Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ζωηρή η ζήτηση για πρόβειο γάλα. Ενδεικτικές τιμές από πολλά μέρη της Ελλάδας.


Σαφώς ανοδική σε σύγκριση με πέρσι είναι η τάση για την τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα. Εμείς καταγράψαμε τις τιμές σε πανελλαδικό επίπεδο, με βάση τα τελευταία δεδομένα και σας τα παρουσιάζουμε.
Εν ολίγοις, προκύπτει ότι στη Θράκη οι τιμές για τη νέα σαιζόν που ακούγονται είναι από 82-85 λεπτά το κιλό, στην Θεσσαλονίκη από 85-87 λεπτά το κιλό, ενώ στην Θεσσαλία που είναι και ο κρίσιμος δείκτης για όλη την Ελλάδα, από 87 έως 90 λεπτά το κιλό, ίσως και λίγο παραπάνω. Την ίδια ώρα στην Ήπειρο μάλλον πάμε για ανώτερες τιμές άνω των 90 λεπτών το κιλό, πράγμα που συμβαίνει ήδη στα Καλάβρυτα.
Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες ακούγεται για μια ακόμα συμφωνία (πέραν αυτής που έκλεισε ο Συνεταιρισμός Ελασσόνας) στην περιοχή του νομού Λάρισας στα 91 λεπτά το κιλό, αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Στην Κρήτη ακούγεται ότι θα υπάρξει και εκεί τιμή στα 90 λεπτά το κιλό για το πρόβειο γάλα
Ας δούμε τώρα πως διαμορφώνεται η κατάσταση ανά περιοχή:
Λάρισα
Όπως γράψαμε από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Λάρισα, ο Συνεταιρισμός Ελασσόνας «Γάλα Ελαςς» έκλεισε συμφωνία με τοπική βιομηχανία για απορρόφηση πρόβειου γάλακτος στα 90 λεπτά το κιλό.
Η τιμή αυτή λένε οι πληροφορίες, αφορά μια ποσότητα λίγο πάνω από 3.500 τόνους και προκαταβολή 30% του τιμήματος. Συνολικά η παραγωγή του Συνεταιρισμού φθάνει τους 7.500 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, με το 92-95% να αφορά πρόβειο γάλα. Πέρσι η αντίστοιχη τιμή ήταν 82 λεπτά το κιλό για το πρόβειο γάλα
Για τις εναπομείνασες ποσότητες αιγοπρόβειου ο Συνεταιρισμός, λένε πληροφορίες του ΑγροΤύπου, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ορισμένες βιομηχανίες και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα «ψήνεται» συμφωνία σε τιμές άνω των 90 λεπτών το κιλό για το πρόβειο γάλα, αλλά με ένα ποσό προκαταβολής 10%.
Έως σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει υπάρξει άλλη συμφωνία στην περιοχή, αλλά ακούγεται τις τελευταίες ώρες για μια ακόμα συμφωνία συνεταιρισμού στα 91 λεπτά το κιλό. Το τελευταίο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.
Το θέμα της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα πρόκειται να συζητηθεί σε «κλειστή» συνάντηση των κτηνοτρόφων, που θα γίνει την Τρίτη (22/10), στον Τύρναβο.
Ξάνθη
Όπως μας είπε ο Σάκης Λουκμακιάς το Σεπτέμβριο κόπηκαν και τιμολόγια στα 82 λεπτά για το πρόβειο γάλα, ενώ ακούγονται τιμές όσον αφορά στη νέα σαιζόν και στα 85 λεπτά το κιλό. Το 2018 οι τιμές που πληρώθηκαν όλοι οι κτηνοτρόφοι στην Ξάνθη, ανεξαρτήτως εταιρείας ήταν σαφώς κάτω των 80 λεπτών το κιλό.
Αιτωλοακαρνανία
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως μας ανέφερε ο κτηνοτρόφος Χρήστος Λαφιάς, ακόμα δεν έχουν γίνει συμφωνίες, απλώς κάποιες μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις δίνουν προκαταβολές στους παραγωγούς. Οι τιμές θα είναι σίγουρα πάνω από 5 λεπτά σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα και με άλλους παραγωγούς, υπάρχει έντονη ζήτηση για το προϊόν.
Αχαΐα
Πρόβειο γάλα με τιμή έως 1,07 ευρώ το κιλό θα παραλαμβάνει φέτος ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων.
Ρέθυμνο
Συζητήσεις γίνονται και στην περιοχή αυτή για το πρόβειο γάλα. Οι τιμές που ακούγονται, σύμφωνα με κτηνοτρόφους είναι στα 90 λεπτά το κιλό για το πρόβειο γάλα.
Λέσβος
Κινητικότητα επικρατεί στο νομό Λέσβου τις τελευταίες ημέρες για το γάλα, αν και ακόμα δεν έχει δοθεί κάποια τιμή στους παραγωγούς όσον αφορά στη νέα σαιζόν. Στο νησί γίνονται απανωτές συναντήσεις όπως μας είπε ο κ. Γιάννης Φλωρίδης από την Γεωτεχνική Αιγαίου. Τιμές εδώ θα ανακοινωθούν μετέπειτα από την υπόλοιπη χώρα.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: