Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Άνοιξη εκκαθαρίσεων – Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών



Εξόφληση για Βιολογικά, Νιτρορύπανση, ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, Σπάνιες Φυλές και Ορυζώνες



Eποχή πληρωμών φαίνεται ότι θα είναι η φετινή άνοιξη, ειδικότερα για τους παραγωγούς που έχουν ενταχθεί σε μία ή και περισσότερες δράσεις των Μέτρων 10 και 11 του ΠΑΑ 2014-2020. Πιο συγκεκριμένα, αγρότες που εντάχθηκαν στα Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα ή στις Βιολογικές Καλλιέργειες, αναμένεται να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους μέχρι και το τέλος Μαΐου, στο πλαίσιο προγραμματισμένων εκκαθαρίσεων του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που εξασφάλισε η «ΥΧ», οι παραγωγοί που εντάσσονταν σε μία ή και περισσότερες από τις δράσεις των Μέτρων 10 και 11 και κατά την περίοδο του περασμένου Νοεμβρίου είδαν στους λογαριασμούς τους τις προκαταβολές, κατά κύριο λόγο, από τις Δράσεις της Βιολογικής Γεωργίας, της Βιολογικής Κτηνοτροφίας, της πρώτης και δεύτερης πρόσκλησης του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, τους Ορυζώνες, τη Μείωση Νιτρορύπανσης και της Διατήρησης των Σπάνιων Φυλών, αναμένεται να λάβουν χρήματα μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού.

Εκκαθαρίζονται τον Μάρτιο ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, Νιτρορύπανση και Ορυζώνες

Έτσι, εντός του τρέχοντος Μαρτίου, αναμένεται η πληρωμή εκκαθάρισης του πρώτου έτους στους συμμετέχοντες του προγράμματος για τη Μείωση της Νιτρορύπανσης και αντίστοιχα του πρώτου έτους της δράσης ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ για όσους εντάχθηκαν κατά τη δεύτερη πρόσκληση, καθώς και της εκκαθάρισης του δεύτερου έτους για όσους εντάχθηκαν στη δράση κατά την πρώτη πρόσκληση. Το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή της εκκαθάρισης του πρώτου έτους για τους Ορυζώνες. Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες δικαιούχοι των παραπάνω δράσεων έλαβαν τον περασμένο Νοέμβριο προκαταβολές από το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Για το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, καταβλήθηκαν περίπου 3 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους για την πληρωμή εκκαθάρισης του πρώτου έτους, καθώς και την προκαταβολή του δεύτερου για τους ενταγμένους στην πρώτη πρόσκληση, ενώ και οι ενταγμένοι στη δεύτερη πρόσκληση έλαβαν προκαταβολή του πρώτου έτους. Αντίστοιχα, πάνω από 2 εκατομμύρια καταβλήθηκαν ως προκαταβολές του πρώτου έτους στους δικαιούχους της Δράσης «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες», ενώ στα περίπου 27 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι προκαταβολές του πρώτου έτους για το Μέτρο Μείωσης της Νιτρορύπανσης σε περισσότερους από 3.500 δικαιούχους.

Πάσχα για τις Σπάνιες Φυλές

Έως το τέλος Απριλίου προγραμματίζεται και η πληρωμή εκκαθάρισης για τους δικαιούχους του πρώτου έτους της δράσης των Σπάνιων Φυλών, οι οποίοι πριν από το τέλος του 2018 έλαβαν την αντίστοιχη προκαταβολή που υπολογίστηκε συνολικά σε περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ.

Τον Μάιο Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία

Περίπου 25 εκατ. καταβλήθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου, στους δικαιούχους του Μέτρου 11 για τη Βιολογική Γεωργία, ποσά που αφορούσαν την πληρωμή εκκαθάρισης του πρώτου έτους και την προκαταβολή του δεύτερου, ενώ σχεδόν διπλάσιο ήταν το ποσό που καταβλήθηκε την ίδια περίοδο σε δικαιούχους της δράσης της Βιολογικής Κτηνοτροφίας. Οι δικαιούχοι των δύο αυτών δράσεων του Μέτρου 11 αναμένεται να λάβουν το αργότερο μέχρι τέλος Μαΐου πληρωμή εκκαθάρισης του δεύτερου έτους, σε ό,τι αφορά τη Βιολογική Γεωργία, καθώς και πληρωμή εκκαθάρισης τους πρώτου έτους για την Κτηνοτροφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: