Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων για ανοικτές τιμές και ποινικές ρήτρες - Ζητούν την προστασία της πολιτείας.


Με καλές προθέσεις εμφανίζονται στους κτηνοτρόφους οι επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος και μάλιστα φέτος επιδιώκουν να συνεργαστούν με παραγωγούς που δίνουν γάλα σε άλλες εταιρίες, καθώς η μείωση παραγωγής δημιουργεί ανάγκες στην αγορά.
«Το βασικό πρόβλημα αφορά στην ανοιχτή τιμή. Υπάρχουν μονομερή συμφωνητικά όπου δεν αναγράφεται πουθενά η τιμή» αναφέρει στο www.ypaithros.gr ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, επικεντρώνοντας στο αιγοπρόβειο γάλα



Υπεραμύνεται της αναγραφής τιμής και σ’ αυτή την κατεύθυνση οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ζήτησαν νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο, ώστε οι εταιρίες να υποχρεωθούν να υπογράψουν συμφωνητικά με τιμή. «Ενδέχεται η τιμή να είναι εναρμονισμένη και ανάλογα με την προκαταβολή να υπάρξει διαπραγμάτευση» σημειώνει. Θυμίζει ότι 4-5 όμιλοι διαμορφώνουν τις τιμές που συχνά είναι κάτω του κόστους παραγωγής.

ΕΛΟΓΑΚ- ρήτρες

Ο κ. Δημόπουλος θέτει το ερώτημα, ποιος μετράει τη λιποπρωτεΐνη, και απαντά ότι οι μεγάλες εταιρίες έχουν τα δικά τους εργαστήρια ενώ στο παρελθόν μετρούσε ο ΕΛΟΓΑΚ. «Όταν η λιποπρωτεΐνη είναι σε υψηλά επίπεδα με λιγότερο γάλα παρασκευάζεται περισσότερο προϊόν» υπενθυμίζει. Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ζητούν την επαναλειτουργία του ΕΛΟΓΑΚ και ο ίδιος σημειώνει ότι ο Οργανισμός δεν πιστοποιεί ιδιωτικά εργαστήρια, κάτι που ζητούν οι παραγωγοί για να διασταυρώνουν στοιχεία. Προσθέτει ότι το ζύγισμα γίνεται από την εταιρία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ογκομέτρηση που μετατρέπεται σε κιλά, πλην όμως η μέτρηση είναι «μόνο στα χέρια της εταιρίας».  Ερχόμενος στην πρόταση για νομοθετική ρύθμιση ο Νίκος Δημόπουλος θεωρεί σημαντικό να προχωρήσει έστω για την επόμενη παραγωγική περίοδο.  Καυτηριάζει την άδικη πλευρά των συμφωνητικών καθώς θέτουν ποινικές ρήτρες στον παραγωγό και μόνο. «Οι ρήτρες αφορούν στην ποιότητα, την ποσότητα, ακόμη και την υπαναχώρηση του παραγωγού» εξηγεί. Με δεδομένο μάλιστα ότι τις περισσότερες φορές ο κτηνοτρόφος δεν παίρνει αντίγραφο από το συμφωνητικό ενδέχεται οι συνέπειες να είναι οικονομικά τραγικές για έναν παραγωγό. Αναφέρει ως παράδειγμα την περίπτωση μικρού παραγωγού από την Ανατολική Μακεδονία που κλήθηκε να πληρώσει 40.000 ευρώ με βάση ποινική ρήτρα και δικαστική απόφαση που ελήφθη ερήμην του κτηνοτρόφου. Σε επίπεδο μάλιστα Εφετείου το ποσό μειώθηκε μεν αλλά παρέμεινε υπέρογκο για τον παραγωγό. Η συγκεκριμένη περίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει φτάσει στο γραφείο του υπουργού Μάκη Βορίδη.

Διέξοδος

Να σημειωθεί ότι το αίτημα των κτηνοτρόφων στηρίζεται στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. «Θα υπάρξουν στατιστικά και φορολογικά στοιχεία, θα δούμε πού κυμαίνονται οι παραγωγές. Γι’ αυτό ζητάμε όχι μόνο τρία αντίγραφα (εφορεία, συμβαλλόμενοι) αλλά να δημιουργήσει το υπουργείο μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα εμφανίζονται ο χρόνος συναλλαγής και αποπληρωμής, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά να καθορίζεται πού θα κινηθεί η τιμή, ποινικές ρήτρες κα.» καταλήγει ο Νίκος Δημόπουλος.

https://www.ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: