Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Κώστας Μπάρκας: : Η ολιγωρία του Υπουργού Εργασίας θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του «Silver Alert» και της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής «1065»



Τον κίνδυνο κλεισίματος της υπηρεσίας «Silver Alert», που κινητοποιεί τους πολίτες σε εθνικό επίπεδο για την αναζήτηση ηλικιωμένων και ενηλίκων που έχουν εξαφανιστεί, καθώς και της υπηρεσίας τηλεειδοποίησης «κόκκινο κουμπί», όπου ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας συνδέονται 24 ώρες το 24ωρο με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι δύο προαναφερόμενες υπηρεσίες, αλλά και η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή 1065 για ηλικιωμένους, η διευρωπαϊκή γραμμή 116123 για την ψυχολογική υποστήριξη ηλικιωμένων, η διανομή τροφίμων σε άπορους ηλικιωμένους, η Πανελλαδική Τράπεζα Αίματος, κ.α.
Το σύνολο των συγκεκριμένων δράσεων κινδυνεύει διότι ο φορέας που τα υλοποιεί, το Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Γραμμή Ζωής» υπέβαλε από το καλοκαίρι του 2019 προς τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης αίτημα για ειδική επιχορήγηση, το οποίο αν και εγκρίθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ποσό των 64 χιλιάδων ευρώ και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», εντούτοις η νέα κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην εκταμίευση του ποσού με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο για τη συνέχιση της λειτουργίας του φορέα και του έργου του.
Η ολιγωρία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Υπουργού Εργασίας θέτει σε κίνδυνο τις υπηρεσίες της «Γραμμής Ζωής». Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Υπουργό Εργασίας να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει εκτελεστεί ακόμη η απόφαση έγκρισης επιχορήγησης προς το Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Γραμμή Ζωής» και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εκταμιευθεί άμεσα το ποσό και να μην κινδυνεύσει να διακοπεί η λειτουργία του «Silver Alert» και της τηλεειδοποίησης για τους ηλικιωμένους.
Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Κινδυνεύει η λειτουργία του «silver alert» από την ολιγωρία του Υπουργείου Εργασίας
 Η υπηρεσία «silver alert» που κινητοποιεί τους πολίτες σε εθνικό επίπεδο για την αναζήτηση ηλικιωμένων και ενηλίκων οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί, όπως και η υπηρεσία τηλεειδοποίησης «κόκκινο κουμπί» όπου ηλικιωμένοι που έχουν προβλήματα υγείας, πατώντας απλώς το κουμπί του μενταγιόν που φορούν, συνδέονται 24 ώρες το 24ωρο με ένα συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων, είναι οι δύο πιο γνωστές δράσεις του ΝΠΙΔ «Γραμμή Ζωής» το οποίο σχεδιάζει, υλοποιεί και υποστηρίζει δράσεις για άτομα τρίτης ηλικίας.

H «Γραμμή Ζωής» έχει επείγοντα οικονομικά προβλήματα και κινδυνεύουν, τόσο οι δύο υπηρεσίες που προαναφέρθηκαν, όσο και οι υπόλοιπες εξαιρετικά σημαντικές λειτουργίες της. Διότι ο φορέας υλοποιεί την εθνική γραμμή SOS 1065 για ηλικιωμένους, τη διευρωπαϊκή γραμμή 116123 ψυχολογικής υποστήριξης ηλικιωμένων, τη διαχείριση περιστατικών βίας και κακοποίησης ηλικιωμένων, την πανελλαδική τράπεζα αίματος, τη διανομή τροφίμων σε άπορους ηλικιωμένους κ.ά.

Η «Γραμμή Ζωής είναι φορέας που:
-         Είναι πιστοποιημένος από το Υπουργείο Εργασίας ως ΝΠΙΔ παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
-         Έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο φορέων  ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας
-        Είναι καταχωρημένος στο Ειδικό Μητρώο εθελοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων
-      Είναι κάτοχος πιστοποίησης διαχειριστικής επάρκειας δικαιούχων ΕΣΠΑ
-      Είναι εταίρος του Υπουργείου Υγείας στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη γήρανση και τους ηλικιωμένους.

Η «Γραμμή Ζωής» υπέβαλε, στις 7-6-2019, προς τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης αίτημα για ειδική επιχορήγηση, στο πλαίσιο  του Ν. 2731/1999, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξημένα λειτουργικά του έξοδα κατά το τρέχον έτος  2019.

Με την υπ’ αρ. Δ12α/Γ.Π.οικ 30240/4-7-2019 απόφαση της Αναπλ. Υπουργού Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης που αναρτήθηκε στη διαύγεια χορηγήθηκε ειδική έγκριση έκτακτης επιχορήγησης της «Γραμμής Ζωής» με ποσό  64.000 € για το έτος 2019.

Έκτοτε, και παρά το ότι ο φορέας  προσκόμισε, τόσο στη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας από 11/7/2019, όσο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο από 16/7/2019, όλα τα δικαιολογητικά που του ζητήθηκαν προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση, η εκταμίευση δεν έχει ακόμη συντελεστεί, με άμεσο   κίνδυνο  για τη συνέχιση της λειτουργίας του φορέα και του έργου του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Ποιος  ο λόγος μη εκτέλεσης, μέχρι στιγμής, της από 4-7-2019 απόφασης έγκρισης ειδικής επιχορήγησης στο κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο «Γραμμή Ζωής» που επιτελεί εξαιρετικό έργο για τους ηλικιωμένους;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο κ. Υπουργός ώστε να εκταμιευτεί άμεσα η εγκεκριμένη επιχορήγηση προς το εν λόγω σωματείο και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας του silver alert και της τηλεειδοποίησης (κόκκινο κουμπί) των ηλικιωμένων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φωτίου Θεανώ
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Νατάσα
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Καρασαρλίδου Φρόσω
Μάρκου Κώστας
Μπάρκας Κώστας
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Ψυχογιός Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: