Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Το Χρηματιστήριο τροχοπέδη της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις.




Η τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία όχι μόνο δεν βοηθά το πρόγραμμά του, τουναντίον το περιπλέκει πιο πολύ, αφού οι αποτιμήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ έχουν καταποντιστεί.

Σε επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με την τρόικα θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων στις διεθνείς αγορές και την κατρακύλα του Χρηματιστηρίου.

Ηδη καταστρώνουν σχέδια απεμπλοκής από τις χρηματιστηριακές τιμές των μετοχών των ΔΕΚΟ που είναι υποψήφιες για αποκρατικοποίηση, με το βάρος να πέφτει στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που δεν επηρεάζονται από τις χρηματιστηριακές εξελίξεις όπως υποδομές, ανανεώσεις συμβάσεων, εκχώρηση αδειών κλπ. Αλλαγές προωθούνται και στο χρονοδιάγραμμα, αλλά ο εισπρακτικός στόχος παραμένει.

Η τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία όχι μόνο δεν βοηθά το πρόγραμμά του, τουναντίον το περιπλέκει πιο πολύ, αφού οι αποτιμήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ έχουν καταποντιστεί. Ετσι το οικονομικό επιτελείο σκέπτεται να αλλάξει τη σειρά των προτεραιοτήτων του, την οποία μέχρι σήμερα είχαν οι εισηγμένες ΔΕΚΟ, ενώ τώρα το ξεκίνημα των αποκρατικοποιήσεων θα αρχίσει από τις κρατικές επιχειρήσεις που δεν είναι συνδεδεμένες με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για άθλο στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο καταφέρει να πιάσει τον στόχο που το ίδιο έθεσε και προβλέπει έσοδα ύψους 1,7 δισ. ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο από την πώληση κρατικής περιουσίας.

Αποτιμήσεις.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μπορεί όμως να γίνει η αχίλλειος πτέρνα για την κυβέρνηση, αφού οι χρονικές καθυστερήσεις θα είναι σε βάρος της, καθώς θα εμφανίζεται εκτεθειμένη έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Το χειρότερο σενάριο για το ελληνικό πρόγραμμα είναι ο καταποντισμός των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες διαμορφώνουν πλέον νέες τιμές για το σύνολο των επιχειρήσεων της Ευρώπης. Οι προσδοκώμενες τιμές πώλησης συνδέονται και με τις αντίστοιχες αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών ομίλων. Ο αντίστοιχος πορτογαλικός ενεργειακός όμιλος παρουσιάζει κεφαλαιοποίηση 7,5 δισ. ευρώ και η τρέχουσα τιμή της μετοχής ανέρχεται στα 2,06 ευρώ. Από τις αρχές του έτους έχει υποχωρήσει 17,5%. Στην Ισπανία η αντίστοιχη εταιρεία εμφανίζει 28,8 δισ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία και η τιμή της μετοχής είναι στα 4,82 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 16,38%.

Η ιταλική εταιρεία ενέργειας με κεφαλαιοποίηση 30,7 δισ. ευρώ και τιμή της μετοχής στα 3,26 ευρώ καταγράφει κι αυτή με τη σειρά της απώλειες ύψους 12,7% από τις αρχές του έτους.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ, ευρώ, τιμή μετοχής στα 5,96 ευρώ εμφανίζει απώλειες ύψους 44% από τις αρχές του έτους.

Ο σκόπελος των αποτιμήσεων είναι υπαρκτός για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού οι ξένοι επενδυτές το πρώτο θέμα που θα θέσουν είναι τα μεγέθη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ομίλων για να περιορίσουν την αξία προς πώληση της ΔΕΗ, αλλά και των άλλων εισηγμένων εταιρειών.

Προσδοκίες για έσοδα.
Στέλεχος της αγοράς που ξέρει από αποτιμήσεις εταιρειών θεωρεί ότι οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις μπορεί να ξεπεραστούν και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να μπουν οι προοπτικές ανάπτυξης, δηλαδή τα προσδοκώμενα έσοδα σε βάθος 10 ετών των εταιρειών προς πώληση. Η τακτική αυτή μπορεί σε σημαντικό βαθμό να απορροφήσει το γενικότερο αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη αναφορικά με την αξία των επιχειρήσεων. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο τομέας της ενέργειας, όπως και αυτός των λιμανιών και της ύδρευσης έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.

Συμπληρώνει ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μπορεί να ευοδωθεί αφού η κυβέρνηση δεν αναζητεί τον ρόλο του επενδυτή, αλλά του μάνατζερ που θα αναλάβει τη διαχείριση της εταιρείας. Ετσι μέσα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση αναζητεί στρατηγικό επενδυτή για την αξιοποίηση των ΔΕΚΟ κι αυτό διαφοροποιεί και παράλληλα αυξάνει τις απαιτήσεις της από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή.

22-08-2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: