Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου η καρδιά της Αθήνας χτύπησε ηπειρώτικα!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 18-10-2019

Μεγάλο Ημερήσιο Ηπειρώτικο Πανηγύρι της Π.Σ.Ε.
Η καρδιά της Αθήνας χτύπησε Ηπειρώτικα!

Για πρώτη φορά η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο κορυφαίος φορέας της Ηπειρώτικης Αποδημίας, διοργάνωσε Ημερήσιο Ηπειρώτικο Πανηγύρι «όπως παλιά» και, μάλιστα, στο κέντρο της πόλης, το Πεδίο του Άρεως. Αυτό που παλαιότερα συνέβαινε στις παρυφές της πόλης, σε Πεντέλη, Χασιά, Πάρνηθα και αλλού, με τα υπαίθρια, ημερήσια γλέντια των ξενιτεμένων Ηπειρωτών, αυτή την φορά μεταφέρθηκε στην καρδιά της Αθήνας, με ένα μεγάλο, ολοήμερο πανηγύρι.
Περισσότεροι από 2.500 απόδημοι Ηπειρώτες, φίλοι της Ηπείρου και της παράδοσης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Π.Σ.Ε. Άρχισαν να προσέρχονται από το πρωί, στα δέκα λεπτά της μουσικής χόρευαν σαν έτοιμοι από καιρό, έπειτα διαρκώς πληθαίνανε και όταν άρχισε πια να νυχτώνει, μετά από οκτώ ώρες αδιάκοπου γλεντιού, ήταν ακόμη περισσότεροι! Και δεν συμμετείχαν απλά σαν θεατές αλλά, κυρίως, σαν γλεντιστές σε ένα αληθινό γλέντι, χορεύοντας και τραγουδώντας, με περισσότερους παρά ποτέ άλλοτε νέους ανάμεσά τους. Στο πέρασμα της ώρας ένιωθαν όλο και περισσότερο το πανηγύρι σαν δική τους υπόθεση, τόσο που στο τέλος του, νύχτα πια, συμμετείχαν στο μάζεμα των τραπεζοκαθισμάτων και στο καθάρισμα του χώρου. Η πιο όμορφη δικαίωση, όμως, έρχονταν όταν κάθε λίγο ακούγαμε γύρω μας «σήμερα, εδώ, γλεντάμε σαν στο χωριό μας»!
Εξαίρετοι ηπειρώτες μουσικοί και τραγουδιστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Π.Σ.Ε., συμμετέχοντας όλοι τους εθελοντικά και ψυχωμένα. Την μουσική σκυτάλη του πανηγυριού κράτησαν διαδοχικά οι άξιες κομπανίες του Θοδωρή Γεωργόπουλου, Πέτρου Χαλκιά, Τάσκου Μαγκλάρα και οι «Λαλητάδες»., πλαισιωμένες από τον κορυφαίο δεξιοτέχνη Ναπολέοντα Δάμο και τους Παγώνα Αθανασίου, Σάββα Σιάτρα και Κώστα Λεοντίδη στο τραγούδι. Η Π.Σ.Ε. πέμπει εγκάρδιες ευχαριστίες σε όλους για την συμμετοχή τους στο Πανηγύρι αλλά και την συνολικότερη στήριξή τους στο έργο της Π.Σ.Ε.


Το καλωσόρισμα έγινε από τον Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Αλέξανδρο Λαμπρίδη. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. κ. Μάκης Κιάμος τόνισε πως «η Πανηπειρωτική, ως μέγας θεματοφύλακας της παράδοσης, πράττει το καθήκον της, καλώντας και τους συλλόγους να ζωντανέψουμε μαζί τα ήθη και τα έθιμα, να κρατήσουμε ψηλά την σημαία της λαϊκής μας παράδοσης, να κρατήσουμε την Ήπειρο ψηλά, εκεί που της αρμόζει».
Καθοριστική στην μεγάλη επιτυχία του Πανηγυριού στάθηκε η στήριξη που προσέφερε η Περιφέρεια Αττικής. Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά των αποδήμων Ηπειρωτών, τους ευεργέτες και τα κληροδοτήματα, τόνισε χαρακτηριστικά πως «το Ζάππειο πρέπει να το δοικείτε εσείς, οι Ηπειρώτες» και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει αποφασιστικά και στο μέλλον την δράση της Π.Σ.Ε.
Ο κ. Πατούλης πλαισιώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα κ. Γιώργο Δημόπουλο, ενώ στο Πανηγύρι, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Γιάννης Μπαλάφας, η ευρωβουλευτής κα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου «Γεωργίου Καραϊσκάκη» κ. Γιώργος Κουρτέσας. Παραβρέθηκαν, επίσης, τέσσερις πρώην Πρόεδροι της Π.Σ.Ε., οι κύριοι Κώστας Αλεξίου, Ιωάννης Ζώης, Παύλος Κοσοβίτσας και Γιώργος Δόσης, επιβεβαιώνοντας την ομοψυχία που πρυτανεύει στην δράση του νέου Δ.Σ. του κορυφαίου φορά της ηπειρώτικης αποδημίας.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στην Διεύθυνση Πάρκων της Περιφέρειας Αττικής και, ιδιαίτερα, στους εργαζόμενους στο Πεδίο του Άρεως για την συνεργασία τους στην προετοιμασία της εκδήλωσης. Για την διοργάνωση κινητοποιήθηκε το σύνολο των μελών του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. καθώς και εκκπρόσωποι από σειρά Αδελφοτήτων, Συλλόγων και Ομοσπονδιών.
Η Πανηπειρωτική έκανε το χρέος της, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα, σε μια γιορτή με ελεύθερη είσοδο για όλους, όπως πρέπει στην παράδοση που είναι για όλους και μας θέλει όλους μας κοντά της Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, οι Ηπειρώτες και οι φίλοι της Ηπείρου, γλέντησαν με την ψυχή τους σε ένα Ηπειρώτικο Πανηγύρι «όπως παλιά», ζώντας την πανδαισία της ηπειρώτικης παράδοσης, κοινωνώντας το αληθινό της πρέπος. Και θα έχουν να θυμούνται και να μνημονεύουν ότι ήταν εκεί όταν θεμελιωνόταν ένα από τα μεγάλα ηπειρώτικα ανταμώματα του μέλλοντος, ένα αντάμωμα που θα πάρει την ξεχωριστή θέση στον ετήσιο κύκλο κορυφαίων εκδηλώσεων των αποδήμων Ηπειρωτών και των φίλων του λαϊκού πολιτισμού, διεκδικώντας μια κεντρική θέση στο πολιτιστικό ημερολόγιο της Αθήνας.
Το Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. ξεκίνησε ήδη να προετοιμάζει την επόμενη διοργάνωση, με ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα προς την αδιαμεσολάβητη, ζώσα λαϊκή παράδοση που θα είναι στην καρδιά μιας πολυήμερης γιορτής του Λαϊκού Πολιτισμού το 2020 στην καρδιά της Αθήνας!
Και, κάθε χρονιά, η καρδιά της Αθήνας θα χτυπά Ηπειρώτικα!

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: