Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Τα δέκα άμεσα μέτρα ενίσχυσης που ζητούν οι κτηνοτρόφοι από την κυβέρνηση


Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν την υλοποίηση των εξαγγελιών εκ μέρους του ΥπΑΑΤ και μια νέα τηλεδιάσκεψη υπό το Μάκη Βορίδη.
Επανέρχονται με νέα ανακοίνωση για μέτρα ενίσχυσης οι κτηνοτρόφοι της ΠΕΚ, που δια του προέδρου τους, Στέργιου Κύρτσιου, εκπροσωπήθηκαν στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με το ΥπΑΑΤ, προ αρκετών ημερών.
Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κύρτσιος, έκτοτε δεν έχει υπάρξει νέο και οι παραγωγοί βρίσκονται σε αναμονή, αφού οι απώλειες λόγω κορονοϊού το Πάσχα στο εισόδημα των αιγοπροβατοτρόφων ήταν δραματικές. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει βρεθεί ακόμα φόρμουλα για το πώς θα τρέξουν οι έκτακτες ενισχύσεις.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ένας κτηνοτρόφος από την Αρκαδία, ο κ. Γιαννόπουλος, που δεν παραδίδει γάλα αλλά πουλάει το κρέας από τα ζώα του, ζητά να μη μπει κανένα κριτήριο για παράδοση γάλακτος όταν δοθούν οι ενισχύσεις, όπως γίνεται με τη συνδεδεμένη.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΕΚ έχει ως εξής:
Η ΠΕΚ εκπροσωπώντας τη μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτροφων ζητά την άμεση ενίσχυση και στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα των κτηνοτροφων! Ο κορονοϊός έχει πλήξει και τους ίδιους με αποκορύφωμα τις εξευτελιστικές τιμές των αμνοεριφίων το Πάσχα, οι οποίες ήταν οι χειρότερες της τελευταίας 30 ετίας! Εάν δεν ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και ειδικότερα η κτηνοτροφια η κρίση του κορονοϊού θα μετατραπεί σε επισιτιστική κρίση!
Δίνοντας τη μάχη της επιβίωσης οι κτηνοτρόφοι ζητούν την άμεση λήψη μέτρων!
Συγκεκριμένα:
1) Την ένταξή τους στους Κ.Α.Δ. και την ενίσχυσή τους με το ποσό των 800 ευρώ
2) Την επιδότηση με 2 ευρώ ανά κιλό των σφάγιων αμνοεριφίων το διάστημα προ του Πάσχα για την κάλυψη της ζημιάς από τις χαμηλές τιμές πώλησης
3) Την επιδότηση των θηλυκών που έχουν παραμείνει στα μαντριά με στόχο την αύξηση του ζωϊκού κεφαλαίου και της παραγωγής, ως σταθερό και πάγιο αίτημα
4) Την ενίσχυση του de minimis με 30 ευρώ ανά ζώο για την κάλυψη της πολυετούς ζημιάς από το γάλα και το κρέας (4 χρόνια το γάλα, 10 χρόνια τα αμνοερίφια)
5) Επιστροφή των προστιμων των 279 εκ ευρώ, που κερδήθηκαν από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, στους κτηνοτρόφους
6) Άμεση χορήγηση του 50%της ενιαίας ενίσχυσης
7) Άμεση χορήγηση των εξισωτικών του 2013-14 και των αποζημιώσεων του καταρρόϊκού πυρετού
8) Άμεση καταβολή της συνδεδεμένης των βοοειδών
9) Άμεση ενεργοποίηση της κάρτας αγροτη λόγω έλλειψης ρευστότητας.
10) Πάγωμα όλων των δόσεων δανείων σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
Καλούμε τους κτηνοτρόφους σε ετοιμότητα και σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων μας θα μας βρουν όλους απέναντί τους ξεκινώντας νέους αγώνες και κινητοποιήσεις όπως παλιότερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: