«Όσοι
βρεθείτε στα Πυρηναία κοντά στην περιοχή
των Βάσκων, ψάξτε για πινακίδες που
οδηγούν στο ∆ρόµο του Τυριού που είναι
αφιερωµένος στο Ossau-Iraty µε τη χαρακτηριστική
σφραγίδα και αγοράστε απευθείας από
115 τυροκοµεία και 2.000 οικογένειες
µετακινούµενων κτηνοτρόφων», αναφέρουν
οι ταξιδιωτικοί οδηγοί της Νότιας
Γαλλίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες µε προϊόντα
στην Ευρώπη που είναι συνδεδεµένα µε
την εποχική µετακίνηση κοπαδιών, και
ενσωµατώνουν τις υπηρεσίες οικοσυστήµατος
των κτηνοτρόφων όπως και τα άριστα
οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του
γάλακτος που παράγεται ειδικά το
καλοκαίρι, θα µπορούσαν να αποτελέσουν
οδηγό για τη µεταχείριση αυτής της
ιδιαίτερης παραγωγικής τάξης στη χώρα
µας.
Είναι
γεγονός ωστόσο, ότι στην Ελλάδα, οι
µετακινούµενες εκτροφές δεν αµοίβονται
ούτε αποζηµιώνονται για τις πολύπλευρες
κοινωνικές, οικονοµικές και περιβαλλοντικές
υπηρεσίες που προσφέρουν, ενώ προϊόντα
αποκλειστικά από γάλα µετακινούµενων
είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Το οικονοµικό
κίνητρο πάντως υπάρχει, η ζήτηση είναι
αποδεδειγµένη και εδώ δεν τίθεται θέµα
να πληρώσει ο καταναλωτής απλά την
«ιστορία τους» αλλά µία ξεχωριστή γεύση
και ποιότητα, όπως αναφέρει µελέτη του
ΕΛΓΟ και του ΑΠΘ που διερευνά εναλλακτικές
λύσεις ώστε να δηµιουργηθούν εν τέλει
τέτοια προϊόντα υπεραξίας και στη χώρα
µας. Η µελέτη που φιλοξενείται στις
επόµενες σελίδες, αξιολογεί συγκεκριµένα
τα κανάλια διανοµής του γάλακτος που
ακολουθούν οι µετακινούµενες εκτροφές
στη Βόρεια Ελλάδα, προσεγγίζοντας τρεις
πραγµατικές εκµεταλλεύσεις και τα
τυροκοµεία που παραδίδουν το γάλα: Η
πρώτη προσέγγιση («Οικοτέχνης») αφορά
κτηνοτρόφο που παράγει τυρί στην
εκµετάλλευσή του, πουλώντας το απευθείας
στους καταναλωτές. Η δεύτερη («Συµβατικός»)
είναι ένας κτηνοτρόφος που πουλάει το
γάλα του στην ίδια βιοµηχανία όλο το
έτος, όπου αναµιγνύεται µε γάλα από µη
µετακινούµενες εκµεταλλεύσεις. Η τρίτη
προσέγγιση («Παραδοσιακή») αφορά την
παραγωγή γάλακτος που παραδίδεται σε
ένα µικρό τυροκοµείο στα ορεινά που
κάνει τυριά µόνο από µετακινούµενες
εκτροφές. Καλύτερα οικονοµικά αποτελέσµατα
φυσικά, είχε η τρίτη προσέγγιση, ωστόσο
αυτό δεν σηµαίνει ότι και οι άλλες δύο
δεν είναι απαραίτητες.
Μικρές
μονάδες με γάλα από μετρημένες
εκτροφές
Τυροκομεία
που λειτουργούν για λίγους μήνες στα
ορεινά δίνουν 1 ευρώ το λίτρο στους
μετακινούμενους για το καλοκαιρινό
γάλα, χτίζοντας έτσι σταθερή πελατεία
Όταν ένα
µικρό πετρόκτιστο τυροκοµείο στα ορεινά
της Πίνδου των 60.000 ευρώ κύκλου εργασιών,
µπορεί και δίνει 1 ευρώ τιµή παραγωγού
για το γάλα Μαΐου-Αυγούστου από 1.500
µετακινούµενα πρόβατα δεν το κάνει
επειδή θέλει να πιάσει φιλίες, αλλά
επειδή έτσι έχει καταφέρει να χτίσει
σταθερή πελατεία σε µαγαζιά της Λάρισας
και των Τρικάλων που προτιµούν τα τυριά
για την ποιότητά και τη γεύση τους «...
και όχι για την ιστορία τους». Είναι
γεγονός λοιπόν, αναφέρει η σχετική
µελέτη του ΑΠΘ και ΕΛΓΟ, ότι τα προϊόντα
από µετακινούµενες εκτροφές συχνά έχουν
άριστη ποιότητα και οργανοληπτικά
χαρακτηριστικά και ειδικά το γάλα που
παράγεται το καλοκαίρι είναι των
υψηλότερων προδιαγραφών λόγω της βοσκής
στα ορεινά.
Το
παραπάνω αυτό πραγµατικό παράδειγµα
εφοδιαστικής αλυσίδας από την Ελλάδα
εφαρµόζεται για το 22% του παραγόµενου
αιγοπρόβειου γάλακτος στη Γαλλία και
για σχεδόν το 10% στην Ισπανία, και έχει
προοπτικές να αποτελέσει την αφετηρία
για µία οικονοµικά συµφέρουσα προσέγγιση
της απορρόφησης του γάλακτος, ιδιαίτερα
του καλοκαιρινού, των περίπου 3.050
εκµεταλλεύσεων µετακινούµενων
κτηνοτρόφων.
Αυτό
φαίνεται και από τη µελέτη περίπτωσης
που φιλοξενεί η έρευνα, συγκρίνοντας
τα οικονοµικά αποτελέσµατα τριών
µετακινούµενων εκτροφών, που έχουν
ακολουθήσει διαφορετικό δρόµο για την
πρώτη ύλη τους:
Πρώτη
εκµετάλλευση («Οικοτεχνική»): Ζωικό
κεφάλαιο 660 πρόβατα φυλής Κατσικά στα
ορεινά χωριά της Ηπείρου, που τα ζώα τα
καλοκαίρι βόσκουν σε µεγαλύτερα υψόµετρα,
πραγµατοποιώντας µικρές οριζόντιες
µετακινήσεις περίπου 20 χιλιοµέτρων. Ο
κτηνοτρόφος παράγει τοπικό τυρί το
καλοκαίρι (π.χ γαλοτύρι) µε παραδοσιακές
τεχνικές και το πουλάει απευθείας στους
καταναλωτές ή στην τοπική λιανική, ενώ,
ένα µικρό µέρος της παραγωγής γάλακτός
του προωθείται στη βιοµηχανία, κυρίως
το χειµώνα.
∆εύτερη
εκµετάλλευση («Συµβατική»): ∆ιαθέτει
570 πρόβατα γαλακτοπαραγωγής Καλαρρύτικα
(µπούτσικα) και χειµώνα-καλοκαίρι πουλάει
στην ίδια βιοµηχανία. Η εκµετάλλευση
µεταποιούσε µία µικρή ποσότητα γάλακτος
σε τυρί το καλοκαίρι κυρίως για
ιδιοκατανάλωση. Η αποστάσεις που
µετακινούνταν τα ζώα ήταν 140 χιλιόµετρα
περίπου.
Τρίτη
εκµετάλλευση («Παραδοσιακή»): ∆ιαθέτει
600 πρόβατα γαλακτοπαραγωγής διασταύρωση
Καραγκούνικου και Φριζάρτα, και δίνει
γάλα σε ένα µικρό τυροκοµείο στα ορεινά
που δουλεύει µόνο το καλοκαίρι µε κοπάδια
µετακινούµενων. Η απόσταση µεταξύ
χειµαδιού και του ορεινού βοσκοτόπου
είναι περίπου 160 χιλιόµετρα και ο
κτηνοτρόφος ιδιοπαράγει και κάποιες
ζωοτροφές στα πεδινά.
Η εξέταση
των αποτελεσµάτων (χωρίς επιδοτήσεις)
δείχνουν τις διαφορετικές αποδόσεις
των εκµεταλλεύσεων βάσει των εµπορικών
τους στρατηγικών. Τα ακαθάριστα έσοδα
ανά πρόβατο ήταν µεγαλύτερα στην
«παραδοσιακή» και λιγότερα στη «συµβατική.
Ως αποτέλεσµα, η «οικοτεχνική» και η
«παραδοσιακή» κατάφεραν καθαρά κέρδη
ανά πρόβατο, ενώ η «συµβατική» λειτουργεί
µε καθαρή ζηµιά 31,4 ευρώ ανά πρόβατο. Για
την «οικοτεχνική», ο κύριος λόγος για
αυτό το αποτέλεσµα ήταν τα χαµηλά πάγια
κόστη, έχοντας υπόψη πως επιβαρυνόταν
από υψηλή κόστη τροφής. Αντίθετα, η
«συµβατική» δεν ήταν επικερδής λόγω
της χαµηλής παραγωγικότητας σε συνδυασµό
µε τις χαµηλές τιµές του γάλακτος, ειδικά
το καλοκαίρι. Η «παραδοσιακή» κατάφερε
να πιάσει τα υψηλότερα ακαθάρισα έσοδα
µαζί µε τα µικρότερα κόστη αυτό φαίνεται
από τα υψηλότερα καθαρά κέρδη (36,5 ευρώ
ανά πρόβατο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου