Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ξηρόλοφος Θεσπρωτίας. Απολαύστε τα video




Απολαύστε τα video





























Ξηρόλοφος

Ο Ξηρόλοφος (Τοπική Κοινότητα Ξηρολόφου - Δημοτική Ενότητα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΣΟΥΛΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "ο Ξηρόλοφος". Έδρα του δήμου είναι η Παραμυθιά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, ο Ξηρόλοφος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ξηρολόφου, του πρώην Δήμου ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ του Νομού ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.

Ο Ξηρόλοφος έχει υψόμετρο 172 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,4071557675 και γεωγραφικό μήκος 20,5041206462. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στον Ξηρόλοφο θα βρείτε εδώ.







Κοκκυτός ποταμός
Ο Κοκκυτός ποταμός  που πηγάζει έξω από την Παραμυθιά,διέρχεται τον Ξηρόλοφο και ενώνεται με τον ποταμό Αχέροντα κοντά στο Λυκούρσι και εκβάλει στη Αμμουδιά Πρέβεζας . Κατά τους Αρχαίους Έλληνες ο Κοκκυτος μαζί με τον Αχέροντα ποταμό περιτείχιζαν τον Άδη . Είχαν τις πηγές τους στη στωγα που κυλούσε κάτω από την γη περνούσε την Αχερουσία λίμνη και χύνονταν στον τάρταρο. Είχε νερά παγωμένα και μαζί με τον Αχέροντα έκλεινε την είσοδο του Άδη. Η λέξη κοκκυτος προέρχεται από κωκυω {θρηνώ} και δηλώνει τον οδυρμό και τους επιθανάτιους θρήνους. Ο Κοκκυτος αναφέρεται στην Οδύσσεια του ομήρου. Το μήκος του κοκκυτου είναι περίπου 30 χ.λ.μ. . Οι πηγές βρίσκονται κοντά στους προποδες του βουνού Γκοριλα και διασχίζει τα χωριά Παγκράτι , Ραχούλι, Ξηρολοφο ,Σκάνδαλο, Κυψέλη και τα νερά του καταλήγουν στο χωριό Θέμελο οπού εκεί ενώνονται με έναν παραπόταμο του χωριού . Επίσης ο κοκκυτος ενώνεται με τον Αχέροντα στο μεσοποταμο στο σημείο οπού παλιά βρίσκονταν παλιά η Αχερουσία λίμνη πριν αποξηραθέι τεχνικά .Στις όχθες του κοκκυτου υπάρχει πλούσια βλάστηση από πουρνάρια , φιλικι και πολλά πλατάνια . Στην κυρίως ροή του ποταμού υπάρχουν αρκετά είδη ψαριών όπως μπρανια , χέλια ,δροσινες και μουστακατα . Επίσης στην περιοχή του ποταμού συγκεντρώνονται μεγάλος αριθμός πουλιών όπως οι φάσες , τριγώνια μπεκάτσες , κοτσύφια ,τσίχλες και πολλά σπουργίτια . Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να διατηρηθεί το ποτάμι μας καθαρό γιατί αποτελεί πηγή φυσικού πλούτου και είναι ανάσα ζωής για τον τόπο μας.










Λαμπαδοφορίες
Ένα παλιό έθιμο που έχει τις ρίζες του βαθιά στα χρόνια τις τουρκοκρατίας . Συμβολίζει την αποτίναξη του Ζυγού και την αναγενιση της ζωής. Την 24 του Μάρτη παραμονή του Ευαγγελισμού παιδιά και μεγάλοι κάτοικοι του χωριού όλοι μαζί δούλευαν να φτιάξουν τα φανάρια να μαζέψουν ξύλα για της φωτιές ,να βρουν κουδούνια και ηχηρά αντικείμενα . Μόλις έπεφτε το σούρουπο άρχιζαν παρέες-παρέες να κατεβαίνουν από τους μαχαλάδες με αυτοσχέδια φανάρια με προορισμό το σημείο όπου είχαν μαζευτεί τα ξύλα για της φωτιές . Στο δρόμο χτυπούσαν δυνατά τα κουδούνια και φοβέριζαν τον υποτιθέμενο εχθρό με τραγούδια όπως, Φευγάτε φίδια γκουσταριτσες Έρχεται ο Ευαγγελισμός Να σας κόψει το κεφάλι Με τσαπί και με το φτυάρι Αφού φτάνανε κοντά στους σωρούς πετούσαν τα φανάρια πάνω και άναβαν φωτιές γύρω από τις οποίες χόρευαν και γλεντούσαν για ώρες . Επειδή το έθιμο λάβανε μέρος τον πρώτο μήνα της άνοιξης θεωρούσαν ότι συμβόλιζε όπως είπαμε όχι μόνο την αφύπνιση τις ψυχής ,τον αγώνα για την αποτίναξη του Ζυγού αλλά σύγχρονος όπως η φύση ξαναγεννιέται μετά τον βαρύ ύπνο του χειμώνα έτσι και η ζωή αναγεννιέται και φτάνει μια καινούρια αρχή ,ένα νέο κύκλο. 
Δυο λόγια για τα φαναράκια: 
Κουτιά τσίγγινα τα κάρφωναν πάνω σε ένα σανίδι ως 60 πόντους μακρύ. Μέσα στα κουτιά έριχναν στάχτη ανακατεμένη με πετρέλαιο και άναβαν φωτιά. Στις μέρες μας προσπαθούμε να αναβιώσουμε το έθιμο φτιάχνοντας με τον ίδιο τρόπο τα φαναράκια περιφερόμενοι στον κεντρικό δρόμο του χωριού τραγουδάμε μεταξύ άλλων προαναφερθέν τετράστιχο. Πέρα από αυτό όμως γυρίζοντας στις φωτιές εμείς προσθέσαμε την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από διάφορους χορευτικούς συλλόγους. Έτσι δίνουμε την ευκαιρία στους νεότερους μαζί με την αναβίωση του εθίμου να αγαπήσουν και τους παραδοσιακούς μας χορούς κι έτσι κι αυτοί με την σειρά τους να συνεχίσουν το έργο μας. Η ιστορία και οι παραδόσεις του τόπου μας είναι κληρονομιά μας και θέλουμε και μας να την αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας, βάζοντας τη δική μας πινελιά στη ζωγραφιά της παράδοσης.


Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Ξηρολοφιτών «Ο ΚΟΚΚΥΤΟΣ»: Πολιτισμός και εκδηλώσεις

Οι δραστηριότητες του συλλόγου ξεκίνησαν άτυπα στις αρχές του 2000 με πρωτοβουλία των παιδιών του χωριού,  με την δημιουργία της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Ξηρολόφου. Η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε από όλους τους χωριανούς , οι οποίοι έκριναν αναγκαίο να ιδρυθεί πλέον ο σύλλογος του Ξηρολόφου τον Ιούνιο του 2005. 

Σκοπός του συλλόγου είναι να συμβάλει, με τη δράση των μελών του  στην πολιτιστική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνείδηση, στην ανιδιοτελή προσφορά, στην συνέχιση της λαϊκής παράδοσης, στην προώθηση τοπικών προβλημάτων.







Δραστηριότητες του Συλλόγου:
Ο σύλλογος συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, με τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις όλο το χρόνο αρχίζοντας με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στη συνέχεια, συμμετέχει στο πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου ενώ ανάβει  τη δική του φωτιά το βράδυ της Κυριακής των Αποκριών όπου στήνεται χορός με παραδοσιακή μουσική, πλούσια εδέσματα και άφθονο κρασί που προσφέρεται δωρεάν.

Για να διατηρηθεί η παράδοση ζωντανή, ο σύλλογος αναβιώνει την παραμονή του Ευαγγελισμού (στις 24 Μαρτίου), το έθιμο των Λαμπαδοφοριών. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στα

χρόνια της Τουρκοκρατίας και συμβολίζει την αποτίναξη του ζυγού και την αναγέννηση της ζωής με τον ερχομό της άνοιξης. Στα πλαίσια του δρώμενου των Λαμπαδοφοριών πραγματοποιείται πομπή με αυτοσχέδια φανάρια και κουδούνια τα οποία περιφέρουν οι χωριανοί και οι επισκέπτες σε όλο το χωριό. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται χοροί από προσκεκλημένες χορευτικές ομάδες και ακολουθεί γλέντι.

Η επόμενη εκδήλωση είναι το ημερήσιο πανηγύρι στο εξωκκλήσι της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, στην περιοχή Γκιούρμιζα (Παναγία της Γκιούρμιζας). Ο σύλλογος εθελοντικά προσφέρει τη βοήθεια του για την πραγμάτωση του πανηγυριού με τα έσοδα να πηγαίνουν υπέρ του ναού. 

Ακολουθεί η δημοτική βραδιά στις αρχές Αυγούστου που αφιερώνεται στους ξενιτεμένους κατοίκους του χωριού μας. 

Διοργανώνει μία εκδρομή. 
Έχουν  πραγματοποιηθεί εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική, το Ναύπλιο, η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη , ο Βόλος κ.α . Διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις όπως παρουσίαση βιβλίων τοπικού ενδιαφέροντος, ειδική βραδιά για τους νέους του χωριού και συμμετέχει σε εκδηλώσεις άλλων συλλόγων π.χ ''Παραμυθιώτικα'' . 
Τα Χριστούγεννα γίνεται συνήθως αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού καθώς και ένα μικρό θεατρικό σκετς με θέμα τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα του 2012 ο σύλλογος μας διοργάνωσε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο χωριό, το οποίο λειτούργησε τρεις μέρες και περιλάμβανε δωρεάν δραστηριότητες για τα παιδιά και το παζάρι με τις δημιουργίες των γυναικών του συλλόγου. Το όποιο από τότε πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. 
Υπό την αιγίδα του συλλόγου, λειτουργεί και η θεατρική ομάδα η οποία ανεβάζει τη θεατρική της παράσταση κάθε καλοκαίρι και συμμετέχει στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. 
Κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία για την κάλυψη των αναγκών της τράπεζας αίματος του συλλόγου μας.

  Επιπλέον, οι κάτοικοι του χωριού εργάζονται εθελοντικά:  για την αναπαλαίωση του σχολείου στο παλιό χωριό, για τον  καθαρισμό των δρόμων, την δημιουργία ενός μικρού «ανθόκηπου» στην πλατεία του χωριού κ.α.   Από το 2013 συμμετέχει επίσης στην διεθνή καμπάνια για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του εθελοντισμού ' Let's Do it ' .

Εντός του δημοτικού σχολείου Ξηρολόφου στήθηκε το 2006-07 λαογραφικό μουσείο με αντικείμενα συγχωριανών μας που θυμίζουν στους νεότερους το παρελθόν του χωριού μας.  Επίσης δημιουργήθηκε και  έκθεση παλιάς φωτογραφίας. Στους χώρους του επίσης είχε δημιουργηθεί δανειστική βιβλιοθήκη και αίθουσα ψυχαγωγίας με διάφορα παιχνίδια για τα παιδιά του χωριού. Κατά καιρούς λειτουργούν στα πλαίσια του συλλόγου τμήματα χορού, γυμναστικής και ομάδα χειροτεχνίας.

Ο σύλλογος μας επιθυμεί να επεκτείνει τις δράσεις του και να αυξήσει τις εκδηλώσεις του, γι' αυτό και χρειάζεται την υποστήριξη και τη συμμετοχή του κόσμου.
Για να μαθαίνετε νέα για τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες μας , βρείτε μας στο διαδίκτυο: Facebook : Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ξηρολόφου Twitter: silogosxirolofo Youtube: ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΗΡΟΛΟΦΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Email: silogosxirolofou@yahoo.gr Ιστοσελίδα: www.xirolofos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: