Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού του αιγοπροβάτου



Την απόφαση για το πρόγραμμα, η ισχύς του οποίου ξεκίνησε από τις αρχές του έτους, υπέγραψαν ο Μάκης Βορίδης και η Φωτεινή Αραμπατζή.
Μεταξύ άλλων η απόφαση που δημοσιεύτηκε στην διαύγεια αναφέρει ότι στο πλαίσιο της ενεργητικής επιτήρησης, οι υπεύθυνοι όλων των εκμεταλλεύσεων βοοειδών και αιγοπροβάτων της Χώρας, συμμετέχουν υποχρεωτικά στη δειγματοληψία, όταν αυτό τους ζητηθεί από τις Αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές, και υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τους για την εφαρμογή του παρόντος Προγράμματος.
Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση του προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για κάθε έτος, προβλέπεται η επιχορήγηση των εκτροφέων βοοειδών ή/και αιγοπροβάτων, οι οποίοι εντάσσονται στο εθνικό πρόγραμμα επιτήρησης του 9 Καταρροϊκού Πυρετού και διαθέτουν ζώα ως μάρτυρες στα οποία διενεργείται τακτική αιμοληψία μέσα στο έτος για εργαστηριακό έλεγχο για τη νόσο, με σκοπό την εφαρμογή της ενεργητικής επιτήρησης.
Σε περίπτωση ζώων, τα οποία υπόκεινται σε λιγότερες δειγματοληψίες κατ' έτος από αυτές που προβλέπουν οι κείμενες εθνικές διατάξεις, η προβλεπόμενη επιχορήγηση μειώνεται ανάλογα με τον υπολειπόμενο αριθμό δειγματοληψιών που θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί
Στο πλαίσιο της κλινικής και επιδημιολογικής διερεύνησης υποψίας ή/και επιβεβαιωμένου κρούσματος Καταρροϊκού Πυρετού, οι υπεύθυνοι όλων των εκμεταλλεύσεων βοοειδών ή/και αιγοπροβάτων της Χώρας συμμετέχουν υποχρεωτικά στη δειγματοληψία, όταν αυτό τους ζητηθεί από τις Αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.
Καμία επιχορήγηση δεν καταβάλλεται στις περιπτώσεις τυχαίων ή έκτακτων δειγματοληψιών για τον έλεγχο του Καταρροϊκού Πυρετού. Ειδικότερα, είναι υποχρεωμένοι: (α) Nα ενημερώνουν εγκαίρως (μέσα σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών) τις Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές σε κάθε περίπτωση: -βοοειδούς ή προβάτου ή αίγας ή άλλου ευαίσθητου στη νόσο είδους ζώου που εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματα, για διεξαγωγή περαιτέρω κλινικής και εργαστηριακής διερεύνησης, -βλάβης ή απώλειας της εντομοπαγίδας που είναι εγκατεστημένη στην εκτροφή τους. (β) Nα διατηρούν στον ατομικό φάκελο της εκτροφής όλα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται σε ζώα της εκμετάλλευσής τους και, παράλληλα, να ενημερώνουν το μητρώο της εκμετάλλευσης για οποιεσδήποτε μεταβολές στον πληθυσμό της μονάδας εκτροφής. (γ) Nα συμμορφώνονται με τα περιοριστικά και άλλα μέτρα που επιβάλλονται στην εκτροφή τους, στην περίπτωση υποψίας, οροθετικότητας, ορομεταροπής και ανίχνευσης του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: