Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Ιόνια- Κακαβιά και Ιόνια Γέφυρα Καλογήρου… Μόνο με τα χρήματα των Ηπειρωτών και με διόδια!

Ορατός, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί ποτέ η Ιόνια Οδός, να μην φτάσει δηλαδή μέχρι την Κακαβιά. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδρίασε την Τετάρτη, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης μετέφερε μία χαρακτηριστική φράση του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, η οποία αποτυπώνει τον κίνδυνο να μην κατασκευαστεί ο δρόμος στο προσεχές μέλλον. «Μας είπε πως αν δεν το κάνετε εσείς το έργο δεν θα γίνει ποτέ»… Αυτή ήταν η εκτίμηση του Υπουργού όπως την κατέθεσε ο Περιφερειάρχης..
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η σημερινή, όπως η προηγούμενη και η πιο προηγούμενη, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έχουν βρει ούτε μία λέξη να πουν για τις δεκαετείς περιπέτειες των μελετών τόσο για τον δρόμο Ιωαννίνων Κακαβιάς όσο και για την σύνδεση Ιόνιας Πρέβεζας.
Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είχε το εύρος και το βάθος που απαιτείται καθώς το θέμα τέθηκε στην διάρκεια ερωτήσεων από το Σπύρο Ριζόπουλο με αποτέλεσμα έτσι να ανοίξει διάλογος.
Η ουσία είναι πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το Υπουργείο, την ώρα που χρηματοδοτεί άλλα οδικά έργα ανά την Ελλάδα, ισχυρίζεται ότι η Ευρωπαική Επιτροπή δεν εγκρίνει πλέον τετράιχνους δρόμους με χαμηλό κυκλοφοριακό φόρτο. Μάλιστα φαίνεται ότι κάτι τέτοιο έχει διαμηνυθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση από το 2015 γεγονός στο οποίο σκοντάφτει και το βόρειο τμήμα του Ε65.
Το Υπουργείο είναι διατεθειμένο,  να δεσμεύσει  ποσό 100 εκατομμυρίων στο νέο ΕΣΠΑ, υπό την προυπόθεση ότι θα ανοίξει τον κουμπαρά της και η Περιφέρεια Ηπείρου, θα διαθέσει δηλαδή περί τα 50 εκατομμύρια, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλα έργα.
Στην προοπτική δέσμευσης χρημάτων από το Περιφερειακό Πρόγραμμα διαφώνησαν ο Γιώργος Ζάψας, ο Σπύρος Ριζόπουλος και άλλες παρατάξεις με αυτή του Δημήτρη Δημητρίου ωστόσο να στέκεται θετικά.
Ο Περιφερειάρχης στο κλείσιμό του μίλησε για μικρόψυχους και λιπόψυχους, λέγοντας πως είναι ευτύχημα που συγκέντρωσε 57% και έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς υπό άλλες συνθήκες κάθε συνεννόηση θα ήταν πολύ δύσκολη.
Συνοψίζοντας, η ολοκλήρωση της Ιόνιας μέχρι την Κακαβιά δύσκολα θα βρει τον δρόμο της… Αν τελικά γίνει, ένα σημαντικό μέρος του κόστους θα το πληρώσουν οι Ηπειρώτες οι οποίοι στη συνέχεια θα καταβάλουν και διόδια…




Δεν υπάρχουν σχόλια: