Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Διαγραφή δανείων ζητάνε κτηνοτρόφοι, ακυρώνονται παραγγελίες αμνοεριφίων στα σφαγεία


Διαγραφή του 80% των δανείων, εγγυημένων και κόκκινων και ρύθμιση του υπολοίπου 20% για 15-20 χρόνια, με σταθερό επιτόκιο 1%, ζητάνε σε επιστολή τους τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος, «η οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων είναι τραγική. Κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα, που έχουν πληρώσει μεγάλο μέρος των δανείων τους, καλούνται να πληρώσουν τόκους που φτάνουν μέχρι και το διπλάσιο της αξίας του δάνειου. Έχω δικόγραφα στα χέρια μου και κατασχετήρια.
Την ίδια στιγμή τα ξένα funds αγοράζουν τα δάνεια μας από τις τράπεζες με 3- 20%. Περίπου 50.000 κτηνοτρόφοι είναι καταχρεωμένοι και κινδυνεύουν με κατασχέσεις. Για αυτό ζητάμε το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και των στάβλων μας, έναντι οποιονδήποτε χρεών μας. Ακόμη ζητάμε μετάθεση, για ένα χρόνο, της πληρωμής των δόσεων των ρυθμισμένων δανείων.
Τώρα αντιμετωπίζουμε δυστυχώς και την παγκόσμια πανδημία του κορωναϊού από την οποία κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους γιατί πρέπει να φροντίσουν τα ζώα τους, να τα ταΐσουν να τα αρμέξουν, να τα μεταφέρουν στα σφαγεία κ.α. Οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν. 
Έρχεται και το Πάσχα και θα πρέπει να παρθούν μέτρα γιατί η αγορά έχει κυριολεκτικά παγώσει. Επικοινωνώ με τα σφαγεία και μου αναφέρουν ότι συνεχώς ακυρώνουν τις παραγγελίες για αμνοερίφια. Περίπου 500.000 ζώα που θα εξάγονταν φέτος στην Ιταλία κινδυνεύουν να μείνουν στα σφαγεία. Μιλάμε για μεγάλη οικονομική καταστροφή».



Παϊσιάδης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: