Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Οι τρομοκράτες «χτύπησαν» και το Euro 2016





Την προηγουμένη της αιματοχυσίας στις Βρυξέλλες, ο γάλλος ομοσπονδιακός τεχνικός, Ντιντιέ Ντεσάν, αναφέρθηκε στην τρομοκρατία σε παρελθόντα χρόνο. Αφορμή, η επιστροφή της εθνικής ομάδας της Γαλλίας στο Σταντ ντε Φρανς - στις 29 του μηνός- για τον φιλικό αγώνα με τη Ρωσία. Για πρώτη φορά μετά την αποφράδα 13η Νοεμβρίου 2015 με τις εκρήξεις έξω από το γήπεδο (στο ματς Γαλλίας - Γερμανίας) και, βεβαίως, το μακελειό στο θέατρο Μπατακλάν και τους πάνω από 130 νεκρούς στο Παρίσι (οι τέσσερις έξω από το στάδιο).

«Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε τι έγινε και να γυρνάμε συνεχώς πίσω. Ζήσαμε όλοι άσχημες στιγμές, θα είναι συναισθηματικά φορτισμένη η επιστροφή σε αυτό το γήπεδο, όμως οφείλουμε όλοι να κοιτάξουμε μπροστά και να προχωρήσουμε αντιστεκόμενοι στο φόβο», δήλωσε ο προπονητής των Τρικολόρ. Πού να 'ξερε, τι θα συνέβαινε το επόμενο πρωί.


Η τρομοκρατική επίθεση στη βελγική πρωτεύουσα επανέφερε τον τρόμο στην Ευρώπη, αλλά ξύπνησε και τους εφιάλτες γύρω από το Euro 2016. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που θα φιλοξενήσει η Γαλλία το προσεχές καλοκαίρι, θα συμμετέχουν 24 έθνη, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες από διάφορες χώρες σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο Παρίσι και στις άλλες γαλλικές 

πόλεις για να το παρακολουθήσουν. Η διασπορά της διοργάνωσης πολλαπλασιάζει το πρόβλημα της ασφάλειας. Μιλάμε για δεκάδες αγώνες, σε δέκα διαφορετικά γήπεδα και εννέα πόλεις, μέσα σε έναν ολόκληρο μήνα (10 Ιουνίου - 10 Ιουλίου). Για πολυάριθμες αθλητικές αποστολές, για ξενοδοχεία γεμάτα επισκέπτες, για πλατείες και μαζικά μέσα μεταφοράς που θα ξεχειλίζουν από οπαδούς των αντίπαλων ομάδων, για υπαίθριες fan zones στις οποίες οι φίλαθλοι -που δεν εξασφάλισαν εισιτήριο- θα συγκεντρώνονται κάθε βράδυ για να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια σε γιγαντο-οθόνες πίνοντας την μπίρα τους.

Μα, πάνω απ' όλα, μιλάμε για ένα τουρνουά που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου εκείνη την εποχή. Για την απόλυτη φαντασίωση του επίδοξου τρομοκράτη: μια έκρηξη που θα σκορπίσει τον θάνατο, σε ζωντανή μετάδοση. Ενα αιματοκύλισμα το οποίο θα παρακολουθήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στις πέντε ηπείρους από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους, την ώρα που θα βλέπουν ποδόσφαιρο. Οπως απέδειξαν οι τελευταίες επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, αυτό το σενάριο φρίκης είναι τρομακτικά ρεαλιστικό. Ποιος -και πώς- μπορεί να το εμποδίσει να πραγματοποιηθεί;



Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Euro 2016 παραδέχτηκε -στο BBC- οτι εξετάζεται το ενδεχόμενο να διεξαχθούν παιχνίδια χωρίς την παρουσία θεατών στις εξέδρες

Η σπουδή του γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζενέβ, να αναφερθεί στο Euro σχολιάζοντας το μακελειό στις Βρυξέλλες, δείχνει οτι το μυαλό όλων είναι στραμμένο εκεί. Ηδη από τον περασμένο Νοέμβριο είχαν δημοσιευθεί ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για αφαίρεση της διοργάνωσης από τη Γαλλία. Τα δημοσιεύματα -σε έγκυρα ΜΜΕ- είχαν υποχρεώσει, τότε, τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Euro 2016 να δώσει μια καθησυχαστική συνέντευξη στο RTL, λέγοντας: «Το να σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο, είναι σαν να παίζουμε το παιχνίδι των τρομοκρατών. Θα πάρουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για να διεξαχθεί το Euro στις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας. Η ασφάλεια στα γήπεδα λειτουργεί καλά. Το ρίσκο είναι μεγαλύτερο στους δρόμους και στις περιοχές που συγκεντρώνονται περισσότεροι άνθρωποι».
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε αποκαλύψει πως «η Γαλλία έχει αιτηθεί βοήθειας και συνδρομής, σύμφωνα με το άρθρο 42-7, γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Ενωσης». Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ομολογία πως η αντιμετώπιση του τρομοκρατικού κινδύνου ξεπερνά τις γαλλικές Αρχές.
Οι φήμες περί αλλαγής έδρας του Euro 2016 φούντωσαν πάλι, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Νοέλ Λε Γκραέ: «Λαμβάνονται πολλές προφυλάξεις αλλά, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, οι τρομοκράτες μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή. Για το Euro υπήρχε ανησυχία, η οποία από σήμερα (χθες), προφανώς, είναι ακόμα μεγαλύτερη».
Η UEFΑ -σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά τα γεγονότα των Βρυξελλών- άφησε να εννοηθεί οτι το Euro θα διεξαχθεί κανονικά στη Γαλλία, όμως απέφυγε να το δηλώσει ξεκάθαρα. Περιορίστηκε στη διαβεβαίωση οτι συνεργάζεται εδώ και τρία χρόνια με τις γαλλικές Αρχές και παρακολουθεί τακτικά το επίπεδο του κινδύνου για το τουρνουά. Κι έπειτα, ήρθαν δυο ουσιαστικές τοποθετήσεις, για να μας δείξουν το μέλλον: ακόμη κι αν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν αλλάξει χώρα, η τρομοκρατία θα το κάνει αγνώριστο.




Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Euro 2016 παραδέχτηκε -στο BBC- οτι εξετάζεται το ενδεχόμενο να διεξαχθούν παιχνίδια χωρίς την παρουσία θεατών στις εξέδρες: «Εάν τεθεί θέμα ασφαλείας, θα χρειαστεί να γίνουν παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών». Αποκάλυψε, επίσης, πως υπάρχει περίπτωση, κάποιοι αγώνες να μετατεθούν χρονικά ή να αλλάξουν γήπεδο. Την προοπτική, το Euro να διεξαχθεί πίσω από κλειστές πόρτες, επιβεβαίωσε και ο Τζιανκάρλο Αμπέτε, ανώτατος αξιωματούχος της UEFA. Περισσότερα για την τύχη της διοργάνωσης θα γνωρίζουμε μέσα στην εβδομάδα, καθώς θα πραγματοποιηθεί (έκτακτη) σύσκεψη κορυφής, για να διαπιστωθεί αν η Γαλλία είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων στη διάρκεια του Euro.

Στη διάρκειά της, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της οργανωτικής επιτροπής, θα διερευνηθεί και η αποκάλυψη της Sun -τον περασμένο Φεβρουάριο- πως ρώσοι χούλιγκαν της Σπαρτάκ και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας σχεδιάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με νεοναζιστικές οργανώσεις, για να μετατρέψουν το ματς με την Αγγλία στο Euro (στις 11 Ιουνίου στο «Βελοντρόμ») σε λουτρό αίματος. Μάλιστα, σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα, προετοιμάζονται σε στρατόπεδα εκπαίδευσης για να είναι αξιόμαχοι.
Σημειωτέον ότι την περασμένη Κυριακή (20 Μαρτίου) αναβλήθηκε το ντέρμπι Γαλατάσαράι - Φενέρμπαχτσε, καθώς η τουρκική αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλειά του μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, την προηγούμενη μέρα (ήταν η τέταρτη μέσα στο 2016, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 80). Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης έκανε λόγο για «σοβαρές πληροφορίες που ελήφθησαν», σχετικές με πιθανή απειλή στον τομέα της ασφαλείας.
Η (γεω)πολιτική βία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον αθλητισμό, επειδή τα σπορ προσελκύουν μεγάλα πλήθη ανθρώπων, συγκεντρώνουν παγκόσμιο ενδιαφέρον και χαρακτηρίζονται από έντονη σημειολογία, όπως εξηγούν στα βιβλία τους ο διάσημος ρεπόρτερ Ρίσαρντ Καπισίνσκι («Ο πόλεμος του ποδοσφαίρου») και ο αναλυτής διεθνών σχέσεων Πασκάλ Μπονιφάς («Ποδόσφαιρο και παγκοσμιοποίηση»). Γι' αυτό και τα αθλητικά γεγονότα ματώνουν, εδώ και πολλές δεκαετίες.


6th September 1972:  The Olympic flag flying at half-mast in the Olympic Stadium in Munich during the memorial service for the Israeli athletes who were killed by Arab terrorists the previous day.  (Photo by Keystone/Getty Images)
Σεπτέμβριος 1972. Η ολυμπιακή σημαία πνέει μεσίστια στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου

Η πρώτη μεγάλη αθλητική διοργάνωση - θύμα της τρομοκρατίας ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972. Η «σφαγή του Μονάχου», όπως έχει μείνει να λέγεται. Η παλαιστινιακή οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» έπιασε ομήρους έντεκα ισραηλινούς αθλητές μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό, και οι εικόνες τους έκαναν τον γύρο του κόσμου. Καθώς οι γερμανοί απέτυχαν να οργανώσουν σωστά την επιχείρηση για την απελευθέρωσή τους, σκοτώθηκαν όλοι οι όμηροι, έξι από τους οκτώ τρομοκράτες και δύο αστυνομικοί.

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά, μια τρομοκρατική επίθεση συγκλόνισε ξανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 27 Ιουλίου 1996, στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα, μια έκρηξη βόμβας κόστισε τη ζωή σε δυο ανθρώπους και τραυμάτισε 111. Καθώς επρόκειτο για ένα τυφλό χτύπημα, από εκείνη την ημέρα, πολλά άλλαξαν στη σχέση του αθλητισμού με την τρομοκρατία.
- Στις 15 Ιουνίου του 1996, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) πυροδότησε ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά στο κέντρο του Μάντσεστερ, στη διάρκεια του Euro 1996 που γινόταν στην Αγγλία. Η περιοχή είχε εκκενωθεί πριν από την έκρηξη, όμως 206 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
- Τον Μάιο του 2002, ένας τρομοκράτης ζωσμένος με εκρηκτικά προκάλεσε μακελειό στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η ομάδα κρίκετ της Νέας Ζηλανδίας, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στο Πακιστάν. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 14 ατόμων και ανάγκασε την αποστολή της Νέας Ζηλανδίας να ακυρώσει το πρόγραμμά της και να επιστρέψει στην πατρίδα της.
Η επίθεση αυτή ήταν η δεύτερη σε 15 χρόνια, με θύμα την ίδια ομάδα. Το 1987, πριν από αγώνα  κρίκετ της Νέας Ζηλανδίας, παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά από στάση λεωφορείου σκότωσε πάνω από 100 ανθρώπους στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, με τους νεοζηλανδούς να αναβάλλουν το παιχνίδι.
- Τον Μάιο του 2006, τρομοκρατική ομάδα απήγαγε και δολοφόνησε 13 μέλη της ομάδας τάε-κβον-ντο του Ιράκ που πήγαιναν στην Ιορδανία. Τα λείψανά τους βρέθηκαν ένα μήνα αργότερα. Την ίδια εποχή, στο Ιράκ, σκοτώθηκαν ο προπονητής της εθνικής ομάδας τένις και δύο παίκτες, πριν από αγώνα του Davis Cup στη Βαγδάτη. Τους επιτέθηκε μία σουνιτική οργάνωση μαχητών, επειδή φορούσαν σορτσάκια!
- Στις 6 Απριλίου 2008, 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 90 τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας που έβαλαν οι αντάρτες Τανίλ, περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από το Κολόμπο. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο υπουργός της Σρι Λάνκα, που ήταν έτοιμος να δώσει την εκκίνηση σε έναν παραδοσιακό μαραθώνιο.
- Την 1η Ιανουαρίου 2010, 90 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα βόλεϊ στο Πακιστάν. Βομβιστής αυτοκτονίας μετέφερε τα εκρηκτικά μέσα στο γήπεδο και τα πυροδότησε, ενώ το παιχνίδι βρισκόταν σε εξέλιξη.
- Στις 8 Ιανουαρίου 2010, το λεωφορείο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Τόγκο πυροβολήθηκε από αντάρτες στην Αγκόλα, πριν από αγώνα για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Σκοτώθηκαν o οδηγός, ένας βοηθός προπονητή και ο υπεύθυνος Τύπου της ομάδας του Τόγκο.
- Στις 4 Μαΐου 2010, 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας, σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Τελ Αφάρ στο βόρειο Ιράκ.
- Το 2012, λίγες ώρες πριν από τον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα για τα ημιτελικά του Champions League, τρομοκράτες του ETA επιτέθηκαν έξω από το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» τοποθετώντας δυο βόμβες σε αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 17 ανθρώπων. Παρά τη βομβιστική επίθεση, ο αγώνας διεξήχθη, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.


BOSTON, MA - APRIL 15:  Police and runners stand near Kenmore Square after two bombs exploded during the 117th Boston Marathon on April 15, 2013 in Boston, Massachusetts. Two people are confirmed dead and at least 28 injured after at least two explosions went off near the finish line to the marathon.  (Photo by Alex Trautwig/Getty Images)
Δρομείς και αστυνόμοι στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις

- Τον Απρίλιο του 2013, τρομοκρατική επίθεση από δυο αδέλφια τσετσενικής καταγωγής μετέτρεψε σε εφιάλτη τον διάσημο μαραθώνιο της Βοστώνης. Δύο βόμβες τοποθετημένες σε χύτρες ταχύτητας εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στη γραμμή του τερματισμού, σκοτώνοντας τρεις θεατές -μεταξύ των οποίων ένα οκτάχρονο παιδί- και τραυματίζοντας άλλους 264, συμμετέχοντες και παριστάμενους.

Τα επόμενα χρόνια ο μαραθώνιος της Βοστώνης διεξήχθη κανονικά, όμως ο τρόμος ήταν πάντα παρών. Πλέον, όλοι οι θεατές περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο και -μεταξύ άλλων- επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους μόνο μικρά αντικείμενα, τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες. Τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Οπως δεν θα είναι και στο Euro της Γαλλίας(;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: