση στο ισόγειο του Δημαρχείου προβάλοντας τα προβλήματα των Άγριων Αλόγων. Όλοι οι Ομιλητές επισήμαναν ότι τα άγρια άλογα πρέπει να προστατευθούν και να βοηθηθούν γιατί αποτελούν μέρος της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής και μία διαφήμιση για τα βουνά του Σουλίου.
Δυστυχώς, όμως το ενδιαφέρον αυτών των Φορεών και οι δεσμεύσεις τους, για τα άγρια άλογα, ξεχάστηκαν!
Σήμερα εάν επισκεφθεί κανείς το βουνό της Βριτζάχας μέσω του δρόμου που ενώνει τη Λάκκα Σούλι με τα χωριά του Σουλίου, τότε θα διαπιστώσει ότι ορισμένα άγρια άλογα αργοπεθαίνουν αβοήθητα, ορισμένα από αυτά έχουν σπασμένα πόδια, προφανώς από το κυνηγητό των λύκων. Άλλα δε, έχουν θηλειές στο λαιμό και στα πόδια, προφανώς από αθίγγανους που περνούσαν από την περιοχή και προσπάθησαν να τα αιχμαλωτίσουν προκειμένου να τα πουλήσουν για χρήματα στην Ιταλία.
Για το λόγο αυτό μέσω της διαμαρτυρίας μου προς την Πολιτεία αλλά και τους Φορείς, κάνω έκκληση προς όλους σαν άνθρωποι να δείξουν την φιλοτιμία τους και την αγάπη τους για τα άγρια άλογα δίνονται άμεσα χείρα βοηθείας προς αυτά.
Τελειώνοντας, πρέπει να επισημάνω ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατέψει τα άγρια άλογα, για το σκοπό αυτό χρηματοδοτείται από την Ε.Ο.Κ.». 



http://thesprotia-news.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: