Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Καταργούν τη λέξη «τσίπουρο» και το… βαφτίζουν «προϊόν απόσταξης»!


Το τσίπουρο, το γνωστό αυτό παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό, που αποτελεί σήμα – κατατεθέν για την Ήπειρο, σύμφωνα με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα ονομάζεται απλώς «προϊόν απόσταξης»! Κάτι τέτοιο βέβαια θα είναι μέγα πλήγμα για την Ηπειρωτική παραγωγή και κυρίως τους μικρούς αποσταγματοποιούς!
Στην ίδια μοίρα και η τσικουδιά, με τους Κρητικούς παραγωγούς να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, κάνοντας λόγο για αφανισμό του προϊόντος τους από τον χάρτη της αγοράς!
Το ζήτημα της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να απαγορευτεί η χρήση του ονόματος «τσίπουρο - τσικουδιά» στους μικρούς Έλληνες αποσταγματοποιούς έθεσε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Στο κείμενό του αναφέρονται τα εξής χαρακτηριστικά: «Στις 13 Μαρτίου 2019, υπερψηφίσθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τροπολογίες του Μανώλη Κεφαλογιάννη, στο σχετικό κανονισμό για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, που προστατεύουν ειδικά τις ισχύουσες γεωγραφικές ενδείξεις αλλά και τις ιδιαιτερότητες του τομέα των αλκοολούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένης της τσικουδιάς και του τσίπουρου, που αποτελούν κομμάτι της ελληνικής παράδοσης. Την ίδια ώρα, η με αριθμό 6ΖΖΚ46ΜΠ3Ζ-Β9Ζ/28 Φεβρουαρίου 2019 εγκύκλιος της Ελληνικής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκαλεί έντονη μεγάλη ανησυχία στους μικρούς Έλληνες παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς τσικουδιάς και τσίπουρου γιατί προσβάλλει την αρχή της αναλογικότητας, θίγοντας δυσανάλογα τα συμφέροντά τους, ενώ επιπλέον απαιτεί την αφαίρεση της λέξης «τσικουδιάς/τσίπουρου» και την αντικατάστασή της με το χαρακτηρισμό ‘προϊόν απόσταξης’».
Με δεδομένο ότι τέτοιου είδους διατάξεις απειλούν την εγχώρια παραγωγή των συγκεκριμένων ποτών, ο ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Είναι σε γνώση της Ε.Ε.; Απορρέουν από κάποια υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
- Θεωρεί ότι η απαγόρευση της αναγραφής «τσικουδιά-τσίπουρο» στα προϊόντα που προμηθεύονται καταστηματάρχες από μικρούς παραγωγούς προστατεύει τον καταναλωτή από πιθανή παραπλάνηση; 


Δεν υπάρχουν σχόλια: