Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Αλβανία.. Τι συνέβη τις τελευταίες ώρες

Αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στα Τίρανα, με δηλώσεις που έκανε μετά την τετραμερή συνάντηση στο Βουκουρέστι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίηση την κυβέρνηση Ράμα με διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αν δεν υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε των τελευταίων ωρών χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες, εξελίξεις δυσμενείς για την μειονότητα. «Μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι εξελίξεις για τις οποίες έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό της μειονότητας, ειδικά στην περιοχή της Χιμάρας. Την προηγούμενη Τετάρτη συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας, μία συνεδρίαση παρωδία και χωρίς ακόμη να έχουν δημοσιοποιηθεί οι αποφάσεις, φαίνεται ότι αναστέλλει την διαδικασία απόδοσης τίτλων ιδιοκτησίας σε περιοχές όπου ζει η μειονότητα, κυρίως στην παραλιακή ζώνη.
Οι περιουσίες ουσιαστικά δημεύονται και αποδίδονται στο Υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια των μεγάλων επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση της Αλβανίας είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την Ευρώπη να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, όμως η κυβέρνηση Ράμα λειτουργώντας ως καθεστώς αποφάσισε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις.
«Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιες εξελίξεις που δεν μας ικανοποιούν», είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις σχέσεις με την Αλβανία.
«Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη».
«Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.
Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί «γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα».
Σημείωσε ότι όμως «βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: