Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Απόλυτη επιτυχία είχε το ''ταξίδι'' της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011.


ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΘΕΟΓΕΦΥΡΟ: Κοντά στο χωριό Λίθινο Ιωαννίνων.




                                                                                                          Λίμνη Ζηρού Φιλιππιάδα Πρέβεζας.

ε μια εκδήλωση στις πανέμορφες όχθες της λίμνης Ζηρού ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 30 Ιουλίου οι «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011». Ένα τετραήμερο πολιτιστικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων και δράσεων που αποτέλεσε το δεύτερο βήμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας στην προσπάθειά της να στεριώσει ένα πολιτιστικό, περιβαλλοντικό θεσμό μακράς πνοής και ουσιαστικής προσφοράς για την Ήπειρο. Με τη χρονική και γεωγραφική εξάπλωση της φετινής, επιτυχημένης διοργάνωσης, σε σχέση με το περσινό εναρκτήριο τριήμερο, οι «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011» αποτέλεσαν την καλύτερη συνηγορία για το πιο ομορφο μέλλον του νέου θεσμού. 
            Το ταξίδι για τις φετινές «Ηπειρώτικες Όχθες» ξεκίνησε την Τετάρτη 27 Ιουλίου συμβολικά από το αρχαίο θέατρο της Φοινίκης, στην «απέκει» Ήπειρο με την κομπανία του Θωμά Λώλη και την περιήγηση των αρχαιολόγων του χώρου. Την ίδια ημέρα, το απόγευμα, το ταξίδι συνεχίστηκε με μουσική εκδήλωση στις πηγές της Λαγγάβιτσας με την κομπανία του Κώστα Βέρδη και τη χορωδία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας για να ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή στο ολονύκτιο παραδοσιακό πανηγύρι της Αετόπετρας.
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου, το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε πρωινή πεζοπορία στο μονοπάτι του Λάγγαρη και κολύμπι στις Βόθνες Μαλουνίου, μεσημεριανή συζήτηση για τον Καλαμά με τον Πρόεδρο της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς» κ. Πάνο Παππά στο Θεογέφυρο και μουσική βραδιά με την κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα στο Γεφύρι του Αώου στην Κόνιτσα.
Η Παρασκευή 29 Ιουλίου ήταν η πιο πλούσια στο πρόγραμμα της τετραήμερης διοργάνωσης. Το πρωί η Π.Σ.Ε., με τη συμμετοχή εκπροσώπων Αδελφοτήτων και συλλόγων αλλά και κατοίκων, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Κ.Τ.Ε.Λ. Ιωαννίνων για την πλήρη περικοπή των δρομολογίων στον παλιό οδικό άξονα Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας. Στις 11 π.μ. πραγματοποιήθηκε συνάντηση και διεξοδική συζήτηση για θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού με εκπροσώπους φορέων της περιοχής Δωδώνης και Λάκκας Σουλίου στο αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης.  Το ταξίδι συνεχίστηκε με καλωσόρισμα από τους κατοίκους στη Λίππα και γεύμα με συζήτηση αλληλοενημέρωσης που παρέθεσε ο Δήμος Δωδώνης και η Αδελφότητα Ρωμανιωτών στην Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος Ρωμανού. Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε στο Σιστρούνι, στις πηγές του Αχέροντα, με μουσικοχορευτική εκδήλωση με την κομπανία των «Λαλητάδων» και χορευτικών ομίλων της περιοχής. Η τελευταία ημέρα συμπεριλάμβανε πεζοπορία στις όχθες του Αχέροντα κοντά το Πολυστάφυλλο και κολύμπι στις Πύλες του Άδη και, καταληκτικά, ενημέρωση στο κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Λίμνης Ζηρού και απολογισμό του τετραημέρου στις όχθες της Λίμνης.
            Το πλουσιότατο πρόγραμμα του τετραημέρου οφείλει πολλά στη συνεργασία και τη στήριξη των τοπικών φορέων και των οργανώσεων της Ηπειρώτικης Αποδημίας, την εθελοντική συμμετοχή μουσικών και χορευτών και τη χορηγία τεχνολογικού εξοπλισμού και τεχνογνωσίας από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Άπειρος» / Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού. Στις εκδηλώσεις η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Οικονόμου, τον Γενικό Γραμματέα Ιπποκράτη Κατσένη, τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, τον Έφορο Τύπου Κώστα Γαβριήλ, τον αναπληρωτή Ταμία Χριστόφορο Τζαρτζούλη και το μέλος του Δ.Σ. Μαρίνα Τζάγκου. Το γενικό συντονισμό και την επιμέλεια του προγράμματος είχαν ο Έφορος Πολιτισμού Αλέξανδρος Λαμπρίδης και ο Έφορος Νεολαίας Νίκος Ζέκης. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Δήμαρχοι Κόνιτσας, Ζίτσας, Δωδώνης και Ζηρού καθώς και εκπρόσωποι άλλων πολιτιστικών και περιβαλλοντικών φορέων.
Οι «Ηπειρώτικες Όχθες», για δεύτερη χρονιά, διέτρεξαν τις όχθες των ποταμών και των λιμνών της Ηπείρου, ιχνηλατώντας πολιτιστικές διαδρομές, προβάλλοντας περιβαλλοντικές ανησυχίες, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου με βάση τον πλούσιο υδάτινο πλούτο της. Κάτι νέο ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίστηκε ακόμη πιο πετυχημένα φέτος από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στην Ήπειρο, φιλοδοξώντας να αποτελέσει την απαρχή ενός πολιτιστικού, περιβαλλοντικού θεσμού μακράς πνοής. Ένας θεσμός που εστιάζει ιδιαίτερα στη συμμετοχή της νεολαίας μέσα από πολύτροπες εκδηλώσεις και δράσεις, προτείνοντας και προτρέποντας τους νέους μας σε ένα ταξίδι μύησης και αποκάλυψης της Ηπείρου της Φύσης και του Πολιτισμού, της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας. Το ταξίδι συνεχίζεται, οι «Ηπειρώτικες Όχθες 2012» ξεκινούν σύντομα, τόσο έγκαιρα την προετοιμασία τους...
           

Δεν υπάρχουν σχόλια: