Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Με το βλέμμα του Γ. Σεφέρη.



Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Την έκθεση φωτογραφίας «Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης» φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων από την Τρίτη 8 Οκτωβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2000 στην Πάτρα και στην Αθήνα ενώ η έκθεση έχει ταξιδέψει τόσο στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Καστοριά, Σαντορίνη, Κοζάνη, Νάξος, Καβάλα, Χίος, Μονοδένδρι) όσο και στο εξωτερικό (Μόναχο, Νυρεμβέργη, Λιψία, Φραγκφούρτη, Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Στοκχόλμη, Βιέννη, Μιλάνο, Παλέρμο.) Η έκθεση περιλαμβάνει 82 φωτογραφίες από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες στις οποίες έζησε κατά τη διάρκεια της διπλωματικής του καριέρας. Τα 2.500 αρνητικά συγκροτούν το Φωτογραφικό Αρχείο Γιώργου Σεφέρη, το οποίο, μετά από ευγενή δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της Άννας Λόντου το 1999, ανήκει πλέον ολόκληρο στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. 


Ο Σεφέρης είχε μια μοναδική ικανότητα όπως την διατύπωσε και ο Πλωτίνος στην απλότητα του βλέμματος ή όπως κάποτε είπε ο Μπερξόν στην απόφασή μας να βλέπουμε τον κόσμο με μια αφέλεια. Γεγονός είναι πως ο Σεφέρης είχε κατανοήσει και από πολύ νωρίς και το είχε δηλώσει και ποιητικά να πεί τα πράγματα ίσως και να τα δεί με έναν δικό του τρόπο- «Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη.Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές που σιγά-σιγά βουλιάζει και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε από τα μαλάματα το πρόσωπό της κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί ψυχή μας κάνει αύριο πανιά.»...


Εμείς ευχαριστούμε τη μουσειολόγο Νίκη Καλογεροπούλου για την όμορφη ξενάγηση και ελπίζουμε αυτά τα ταξίδια να μας διδάξουν κι εμάς κάτι, την ομορφιά ως αιώνιο αγαθό του βλέμματος και της σκέψης, αν δεν την κουβαλάς μέσα σου δεν θα τη δεις ποτέ και πουθενά.



Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: