Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Υπέρογκα κόστη για κτηνοτρόφους, αύξηση 50 ευρώ τον τόνο μέσα σε 10 ημέρες πήρε η σόγια



Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η αλματώδης αύξηση οφείλεται στην κατάσταση που διαμορφώνει ο κορονοϊός.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή της εισαγόμενης σόγιας πήρε πάνω 50 ευρώ τον τόνο μέσα σε 10 μόλις ημέρες. Έτσι από τα 360 ευρώ ο τόνος για παράδοση στο λιμάνι και μεταφορά φορτηγό με φορτηγό από εμπόρους, σκαρφάλωσε στα 410 ευρώ ο τόνος.
Όπως μας εξήγησαν παράγοντες της αγοράς, η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάσταση που διαμορφώνει ο κορονοϊός σε όλο τον κόσμο, ανεβάζοντας τις τιμές σε όλα τα εμπορεύματα, έχει να κάνει όμως και με κάποιες απεργίες που είναι σε εξέλιξη στην Αργεντινή και εμποδίζουν την εξαγωγή, αλλά και σε κερδοσκοπικά παιχνίδια των εμπόρων.
Όλα αυτά την στιγμή που η Βραζιλία προβλέπει να κάνει εξαγωγή το Μάρτιο μόνο 9,5 εκατ. τόνους σόγια, 12% δηλαδή πάνω από πέρσι.
Όπως όλα δείχνουν, αν η κατάσταση συνεχιστεί προβλέπεται μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής για τους Έλληνες κτηνοτρόφους (αγελαδοτρόφους κυρίως) και πτηνοτρόφους, που χρησιμοποιούν σόγια κατά κόρον ως ζωοτροφή, αν σκεφτεί κανείς παράλληλα ότι η αυτάρκειά μας ως χώρα δεν φθάνει ούτε το 10% στη σόγια.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: