Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ενθουσιασμένος ο υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης από το κάλος της Νικόπολης. Όλα όσα είπε για προσωπικό, UNESCO. Ποια «ραντεβού» έκλεισε.

Ενθουσιασμένος ο Ν. Ξυδάκης από το κάλος της Νικόπολης - Όλα όσα είπε για προσωπικό, UNESCO - Ποια «ραντεβού» έκλεισε- Αναλυτικό ρεπορτάζ (photo)

Κατενθουσιασμένος έμεινε από την Αρχαία Νικόπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, κ. Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος επισκέφτηκε το χώρο που μελλοντικά «φιλοδοξεί» να μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο, βρέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης και είχε συνάντηση και με τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, κ. Χρυσόστομο.

IMG 8474

Ο κ. Ξυδάκης βρέθηκε στην Ήπειρο στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψής του και η φράση του: «Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε εδώ ένα αρχαιολογικό πάρκο ανεκτίμητης αξίας και με τεράστιες πιθανότητες να συγκεντρώσει πάνω του το διεθνές ενδιαφέρον, από άποψη επισκεπτών», είναι ενδεικτική των εντυπώσεών του και ανέφερε πως θα συνεισφέρει όπως μπορεί σε αυτή την κατεύθυνση.

IMG 8491

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως η συνολική δουλειά που έχει γίνει στους χώρους από το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι εξαιρετική.
Τον αναπληρωτή Υπουργό, ο οποίος συνοδευόταν και από το διευθυντή του γραφείου του, Παναγιώτη Δούρο, υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στο χώρο της Αρχαίας Νικόπολης, ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Ανθή Αγγέλη, ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων δρ. Κωνσταντίνος Ζάχος, μέλη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μύτικα, κ. Ντίτσος και προσωπικό των αρχαιολογικών χώρων.

 IMG 8502

Προσωπικό
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, τέθηκαν από τους «οικοδεσπότες» και όλα εκείνα τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας. Ήδη από τη... σκάλα του Μνημείου του Αυγούστου, ο Κώστας Μπάρκας τόνισε στον αναπληρωτή Υπουργό τα προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών στην Πρέβεζα και τα πρόσφατα «κρούσματα» κλειστών χώρων στην Αρχαία Κασσώπη και το Μουσείο της Νικόπολης. Στο ίδιο πλαίσιο, στάθηκε στα προβλήματα και την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης η κα Αγγέλη.
Υπήρξε και σύντομη συνομιλία του κ. Ξυδάκη με συμβασιούχους, οι οποίοι του εξήγησαν πως βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής «ομηρίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ραντεβού του Κώστα Μπάρκα, μαζί με τους κ.κ. Ξυδάκη, Δούρο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργο Κατρούγκαλο, ώστε να συζητηθεί εκτενώς το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο κ. Ξυδάκης πάντως σε αντίθεση με τα όσα είπε για την πολιτιστική κληρονομιά της Νικόπολης, ήταν ιδιαίτερα... φειδωλός για τα θέματα των εργαζομένων και δεν ήθελε να υποσχεθεί κάτι.

 IMG 8505

UNESCO
Σημαντική εξέλιξη είχαμε και στο θέμα τη UNESCO και στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει για να ενταχθεί στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά του Οργανισμού, η Αρχαία Νικόπολη. Ο κ. Στράτος Ιωάννου, ανέφερε στον Υπουργό πως η επιτροπή που είχε αναλάβει να «προχωρήσει» την προσπάθεια στο Υπουργείο, έχει μείνει «ακέφαλη», λόγω συνταξιοδότησης της Προέδρου και κατά συνέπεια πρέπει να υπάρξει αντικατάστασή της.
Παράλληλα, έκανε μία σύντομη ενημέρωση στον κ. Ξυδάκη για τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός έδειξε να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για το θέμα και τόνισε στον κ. Ιωάννου πως θα πρέπει να δουν πως θα ενταχθεί αυτή η προσπάθεια σε έναν εθνικό σχεδιασμό.
Ο κ. Ξυδάκης μάλιστα προσκάλεσε τον κ. Ιωάννου στο Υπουργείο, ώστε να υπάρξει αναλυτική συζήτηση για το ζήτημα αυτό και γιατί όχι και θετική εξέλιξη.

 IMG 8473

Αρωματικά φυτά
Παράλληλα, τόσο ο κ. Ζάχος, όσο και ο κ. Ιωάννου επισήμαναν στον κ. Ξυδάκη, μία καινοτόμο ιδέα, που αφορά την καλλιέργεια αρωματικών φυτών, στις απαλλοτριωμένες ζώνες της Αρχαίας Νικόπολης, η οποία θα προσφέρει σε αρκετούς τομείς.

IMG 8494

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν θα τονιστεί η συγκεκριμένη πλευρά της ρωμαϊκής ιστορίας, θα εξοικονομηθούν χρήματα, καθώς δε θα χρειάζεται κάθε χρόνο να γίνονται καθαρισμοί χορταριών, ενώ και η εικόνα των μνημείων θα είναι εξόχως καλύτερη.
Ζητήθηκε μάλιστα από τον αναπληρωτή Υπουργό, ο οποίος βρήκε εξαιρετική την ιδέα, να ρυθμιστεί το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να προχωρήσει το θέμα.

 IMG 8524

Το Μουσείο
Ακολούθως ο Υπουργός επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης. Εκεί συναντήθηκε και με το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη, αλλά και τον εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα πολιτισμού, Κοσμά Κορωναίο.

Η συνάντηση με τον Μητροπολίτη
Ο κ. Ξυδάκης είχε ραντεβού και με τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το θέμα περιστράφηκε γύρω από το θρησκευτικό τουρισμό και τα θρησκευτικά-πολιτιστικά μνημεία της Μητρόπολης, όπως για παράδειγμα το Λιθάρι του Αποστόλου Παύλου στη Ν. Σαμψούντα, για το οποίο ο κ. Χρυσόστομος έχει δείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Νίκος Ξυδάκης: «Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε εδώ ένα αρχαιολογικό πάρκο ανεκτίμητης αξίας και με τεράστιες πιθανότητες να συγκεντρώσει πάνω του το διεθνές ενδιαφέρον»

 IMG 8508

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ανέφερε: «Λίγα πράγματα είδα, αλλά από αυτά τα δύο που είδα, πρόκειται για τα σημαντικότερα αρχαιολογικά σημεία στην Ελλάδα. Το περίφημο αρχαίο μαντείο και θέατρο της Δωδώνης, που ό,τι και να πεις είναι λίγο και μία τοποθεσία που δεν την ήξερα από επίσκεψη, αλλά από τη βιβλιογραφία, τη Νικόπολη, η οποία όπως τη βλέπουμε τώρα, είναι από μόνη της ένας μοναδικός τόπος, στον οποίο όπως ακριβώς είναι ο σκοπός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κάθε εθνικής πολιτικής, μπορεί να σμίξει σε ένα μοναδικό σύνολο και το φυσικό κάλος και τη φυσική ομορφιά του τοπίου και τη στρατηγικής σημασίας ναυμαχία αυτής της τοποθεσίας και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Σηματοδοτεί επίσης και ένα ιστορικό πέρασμα, από το τέλος των ελληνιστικών χρόνων στο πέρασμα στο ρωμαϊκό imperium.
Είναι ένας θρυλικός τόπος, όπου έγινε η ναυμαχία του Ακτίου και ξεκαθάρισε το μέλλον της ρωμαϊκής πολιτείας και εδώ ξεκινά μιας νέα ιστορική περίοδος. Και αυτό που άφησε πίσω του είναι ένας συναρπαστικός τόπος, που είχε την τύχη να μην υποστεί μεγάλες αλλοιώσεις, να μην χτιστούν πάνω του άλλες πολιτείες.

Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε εδώ ένα αρχαιολογικό πάρκο ανεκτίμητης αξίας και με τεράστιες πιθανότητες να συγκεντρώσει πάνω του το διεθνές ενδιαφέρον, από άποψη επισκεπτών. Οι επιστήμονες το ξέρουν και το μελετούν, αλλά νομίζω πως είναι έτσι στημένος αυτός ο τόπος, που με μια μικρή βοήθεια υποδομών, με την παράκαμψη του δικτύου της εθνικής οδού, η οποία συζητείται και έχει σχεδόν αποφασιστεί, νομίζω πως η έκταση αυτή των πολλών στρεμμάτων, που περιλαμβάνει πολλές ιστορικές περιόδους, θα γίνει ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο για όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί η Ελλάδα είναι εγκατεσπαρμένη με μνημεία και είναι σημαντικό να δούμε αυτή την εποχή την Ελλάδα στους ρωμαϊκούς και πρωτοχριστιανικούς χρόνους, τι έχει να μας δείξει. Νομίζω ότι η Νικόπολη είναι μια πιλοτική εφαρμογή, μιας ολιστικής διαχείρισης, πολιτιστικού, ανθρωπογενούς και φυσικού τοπίου και επίσης ενός αρχαιολογικού τόπου, που μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης, για διαφορετικές μορφές ανάπτυξης, ήπιες, με μεγάλη προστιθέμενη αξία και μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Νομίζω ότι και οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι έχουν δουλέψει εδώ πάρα πολλά χρόνια, ο κ. Ζάχος και η κα Αγγέλη και η Π.Ε. Πρέβεζας, το καταλαβαίνουν αυτό, το έχουν σκεφτεί σε βάθος χρόνου και από ότι μαθαίνουμε και ο κόσμος, ο λαός της περιοχής, αντιλαμβάνεται την αξία και έχει συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε πως μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη που θα βασίζεται σε διαφορετικές αξίες».
Παράλληλα πρόσθεσε για τις ελλείψεις σε προσωπικό: «Η Νικόπολη, η περιοχή της Πρέβεζας, της Άρτας -το μουσείο της Άρτας έχει σοβαρά προβλήματα- αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Είναι μία κατάσταση που προβληματίζει κάθε Έλληνα, όχι μόνο για τη συντήρηση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά για τη συντήρηση και διαφύλαξη του συστήματος υγείας. Δυστυχώς η πολιτιστική κληρονομιά πέφτει και αυτή θύμα της κρίσης και αυτό ακριβώς παλεύουμε αυτή τη στιγμή. Να μπορέσουμε να σταματήσουμε την κατρακύλα, να σταθούμε στα πόδια μας, να δούμε πού θα βαδίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, χωρίς διαρκώς να είναι σκυμένη και να μην έχει καμία ανάσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για να δούμε πως θα βαδίσει η χώρα στο εξής».

Δείτε το video



Δεν υπάρχουν σχόλια: