Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Πεζοπορεία από το χωριό ΄Αγιος Θωμάς προς το φάρο του Ακρωτηρίου Λασκάρα στο Τουρκοβούνι Πρέβεζας, στον Αμβρακικό















    Στο Τουρκοβούνι, πολύ κοντά στην Πρέβεζα, υπάρχει ένα παλιό μονοπάτι-καρόδρομος, που κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας και εξυπηρετούσε τις ανάγκες τροφοδοσίας των Τούρκων που διέμεναν στο κάστρο. Ξεκινάει πίσω από την περίφραξη του πρώην Ιχθυογεννητικού Σταθμού και ανεβαίνει ΒΔ προς το Κάστρο. Το μονοπάτι σε ένα μεγάλο τμήμα του ήταν λογγωμένο και το καθάρισε ο Ορειβατικός  Σύλλογος  Πρέβεζας, κατόπιν άδειας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Διάρκεια πορείας 0:30΄ .


    Υπάρχει επίσης κι άλλο μονοπάτι που διασχίζει το Τουρκοβούνι από Β. προς Ν. και καταλήγει στο Κάστρο, αλλά δεν υπάρχει σήμανση και χρειάζεται οδηγός για να το περπατήσει κάποιος.














     Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας πραγματοποίησε τη διαδρομή από τον Αγ. Θωμά με προορισμό την ανάβαση στο κάστρο του Τουρκοβουνίου. Ξεκινήσαμε λοιπόν από την λιμνοθάλασσα Πωγωνίτσας, που βρίσκεται σ΄ ένα ειδυλιακό και πανέμορφο απάγκιο. Βαδίζοντας στο βορεινό λόφο, με τον καιρό σύμμαχο κατεβήκαμε στη θάλασσα (η οποία αναστέναζε από τους τόνους σκουπιδιών που είχε ξεβράσει - σημείο πολιτισμού των καιρών μας). Από κει πήραμε το μονοπάτι (που φρόντισε να καθαρίσει ο αρχηγός της εξόρμησης Βασίλης Λεόπουλος - και τον ευχαριστούμε γι' αυτό) και αρχίσαμε την ανάβαση ανάμεσα σε θαμνώδη βλάστηση από πουρνάρια, ασφάκες, μυρτιές, μελισσόχορτα, καθώς και αγριελιές και διάφορα εύοσμα φυτά, που συνόδευαν τον όλο και μεγαλύτερο θαυμασμό του παραδεισένιου τοπίου, που βρίσκεται τόσο κοντά στην Πρέβεζα, αλλά είναι τόσο άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Φτάνοντας στην  κορυφή Κούλια, αγναντέψαμε αριστερά μας την Κορωνησία, τα νησάκια Κέφαλος και Γάϊδαρος, στο βάθος η Βόνιτσα και δεξιά το Άκτιο με την Πρέβεζα. Συνεχίσαμε την ανάβαση στο δεύτερο λόφο, όπου βρίσκεται  και το κάστρο του Τουρκοβουνίου. 

    Η θέα προς όλο τον Αμβρακικό είναι μοναδική. 
    Κατεβαίνοντας για το σημείο τερματισμού η σκέψη μας έμεινε στο ιδιαίτερο αυτό κάστρο, το οποίο έχει αφεθεί στη μοίρα του. Η επίσκεψή μας μακάρι να γίνει μια αφορμή αφύπνισης γι' αυτά που αξίζει να νοιάζεται ο κάθε άνθρωπος, για τη φύση και την παράδοση.














    Κούλια Λασκάρας

    Καλοδιατηρημένο αλλά εντελώς παραγνωρισμένο μικρό κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Τουρκοβούνι που δεσπόζει στο ακρωτήριο της Λασκάρας του Αμβρακικού κόλπου, σε δυσπρόσιτο σχετικά σημείο αν και όχι μακριά από την Πρέβεζα.

    Είναι πανομοιότυπο και «δίδυμο» οχυρωματικό έργο με το κάστρο της Κορωνησίας
    Ιστορία
    Αποτελεί ένα από τα αμυντικά έργα γραμμής της εποχής του Αλή Πασά Τεπελενλή, το οποίο κτίστηκε το έτος 1807 με σχέδια του συνταγματάρχη του γαλλικού στρατού Guillaume de Vaudoncourt και με την επίβλεψη του Ιταλού Μηχανικού Monteleone. Είναι οι ίδιοι αρχιτέκτονες που έκτισαν το Φρούριο του Παντοκράτορα Πρέβεζας, τον Προμαχώνα στα Πευκάκια Πρέβεζας, και το Φρούριο της Ανθούσας Πάργας.
    Στην κορυφή του λόφου υπήρχε ένα πυροβόλο Krupp το οποίο έλαβε μέρος στην έναρξη του ατυχούς Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Αυτό το κανόνι έριξε την πρώτη βολή του πολέμου και εξώκειλε το επιβατηγό πλοίο Μακεδονία που ερχόταν από Αμφιλοχία προς Άκτιο και τελικά πήρε φωτιά στο Ακρί . Σύντομα όμως το κανόνι τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από επιτυχή βολή του Ελληνικού Πυροβολικού από το «Κεφάλι της Παναγιάς» στην Ακαρνανία.
    Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία
    Το Φρούριο της Λασκάρας αποτελείται από τό κεντρικό κτίριο κυλινδρικού σχήματος με πολεμίστρες, χωρίς πόρτες (ανέβαιναν με σκάλα) και από δύο μικρά κυκλικά κτίρια ενωμένα στο κεντρικό σε σχήμα «ΟΚΤΩ». Τμήμα του τοίχου σε 2-3 σημεία και η κωνοειδής κεραμοσκεπή και των τριών κυλίνδρων έχει καταρρεύσει από τις βολές του Ελληνικού πυροβολικού το 1897. 

    Σε μικρή απόσταση από το οχυρό βρίσκεται ένα γκρεμισμένο κτίριο βοηθητικών χώρων, μαγειρείο και εστιατόριο για τους Οθωμανούς στρατιώτες. Τα πυρομαχικά φυλάσσονταν σε αποθήκες στη λίμνη Γκαβογιάνη στο Ψαθάκι, ενώ στο μέσα στο ίδιο το φρούριο είχαν ελάχιστα.
    Σημερινή Κατάσταση
    Αν και εγκαταλελειμμένο, το κάστρο βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση.
    Παράλληλες ΙστορίεςΣύμφωνα με μια μη επικυρωμένη άποψη, το κάστρο δεν χτίστηκε μαζί με τα υπόλοιπα οχυρωματικά έργα του Αλή Πασά στην Πρέβεζα, στις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά αρκετά αργότερα, ίσως το 1860.

    Δείτε τα video











Δεν υπάρχουν σχόλια: