Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Η Ήπειρος μίλησε. Τα Εθνικά Κληροδοτήματα, όπως το Ζάππειο, δεν αλώνονται.(Μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα)..



Στο Γενικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας χτύπησε απόψε η καρδιά της Ηπείρου. Και χτύπησε δυνατά. Το Ζάππειο δεν αλλάζει χαρακτήρα. Ειναι Εθνικό Κληροδότημα και τέτοιο θα παραμείνει. Φύλακες-άγρυπνοι φρουροί όλοι οι Ηπειρώτες/σσες, όλοι οι Έλληνες/ίδες.



Δημοσιεύουμε την ομιλία-καλωσόρισμα του προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Χρυσόστομου (Μάκη) Κιάμου-Χήτου. Θα ακολουθήσει Δελτίο Τύπου.


Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Kαλώς ήλθατε στο σπίτι σας. Στο σπίτι του απόδημου Ηπειρώτη, στην έδρα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, εδώ όπου σε καθημερινή βάση χτυπά η καρδιά του Ηπειρώτη, περήφανη, λεβέντισσα και πατριωτική.

Είναι αλήθεια πως το μεγαλείο του ηπειρωτισμού συνθέτουν αξίες και ιδανικά που έχουν σχέση με τον αλτρουισμό, τη μεγαλοψυχία και την υπέρβαση του «εγώ». Κάθε Ηπειρώτης νιώθει υπερήφανος για την καταγωγή του, γιατί την Ήπειρο δεν τη συνθέτει μόνο το φτωχό και το άγονο του εδάφους, αλλά το μεγαλείο της ψυχής, ο ανυπέρβλητος ηρωισμός και η αυτοθυσία στην υπόθεση της προσφοράς για το κοινό καλό. Η προσφορά των Ηπειρωτών - ευεργετών είναι μοναδική. Είναι αδύνατο να φανταστεί κάθε Έλληνας, την Αθήνα χωρίς το Ζάππειο και την Ακαδημία, το Καλλιμάρμαρο και το Αστεροσκοπείο, τη Σχολή Ευελπίδων και το Μέγαρο Μελά, την Εθνική Τράπεζα και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αρσάκειο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τόσα άλλα. Τα εθνικά αυτά ευεργετήματα έχουν πάρει πανελλήνιο χαρακτήρα και αποτυπώνουν το μεγαλείο της εθνικής ηπειρώτικης ψυχής, αφού εκτός των άλλων, διδάσκουν αξίες και ιδανικά και στην ουσία νοηματοδοτούν την ανυπέρβλητη εθνική λαμπρότητα. Είναι στοιχεία της εθνικής μας κληρονομιάς και γι’ αυτό ανήκουν σ’ όλους τους Έλληνες, δεν εντάσσονται, «στα υπό εκμετάλλευση» ούτε θα επιτρέψουμε να τα διαχειριστούν ιδιωτικά συμφέροντα.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η κορυφαία οργάνωση των απόδημων Ηπειρωτών που αριθμεί στις τάξεις της τετρακόσια εβδομήντα έξι (476) Σωματεία Ηπειρωτών, είναι ο μέγας θεματοφύλακας της Ηπειρώτικης παράδοσης και του Ηπειρώτικου πολιτισμού. Αυτόν τον πολιτισμό στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα εθνικά ευεργετήματα υπηρετεί και προασπίζει και θα αγωνιστεί, όπως έκανε και παλιότερα, για την αποτροπή τυχόν μετατροπής τους σε «εμπορικά προϊόντα» και ως εκ τούτου της διαχείρισής τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
Σήμερα εδώ, σας καλέσαμε, για να καθορίσουμε τη στάση μας και να ορίσουμε την τακτική μας απέναντι στην, έστω και παραμικρή σκέψη «ιδιωτικοποίησης», του Ζαππείου Μεγάρου. Τα εθνικά κληροδοτήματα δεν παραχωρούνται, ούτε εκποιούνται, αφού είναι σηματωροί του μεγαλείου της Ηπειρώτικης εθνικής ψυχής.
Το Ζάππειο είναι πανεθνικό δημιούργημα. Δεν πωλείται, δεν ιδιωτικοποιείται και δεν αλώνεται. Το υπερασπίζει καταρχάς το ελληνικό πολιτιστικό μεγαλείο και ο αδούλωτος, υπερήφανος και φυσικά άκαμπτος ηπειρωτισμός. Ας το καταλάβουν…
Καλώς ήλθατε λοιπόν στο σπίτι σας, στο σπίτι του απόδημου Ηπειρώτη.
Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας και την ανταπόκρισή σας στο πανηπειρώτικο αυτό κάλεσμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.
Θεωρούμε δε δεδομένο ότι θα είστε συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι στις περαιτέρω εξελίξεις που αφορούν το Ζάππειο.

Διευκρίνηση: Οι φτογραφίες που ακολουθούν έχουν αναρτηθεί όλες χωρίς επιλογή μετά την επιθυμία των παρευρισκομένων να "κατεβάσουν " όσες τους αφορούν.








































































































































































































































































































Φωτο: Σπύρος Μπενέκος
            Ευθυμίου Χριστόφορος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα romia.Εύχομαι η πανηπειροτικη να ενεργήσει χωρις να μπουν μπροστά τα κομματικά πιστεύω του κάθε μέλους της.Για το καλό της ηπείρου και γενικότερα ολων των ανθρώπων. Γιατι σήμερα εσεις αυριο κάποιοι άλλοι.