Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Πολ Κρούγκμαν, οικονομολόγος, νομπελίστας «Καλύτερα ένας έντιμος συμβιβασμός για την Ελλάδα, παρά ένα έντιμο Grexit»

Πολ Κρούγκμαν

Σημείωσε πάντως ότι «μια έξοδος από το ευρωπαϊκό νόμισμα θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα και στο ευρωσύστημα».

Εξηγώντας τι θεωρεί έντιμο συμβιβασμό, ο επιφανής οικονομολόγος σημείωσε πως είναι σημαντικό να μην απαιτείται ένα «παράλογο» πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ παράλληλα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν δεκτές στο βαθμό που δεν διαλύουν την ελληνική οικονομία.

Ερωτηθείς για το ύψος που αποδεκτού πλεονάσματος, το τοποθέτησε γύρω στο 1% ή και κάτι περισσότερο, ενώ αναφερόμενος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είπε ότι δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει ποιες είναι απαραίτητες, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αποτελούν κεντρικό σημείο σύγκρουσης. Υπάρχει ένας «φετιχισμός» για αυτό το θέμα είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά».

Όσον αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο νομπελίστας οικονομολόγος επισήμανε πως η χώρα μας πρέπει να ρίξει το βάρος στο εξαγωγικό εμπόριο και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την οποία και χαρακτήρισε «βασικό πρόβλημα».

Υπογράμμισε πάντως πως η χώρα μας δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα και ότι ούτε οι Ευρωπαίοι πρέπει να θέλουν η Ελλάδα να πληρώσει μεγαλύτερο κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό, συμβούλεψε πως δεν πρέπει στην Ελλάδα να γίνονται αντιληπτοί οι εταίροι-πιστωτές ως εχθροί, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι πολλά στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ έχουν καλή θέληση για την εξεύρεση λύσης.

Ειδική μνεία έκανε, στο πλαίσιο αυτό, στον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ, τονίζοντας πως ο πρόεδρος δεν είναι εναντίον της Ελλάδας, ούτε εχθρός της.

Σήμερα Σάββατο ο κ. Κρούγκμαν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: