Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Έλεγχοι για αποδείξεις ακόμη και για επιστροφές μικρών ποσών φόρου.


 


Έλεγχοι για τις αποδείξεις που δήλωσαν οι φορολογούμενοι και οδηγούν σε επιστροφή φόρου ακόμη και κάτω από 1.500 ευρώ ξεκίνησαν από το υπουργείο Οικονομικών. Οι έλεγχοι αφορούν φορολογούμενους που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέσω του διαδικτύου και μετά την εκκαθάριση τους προέκυψε επιστροφή φόρου ακόμη και κάτω από 1.500 ευρώ. Μάλιστα από τους ελέγχους προκύπτει ότι πολλοί φορολογούμενοι έχουν περιλάβει αποδείξεις από δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται, όπως αυτές για ΔΕΚΟ και εισιτήρια μεταφορών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ομολόγησε χθες (σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γιώργο Παπακωσταντίνου που δεν ήθελε να παραδεχθεί τη γκάφα με το μέτρο των αποδείξεων) ότι οι επιστροφές φόρων λόγω των αποδείξεων οδηγούν σε μεγάλη απώλεια εσόδων η οποία υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να μετριασθεί όσο το δυνατόν γίνεται αυτή η απώλεια, έχουν ξεκινήσει έλεγχοι από τις εφορίες. Ειδικότερα, για προσκόμιση των αποδείξεων και έλεγχό τους καλούνται στην εφορία:

- όλοι οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέσω του ίντερνετ και μετά την εκκαθάριση τους προέκυψε επιστροφή φόρου άνω των 1.500 ευρώ. Κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης εκδίδεται άμεσα εντολή ελέγχου από την εφορία και ο φορολογούμενος με την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος ειδοποιείται να προσέλθει στην εφορία και να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά δαπανών και εισοδημάτων.

- φορολογούμενοι που μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης δικαιούνται επιστροφής φόρου κάτω των 1.500 ευρώ αλλά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Σε πολλές περιπτώσεις ο έλεγχος των αποδείξεων οδηγεί σε αναθεώρηση προς τα κάτω του ποσού της επιστροφής καθώς πολλοί φορολογούμενοι «συλλαμβάνονται» να έχουν δηλώσει δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, και τηλεφωνία οι οποίες δεν αναγνωρίζονται από την εφορία. Στις περιπτώσεις αυτές ο φορολογούμενος υποχρεώνεται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση καταβάλλοντας και τα σχετικά πρόστιμα για ανακριβή δήλωση.

Όσον αφορά τους φορολογούμενους που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση χειρόγραφα στις εφορίες ο έλεγχος των αποδείξεων θα είναι δειγματοληπτικός και θα γίνει σε όσους έχουν δηλώσει δυσανάλογα υψηλή δαπάνη αποδείξεων σε σχέση με το εισόδημά τους.
http://www.mantatanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: