Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Αναβρασμός στους Δήμους για Ν/Σ που διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις



Σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου, η Κυβέρνηση επιλέγει στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο να αγγίξει το “καυτό” άρθρο 61 του ν.3979/2011 περί ανάθεσης δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες. 
Τη διάταξη που αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους εργαζομένους στους Δήμους, οι οποίοι προβάλλουν παγίως ως κεντρική διεκδίκησή τους την κατάργησή του. 
Τώρα η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν το καταργεί, αλλά επιδεινώνει δραματικά (κατά την οπτική των εργαζομένων) το περιεχόμενό του.
Οι δημοτικές υπηρεσίες που θα μπορούν να ανατεθούν σε ιδιώτες αυξάνονται και, ταυτοχρόνως, διαγράφεται η προϋπόθεση που αποτελούσε το “φρένο” στις “ιδιωτικοποιήσεις”, δηλαδή η Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου να λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία τεκμηριώνοντας αδυναμία  εκτέλεσης με ίδια μέσα του Δήμου των υπηρεσιών που ανατίθενται σε τρίτους.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις ή μαντικές ικανότητες επί των ΟΤΑ για να γίνει αντιληπτό πως η Κυβέρνηση άναψε το “φυτίλι” σφοδρών αντιδράσεων, καθώς αποτελεί μονόδρομο οι εργαζόμενοι να παραμείνουν συνεπείς στα πάγια αιτήματά τους και να αντιταχθούν σθεναρά στην “ιδιωτικοποίηση” των υπηρεσιών των Δήμων.

Ευελπιστώντας να βρεθεί κοινός τόπος και να μην ζήσουμε εικόνες του καλοκαιριού 2017…, παραθέτουμε κατωτέρω το πριν και το μετά του θέματος που θα πρωταγωνιστήσει τις επόμενες ημέρες, δηλαδή  (α) τι ορίζει μέχρι σήμερα η παρ.1 του αρ.61 του ν.3979/2011 που οι εργαζόμενοι ήδη πάλευαν για την κατάργησή της και (β) πως την τροποποιεί τώρα η Κυβέρνηση.

ΠΡΙΝ (παρ.1αρ.61ν.3979/2011, Φ.Ε.Κ. Α’ 138/16.6.2011)
« Άρθρο 61 Σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας
1.Για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, ακολουθείται η διαδικασία για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, που προβλέπεται στις διατάξεις του π.δ. 60/2007 (Α' 64), σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 209 και 273 του Κ.Δ.Κ. (ν. 3463/2006).Με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελώντεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του Δήμου και καθορίζονται, ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται. »

ΜΕΤΑ (άρθρο 179 υπό ψήφιση πολυνομοσχεδίου)
« Η παρ.1 του αρ.61 του ν. 3979/2011 αντικαθίσταται, ως εξής:
Άρθρο 61 Σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί, κατά την κρίση του, να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016 (Α' 147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Με την απόφαση καθορίζονται ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται.” »

Δεν υπάρχουν σχόλια: