Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ρεπορτάζ για το χώρο στο Λουτρό Mυρσίνης της Δ.Ε. Ζαλόγγου. Το παρασκήνιο από την επιλογή...


Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το ρεπορτάζ «τρέχει» αναφορικά με τα Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στο Ν. Πρέβεζας και το ενδιαφέρον στρέφεται στο πού ακριβώς είναι η τοποθεσία Λουτρό Μυρσίνης, στη Δ.Ε. Ζαλόγγου (πρόκειται για έκταση στο βάθος της παραπάνω φωτογραφίας), που θα υποδεχθεί πρόσφυγες/μετανάστες, μιας και το στρατόπεδο «Πετροπουλάκης» στη Φιλιππιάδα είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία.

IMG 0486

Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε το χώρο, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, και χαρακτηριστικό είναι πως πρόκειται για ένα οικόπεδο-λιβάδι 300 μέτρα από τον οικισμό Λουτρό της Τ.Κ. Μυρσίνης και την Ε.Ο. Αρχαγγέλου-Νεραϊδας.
Λιγοστοί κάτοικοι που συναντήσαμε δεν γνώριζαν καν που είναι η συγκεκριμένη έκταση και εξέφραζαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν άνθρωποι σε εκείνα τα μέρη. Ίδια άποψη έχουν και στο Δήμο Πρέβεζας.
Το έδαφος είναι ανώμαλο, υπάρχει αρκετή λάσπη λόγω των βροχοπτώσεων, ενώ παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων σε ρεύμα, νερό, αποχέτευση, κατασκήνωση, δηλαδή τα στοιχειώδη.
Το σημείο εκεί το επισκέπτονται συχνά κυνηγοί, ενώ και η πρόσβαση είναι δύσκολη για οχήματα (δεν υπάρχει άσφαλτος). Στην περιοχή του Λουτρού υπάρχουν λίγες κατοικίες και αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ κοντινό χωριό είναι ο Αρχάγγελος (1,5 km).
Αξίζει να σημειωθεί πως τη συγκεκριμένη πρόταση για το χώρο κάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 perioxi

Το παρασκήνιο της επιλογής
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι συναρμόδιοι φορείς είχαν εξετάσει και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ως Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας είτε το στρατόπεδο «Κονκουρή» στην είσοδο της Πρέβεζας είτε οι εγκαταστάσεις των πρώην Κλωστηρίων, ωστόσο κάτι τέτοιο τελικώς δεν «περπάτησε» για διάφορους λόγους.
Από το Δήμο Πρέβεζας δεν ανοίγουν τα «χαρτιά» τους και προχωρούν με «λεπτούς χειρισμούς» σε ένα «λεπτό ζήτημα». Εκείνο που τονίζουν είναι ότι πρέπει να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: