Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Απέραντη χαβούζα ο Λούρος


Ρέουν λύματα σε Φιλιππιάδα, Κερασούντα, Ομορφάδα κι άλλα σημεία



Τρία χρόνια πέρασαν από τότε που οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έκαναν ελέγχους σε δέκα μονάδες που δραστηριοποιούνται πέριξ του Λούρου για να διαπιστώσουν ότι οι οκτώ παρανομούν. Η τύχη των προστίμων, ύψους 150 χιλιάδων ευρώ περίπου αγνοείται, όμως το χειρότερο είναι ότι στην διάρκεια της τριετίας αυτής τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο. Το αντίθετο μάλιστα.
Μονάδες χοιροτροφίας, τυποποιητήρια, σφαγεία εξακολουθούν να λειτουργούν με πλημμελείς όρους και συχνά να διαθέτουν τα λύματα και άλλα απορρίμματα στο ποτάμι, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε νεκρή ζώνη. Στο νομό Πρέβεζας παράγεται το ένα τρίτο του χοιρινού κρέατος της χώρας, γεγονός που δείχνει την τεράστια άνθηση του κλάδου. Ένας μεγάλος όγκος μονάδων βρίσκεται πέριξ του Λούρου και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα απόβλητα αυτών καταλήγουν στο ποτάμι χωρίς την υποτυπώδη επεξεργασία.
Το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην περιοχή της Φιλιππιάδας, στην Κερασούντα και στην περιοχή Ομορφάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Φιλιππιάδα βρίσκονται οι πηγές του Αγίου Γεωργίου από όπου υδρεύονται Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα, ενώ στην Ομορφάδα, ακριβώς κάτω από το χώρο των χοιροτροφείων βρίσκονται πηγές που υδροδοτούν δημοτικά διαμερίσματα.
Κατά μήκος του Λούρου, πέρα από την πλειάδα των χοιροτροφείων, εκ των οποίων αρκετές μονάδες έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο, λειτουργούν ακόμη πέντε σφαγεία, οκτώ επιχειρήσεις τεμαχισμού κρέατος δύο μονάδες τυποποίησης κρέατος και άλλες.
Ο Λούρος δέχεται μεγάλα φορτία ρύπανσης και όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, σε ορισμένες περιπτώσεις πέφτουν στα νερά του αυτούσια θανατωμένα ζώα.
Αν και υπάρχουν βιολογικοί καθαρισμοί, συνήθως, για λόγους οικονομίας λειτουργούν πλημμελώς ή δεν λειτουργούν καθόλου. Έτσι τα λύματα πέφτουν στο ποτάμι ανεπεξέργαστα, ενώ και οι λεκάνες καθίζησης που υπάρχουν επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Φυσικά δεν είναι μικρότερο το πρόβλημα με την απόρριψη υποπροιόντων των μονάδων αυτών ή αποβλήτων στις αποστραγγιστικές τάφρους.
Ελεγκτικοί μηχανισμοί ανύπαρκτοι και στην περίπτωση αυτή.... Οικολόγοι και ευαίσθητοι πολίτες, προς το παρόν εξαφανισμένοι!
www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: