Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Μία γυναίκα - Βράβευση της Δήμητρας Αποστόλου.



Γράφει η Kατερίνα Σχισμένου.

Τιμώντας για άλλη μια φορά τη γυναίκα της Ηπείρου, τη γυναίκα που δημιούργησε αυτό το μεγάλο θαύμα, του τεράστιου Ηπειρώτικου πολιτισμού, ο Δήμος Αρταίων βράβευσε και φέτος, αυτή την ημέρα τη Δήμητρα Αποστόλου. Μια ιδιαίτερη περίπτωση, μια μοναδική ζωή. Η Δήμητρα Αποστόλου, σύζυγος Ηλία Μπούγια, γνώρισε την απερίγραπτη φρίκη του πολέμου και της ακραίας βίας. Το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943 έχασε στο Κομμένο τους γονείς της, τα δύο αδέρφια της και τη γιαγιά της. Έμεινε μόνη στον κόσμο. Το σπίτι της καμένο. Είχε την ψυχική δύναμη να αντέξει την ορφάνια και να συνεχίσει τη ζωή της ανάμεσα στα συντρίμμια. Παντρεύτηκε τον Ηλία Μπούγια, ο οποίος υπήρξε το μεγάλο της στήριγμα για πάνω από 60 χρόνια. Και ευτύχησε να φέρει μαζί του στον κόσμο δύο παιδιά.


Η συνεισφορά της είναι τεράστια στον αγώνα που κάνουμε για να μένει ανοιχτή η σελίδα της εθνικής και τοπικής ιστορίας και αναμμένη η φλόγα πάνω από τις μαρτυρικές μορφές του Κομμένου. Οι αφηγήσεις της όσο και αν είναι σπαρακτικές και γεμάτες πένθος, κουβαλούν την ιστορία του τόπου μας.
Στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στις Βρυξέλλες για τη γνωριμία του μαρτυρικού Κομμένου και του μαρτυρικού Λίντιτσε της Τσεχίας, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε, μεταξύ των άλλων, την ιστορία της Δήμητρας Απόστολου και να εισπράξουμε τη βαθιά συγκίνηση της αντιπροσωπείας του Λίντιτσε, επικεφαλής της οποίας ήταν η δήμαρχος Veronica Kellerova. Η αδελφοποίηση των δύο μαρτυρικών τόπων είναι πλέον ζήτημα χρόνου.



Η Δήμητρα Αποστόλου αποτελεί διαχρονική αξία του ανθρώπου που βρίσκει τη δύναμη να κρατήσει την αξιοπρέπειά του και την ακεραιότητά του ακόμα και μέσα σε συνθήκες έσχατης ένδειας και αφόρητης μοναξιάς. Ακριβώς γι’ αυτό της αξίζει ο διαρκής έπαινος και το βραβείο της ζωής. Λόγω της προχωρημένης ηλικιάς της το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος του μαρτυρικού Κομμένου Δημήτριος Δήμος που θα το μεταφέρει στην ίδια, ενώ μας τίμησε και η αντιδήμαρχος Δήμου Νικολάου Σκουφά, Αφροδίτη Βλαχοπάνου. Θεωρούμε μεγάλο μας χρέος, εμείς οι νεώτερες να τιμούμε τις γυναίκες του τόπου μας, όχι μόνο γιατί είναι οι ηρωίδες και πρέπει να βγούν από την αφάνειά τους, αλλά και για να προκαλέσουμε πρότυπα και αξίες ζωής στα δικά μας παιδιά. Η γυναίκα πάντοτε θα διδάσκει γιατί είναι όλο το Σύμπαν, η Φύση, η Θεά....




Kατερίνα Σχισμένου


Δεν υπάρχουν σχόλια: