Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Ξεχωριστή η επετειακή εκδήλωση για τα 107 χρόνια από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας


Με μία ξεχωριστή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας, γιορτάστηκε η 107 η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης (12 Οκτωβρίου 1912).
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε τα διαχρονικά μηνύματα εκείνων των αγώνων, τα οποία όπως ανέφερε, πρέπει να έχουμε πάντα στη σκέψη μας, καθώς και να βρισκόμαστε σε αυξημένη επαγρύπνηση, ειδικά σήμερα που η Τουρκία, πέρα από την έντονη ρητορική, πραγματοποιεί πολεμικές επιχειρήσεις στη Βόρειο Συρία και παραβιάζει την Κυπριακή ΑΟΖ.



Η 12η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα ξεχωριστή για την πόλη μας αλλά και για όλο τον Δήμο Ζηρού. Τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας και ταυτόχρονα διδασκόμαστε από το ιστορικό παρελθόν. Η Φιλιππιάδα και όλη η ευρύτερη περιοχή στις 12 Οκτωβρίου του 1912 βγήκαν από 500 και πλέον, χρόνια σκλαβιάς. Οι πρόγονοί μας βρήκαν τη δύναμη και το κουράγιο ν’ αγωνιστούν και να νικήσουν” τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ζηρού και πρόσθεσε: “Καθημερινά βλέπουμε βασικές αρχές και αξίες, όπως η παγκόσμια ειρήνη, η εθνική κυριαρχία, η κοινωνική δικαιοσύνη, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, να δοκιμάζονται. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση και η έξοδος από αυτή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτε εξασφαλισμένο ή δεδομένο”.
Και ο κ. Καλαντζής κατέληξε: “Η σημερινή ημέρα ας γίνει ημέρα συλλογισμού και εθνικής συνειδητοποίησης αντλώντας διδάγματα από το μαχητικό πνεύμα της 12ης Οκτωβρίου του 1912, το αισιόδοξο στην πράξη και ας προχωρήσουμε μπροστά χαράζοντας το μέλλον του τόπου μας πάνω στα ιδανικά που ενέπνευσαν τους προγόνους μας”.



Για την εξέλιξη των γεγονότων και το ιστορικό της απελευθέρωσης μίλησε με ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο τρόπο, ο δημοσιογράφος Βασίλης Παππάς, τονίζοντας την αυτοθυσία, τον πόνο και το δάκρυ που γνώρισαν οι κάτοικοι της Φιλιππιάδας και των γύρω περιοχών, αλλά και ολόκληρος ο Ελληνισμός, μέχρι να καταφέρουν να κερδίσουν το υπέρτατο και ακριβό αγαθό της ειρήνης, το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Η εκδήλωση έκλεισε μελωδικά με μέλη του Ωδείου «Αμφίων» Φιλιππιάδας, να παρουσιάζουν υπέροχα τραγούδια για την πατρίδα, τη μάνα και την ξενιτιά και να δέχονται το πιο θερμό χειροκρότημα.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Ν. Πρέβεζας κ. Κώστας Μπάρκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδης Χρήστος, οι αντιδήμαρχοι κ. κ. Χρήστος Δήμος, Βασίλειος Ζάβαλης, Απόστολος Τάσης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΚΕΔΗΖΗ κ. Βασίλειος Παπαβασιλείου, οι δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντίνος Κατραχούρας, Μενέλαος Γείτονας, Γάλλιου Μαρία, πρόεδροι και μέλη Τοπικών συμβουλίων και αρκετοί κάτοικοι. Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Γκάρζιος.


Ευχαριστούμε θερμά τον δημοσιογράφο κ. Βασίλειο Παππά, την κα Χριστίνα Πάνου και όλα τα μέλη του Ωδείου “Αμφίων”, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: