Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

«Γέφυρα Πλάκας»: Νέο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα


Η νέα αυτή δουλειά μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μία κραυγή από τα βραχοστενώματα του Αράχθου» για το στολίδι που χάθηκε. από ανθρώπινη αμέλεια εκεί ψηλά στα Τζουμέρκα.

Με το γνωστό μεράκι του, αλλά και με σεβασμό στα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, ο κινηματογραφιστής Βασίλης Γκανιάτσας, ήδη έχει ετοιμάσει το νέο του ντοκιμαντέρ που έχει ως τίτλο «Γέφυρα Πλάκας».  

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ, διάρκειας περίπου 45 περίπου λεπτών, πρόκειται να γίνει στην αίθουσα του Μ/Φ «Σκουφά» την 25η Μαρτίου και ώρα 8 μ.μ.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι το κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό για τη δημιουργία της ταινίας έχει «βάθος χρόνου». Ήταν ένα υλικό το οποίο μετρά τουλάχιστον μία 20ετία, ήταν αταξινόμητο στο πλούσιο αρχείο του Βασίλη Γκανιάτσα.

Έτσι αφού αυτό το υλικό συγκεντρώθηκε, ταξινομήθηκε και κατά κάποιο τρόπο φρεσκαρίσθηκε, αποτέλεσε τη δομή της όλης ταινίας. Πάνω από τρεις μήνες, καθημερινής εργασίας, χρειάσθηκαν για να γίνει το μοντάζ, το οποίο με την επιμονή του δημιουργού, κατορθώθηκε το τελικό αποτέλεσμα του ντοκιμαντέρ, το οποίο θα παρουσιαστεί στην προαναφερόμενη εκδήλωση.

Ο ίδιος ο Βασίλης Γκανιάτσας αισθάνεται ότι άξιζε ο κόπος για την όλη προσπάθεια που κατέβαλε, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρος ότι το ντοκιμαντέρ θα είναι ένας σταθμός για το ιστορικό μονότοξο γεφύρι της Πλάκας.

 Ένας σταθμός γεμάτος ιστορία και λαογραφία, αντάξιος της φήμης του Τζουμερκιώτικου γεφυριού, όπως ο ίδιος σημειώνει. Στη ροή της ταινίας, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί άγνωστα στοιχεία, τόσο για το κτίσιμο της γέφυρας, όσο και για άλλες παραμέτρους, ώστε τελικά να συντελεστεί η δημιουργία αυτού του «θρυλικού γεφυριού».

 Έτσι, οι θεατές θα κατανοήσουν τα γεγονότα, αφού στο ιστορικό της ταινίας, αναφέρονται πολλοί κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι αφηγούνται τα όσα γνωρίζουν μέσα από την προφορική και όχι μόνο παράδοση. Επίσης θα υπάρχουν ιστορικά ντοκουμέντα, τα οποία συγκεντρώθηκαν ύστερα από πολύ έρευνα.

Τέλος σημειώνεται ότι η μουσική επένδυση του ντοκιμαντέρ, είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει αίσθηση.





Νίκος Κοντογιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: