Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

H πανανθρώπινη «καρδιά»... χτυπά στη Φιλιππιάδα. Οι συνθήκες που επικρατούν και οι συγκλονιστικές ιστορίες. Δείτε το video

Η πανανθρώπινη «καρδιά»... χτυπά στη Φιλιππιάδα - Οι συνθήκες που επικρατούν και οι συγκλονιστικές ιστορίες- Αναλυτικό ρεπορτάζ (pics+vid)

Φιλιππιάδα. 5μ.μ. απόγευμα Παρασκευής. Μικρά προσφυγόπουλα και οι γονείς τους μας σχηματίζουν μία μεγάλη καρδιά, θέλοντας να πουν ένα «ευχαριστώ» στους Έλληνες. Μία καρδιά και μετά σχηματίζουν το σχήμα της νίκης με τα δάκτυλά τους. Τη νίκη της ζωής και της επιβίωσης από τη φρίκη του πολέμου. Σε αντίθεση με ό,τι είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γονείς μας προτρέπουν να τα φωτογραφίσουμε, όπως και τους ίδιους. «Ίσως κάποιος συγγενής μας στην Ευρώπη δει τις φωτογραφίες και θελήσει να μας βρει...», θα μας εξηγήσουν αργότερα.

 IMG 0690
Οι πρώτοι 254 κατά κύριο λόγο Σύριοι και δευτερευόντως Αφγανοί και Ιρακινοί, έφτασαν στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκης» στη Φιλιππιάδα τις πρώτες πρωινές ώρες. Καταγράφηκαν από τις αστυνομικές αρχές και παρέμειναν στο χώρο. Πάνω από το 50% είναι μικρά παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι 14 έφυγαν από το Κέντρο Φιλοξενίας, αναζητώντας την τύχη τους...
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι πρόσφυγες ήρθαν από τη Σάμο στον Πειραιά και από εκεί με λεωφορεία τους μετέφεραν στη Φιλιππιάδα.

IMG 0652

Τις απογευματινές ώρες, ένα μεγάλο κομβόι 11 πούλμαν πέρασε μπροστά από το στρατόπεδο «Πετροπουλάκης». Τα έξι από αυτά σταμάτησαν στη Φιλιππιάδα, αλλά τελικώς έπειτα από κάποιο λάθος τα πέντε άφησαν κόσμο. Τα υπόλοιπα συνέχισαν το δρόμο τους για τα Δολιανά Ν. Ιωαννίνων.
Στη Φιλιππιάδα από το δεύτερο κομβόι προσφύγων έμειναν 230 άτομα, τα οποία και καταγράφηκαν. Και πάλι πάνω από το 50% ήταν γυναίκες και μικρά παιδιά.
Δύο γυναίκες, που ήταν μόνες τους, αποφάσισαν να φύγουν, οπότε έμειναν τελικώς 228.

IMG 0636

Ο Δήμος Ζηρού από τις πρώτες πρωινές ώρες και όλες τις προηγούμενες ημέρες προσπάθησε να κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Παρόντες στο «Πετροπουλάκης» ο Δήμαρχος Νίκος Καλαντζής, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Χασίδης, ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Γκάρτζιος και άλλα στελέχη του Δήμου, για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες.
Τα μέγιστα προσέφεραν οι στρατιώτες και τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, για να ετοιμαστεί ο καταυλισμός, ο οποίος αποτελείται από 75 σκηνές των 6 ατόμων και υπάρχουν τρεις τομείς (Σύριοι, Αφγανοί, Ιρακινοί). Το νερό είναι εξασφαλισμένο. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις αντίκρισαν τις βρύσες, μικρά παιδιά και ενήλικες έσπευσαν να κάνουν μπάνιο, οντας ταλαιπωρημένοι εδώ και πάρα πολλές ημέρες.
Στον καταυλισμό υπάρχει ρεύμα, υπάρχουν πολλές χημικές τουαλέτες, ενώ και το φαγητό είναι εξασφαλισμένο.

IMG 0658

Υπάρχει επίσης ζήτημα με τη θέρμανση των ανθρώπων που φιλοξενούνται.
Κάποια ομάδα προσφύγων διαμαρτύρεται πως δεν γνώριζε ότι θα μετακινηθεί στη Φιλιππιάδα από τον Πειραιά, αλλά νόμιζαν πως θα πάνε σε κάποιο σημείο στην Αττική και θέλησαν να γυρίσουν πίσω.
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής επικοινώνησε με το Υπουργείο και τον διαβεβαίωσαν κατηγορηματικά ότι οι άνθρωποι αυτοί γνώριζαν πού πήγαιναν.

IMG 0628

Κάποιο πάλι έψαχναν να βρουν ένα χώρο να μείνουν εκτός καταυλισμού ή έψαχναν την... Ειδομένη. Σε γενικές γραμμές μέχρι και τις 7 το βράδυ της Παρασκευής, όλα ήταν ήρεμα στο «Πετροπουλάκης» και όλοι προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.
Υπάρχει ακόμη ένα ζήτημα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μέχρι το μεσημέρι υπήρχε γιατρός, έγινε προσπάθεια να υπάρχει γιατρός και το απόγευμα, αλλά ορισμένοι από τους πρόσφυγες είναι π.χ. διαβητικοί και θα πρέπει να καταγραφούν οι ανάγκες τους σε φάρμακα. Αντιπροσωπεία των Συλλόγων Εργαζομένων των Νοσοκομείων Πρέβεζας και Άρτας επισκέφτηκαν το χώρο και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν αν χρειαστεί.
Παράλληλα πρέπει να προσεχθούν και τα πολλά παιδιά.

IMG 0655

Αξίζει να σημειωθεί πως την πρώτη ημέρα φιλοξενίας, ο Δήμος Ζηρού, η Πολεμική Αεροπορία και η Αστυνομία επωμίστηκαν όλο το βάρος και ανταπεξήλθαν αρκετά καλά.
Από τις διάφορες οργανώσεις οι Γιατροί του Κόσμου επικοινώνησαν με το Δήμο και ειδοποίησαν πως θα προσφέρουν.
Συγκινητική ήταν η άδολη προσφορά απλών ανθρώπων που σταματούσαν στο «Πετροπουλάκης» και πρόσφεραν ό,τι είχαν από το υστέρημά τους. Ο Δήμος Ζηρού εξέδωσε και την ανακοίνωση που ακολουθεί για την καλύτερη οργάνωση των δράσεων αλληλεγγύης.


Δραματικές ιστορίες
Συνομιλήσαμε με αρκετούς πρόσφυγες και συγκρατήσαμε ιστορίες συγκίνησης, πόνου και ανθρώπινου δράματος. Αρκετοί Σύριοι έδειχναν φωτογραφίες από τα κινητά τους τηλέφωνα, από τα γκρεμισμένα σπίτια τους στην μακρινή πατρίδα τους και από τα πτώματα των δικών τους ανθρώπων. Συγκλονιστικές εικόνες.
Μία Σύρια συνόδευε τον επτάχρονο γιο της. Το μόνο από τα τρία της παιδιά που βρίσκεται στη ζωή. Ο σύζυγός της «χάθηκε» σε κάποιο ναυάγιο στο Αιγαίο. Σε κάποια φάση τρομαγμένη τον κυνηγούσε... Το παιδί απλώς ήθελε να παίξει!
Ένας ηλικιωμένος άνδρας, Συριακής καταγωγής, κρατούσε αγκαλιά τον 4χρονο εγγονό του. Είναι οι μόνοι από όλη την οικογένεια που κατάφεραν να επιζήσουν.
Αίμα, πόνος, ιστορίες πολέμου και εκτελέσεων, όπως αυτή Αφγανών που έφυγαν για να καταφέρουν να ζήσουν.
Γνωρίσαμε έναν Ιρακινό, ο οποίος εργαζόταν ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης, έναν αξιωματούχο του κράτους, έναν πολιτικό μηχανικό, έναν έμπορο, ο οποίος είχε επιχείρηση στη Συρία, έναν δάσκαλο, μία ράφτρα.
Στη Φιλιππιάδα αυτή τη στιγμή χτυπά μία μεγάλη παναθρώπινη καρδιά!

Ανακοίνωση του Δήμου Ζηρού
Αρχίζει η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, με έκκληση για προσφορά κυρίως βρεφικών ειδών
Άφιξη προσφύγων είχαμε σήμερα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου "Πετροπουλάκη" στη Φιλιππιάδα, όπου ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Μετά την καταγραφή τους από την Αστυνομία, οι πρόσφυγες, ανά οικογένειες, κατέλυσαν στις πρόχειρες εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί για τη φιλοξενία τους.
Ο Δήμος Ζηρού σεβόμενος την ανάγκη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καλεί για μία ακόμη φορά, συλλόγους, φορείς, επιχειρηματίες και πολίτες να σταθούν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες.
Από αύριο (Σάββατο 19.3.2016) ξεκινά η συλλογή των παρακάτω ειδών προκειμένου να δοθούν και να διανεμηθούν στους πρόσφυγες συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια να καλυφθούν οι πρώτες και άμεσες ανάγκες για τη διαμονή τους.
Λόγω του ότι σχεδόν οι μισοί από τους φιλοξενούμενους είναι ανήλικα παιδιά γίνεται έκκληση για προσφορά βρεφικών ειδών.
ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Βρεφικά: Γάλα σκόνη (από 0 μηνών και άνω), βρεφικές τροφές, ρυζάλευρο, Κιντερτέ, Pampers, μωρομάντηλα, κρέμες φροντίδας συγκαμάτων και ερεθισμών, καρότσια, πιπίλες, διάφορα παιχνίδια (κατά προτίμησης χαμηλού βάρους), παιδικά αφρόλουτρα.
Ρουχισμός: Ρούχα (κουβέρτες, σεντόνια), κάλτσες, εσώρουχα (βρεφικά -παιδικά - ενηλίκων), σκουφιά, γάντια, παπούτσια αθλητικά (όλα τα νούμερα), πετσέτες. (Τα παραπάνω είδη θα πρέπει να είναι καθαρά προς χρήση). 
Τρόφιμα: Κονσέρβες εκτός χοιρινού (ψαριών, οσπρίων, λαχανικών κλπ.) μπισκότα, ζάχαρη, συσκευασμένα σνακ, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, χαμομήλι, πράσινο τσάι, γάλα μακράς διάρκειας με συντήρηση εκτός ψυγείου (όχι εβαπορέ), χυμοί σε ατομικές συσκευασίες, εμφιαλωμένα νερά.
Διάφορα αναλώσιμα: Σαμπουάν, σαπούνια, πιατάκια μιας χρήσης, μαχαιροπίρουνα πλαστικά μιας χρήσης, χαρτοπετσέτες, χαρτιά υγείας, απορρυπαντικά ρούχων, σακούλες σκουπιδιών, υπνόσακοι.
Ιατρικά: Ωτικό θερμόμετρο με ανταλλακτικά μιας χρήσης, γάντια μια χρήσης αποστειρωμένα, μάσκες μίας χρήσης, αντισηπτικά χεριών, πλαστίλες λαιμού, πολυβιταμίνες, παυσίπονα, αλοιφές για δερματικά.
Είδη προσωπικής υγιεινής: Αφρός ξυρίσματος, ξυραφάκια μιας χρήσης, σερβιέτες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, αντισηπτικά μαντηλάκια.
Παρακαλούνται όσοι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν είδη που ζητούνται από τη λίστα - η οποία θα επικαιροποιείται - προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο και να αντιμετωπισθούν οι πραγματικές ανάγκες των προσφύγων.
Τα είδη συγκεντρώνονται καθημερινά (εκτός Κυριακής) από τις 9.00 έως τις 14.00 στην αποθήκη της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας η οποία βρίσκεται επί της περιφερειακής οδού στη Φιλιππιάδα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2683 360600 (κα Γούλα) κινητό: 6937 386343 (κ. Γκάρτζιος).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ααα!!! ρε δόλια Ήπειρος!!!!!! Δεν έκλεισες καλά καλά έναν αιώνα... λευτεριάς οι εβραιοτουρκόσποροι και εβραιοτουρκοπροσκυνημένοι δια της ψήφου τους σε ξανά-υποδούλωσαν με τους όμαιμους , ομοεθνείς τους και.... με κάθε ρυπαρό για την αίγλη σου και την αξιοπρέπειά σου!!! Κοιμηθείτε!! κοιμηθείτε!! αφήστε τους να σας.... κόψουν και το λαρύγγι σας!!! Αφήστε τους να σας τους φορτώσουν στον σβέρκο σας!!!! Περιθάλψτε τους και από πάνω , μην και σας αδυνατίσουν!!!!