Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ο Γολγοθάς της κυβέρνησης μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

o-golgothas-tis-kubernisis-mesa-sti-megali-ebdomada




Στον δρόμο για τις 8-9 Απριλίου όπου θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο Euroworking group για την Ελλάδα, η χώρα πηγαίνει με άδεια ταμεία και χωρίς πλαίσιο συμφωνίας.


Επτά μέρες κόλαση έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση του διήμερου Euroworking group της 8ης και 9ης Απριλίου, στο οποίο θα συζητηθεί διεξοδικά το ελληνικό θέμα και θα αποτελέσει προάγγελο της συνεδρίασης του Eurogproup μετά το ορθόδοξο Πάσχα όπου και θα αποφασίσει για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.


Στον δρόμο των διαπραγματεύσεων η Ελλάδα οδεύει με άδεια ταμεία και τονίζοντας στους δανειστές ότι μέρα με τη μέρα τελειώνει η ρευστότητα της χώρας, χωρίς όμως παράλληλα να υπάρχει καταγεγραμμένη συμφωνία όπου θα έδινε πράσινο φως για την απελευθέρωση των δόσεων προς την χώρα. Την 9η Απριλίου, όμως πέραν της απόφασης του euroworking group, η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει τη δόση δόση των 458 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, μετατρέποντας τη Μεγάλη Πέμπτη του Ορθόδοξου Πάσχα στην D-day της ελληνικής Οικονομίας.

Από την πλευρά τους οι δανειστές έχουν πετάξει το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά ζητώντας από την κυβέρνηση όχι μόνο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανοίξουν οι κρουνοί της χρηματοδότησης αλλά να έχει προχωρήσει και στην ψήφισή τους προκειμένου να ξεκινήσει η ροή των χρηματοδοτήσεων. «Μεταρρυθμίσεις έναντι χρημάτων» ήταν το δίλημμα που έχουν θέσει οι δανειστές πολύ πριν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στα τεχνικά κλιμάκια το οποίο έχει χαρακτηριστεί μη επαρκές όσον αφορά την αιτιολόγησή του.
Την ίδια στιγμή τα κρατικά ταμεία. ζουν μέρα την ημέρα, περιμένοντας την απόδοση των 100 δόσεων για να επιβιώσουν και να έχουν τη δυνατότητα της ιερής καταβολής εγκαίρως των μισθών και των συντάξεων, ενώ η εσωτερική αγορά ψυχορραγεί από την έλλειψη ρευστότητας και την στασιμότητα του τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο TheTOC.gr, η χώρα δεν έχει βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας αλλά μεσοπρόθεσμο που θα γίνει ορατό τον Ιούλιο όταν θα κληθεί να καταβάλει σημαντικά ποσά προς τους δανειστές αλλά και για την     αναχρηματοδότηση κρατικών ομολόγων

H διαδρομή για το Euroworking group της Μεγάλης Εβδομάδας του Ορθόδοξου Πάσχα, αποτελεί για την Ελλάδα μονόδρομο στον οποίο οι πιέσεις των δανειστών θα αυξηθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αρχίσει να παραδέχονται ότι τα κρατικά ταμεία θα έχουν πρόβλημα μετά τις 9 Απριλίου, χρησιμοποιώντας μάλιστα το επιχείρημα ως απειλή προς τους δανειστές, αφού επισημαίνουν ότι θα προτιμηθεί να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις παρά οι δόσεις της χώρας, όπως έχει σημειώσει και ο πρώτος τη τάξη υπουργός Ν. Βούτσης.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο TheTOC.gr, η χώρα δεν έχει βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας αλλά μεσοπρόθεσμο που θα γίνει ορατό τον Ιούλιο όταν θα κληθεί να καταβάλει σημαντικά ποσά προς τους δανειστές αλλά και για την αναχρηματοδότηση κρατικών ομολόγων. «Λεφτά έχουν βρεθεί για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων αλλά δεν είναι μόνο αυτά που πρέπει να καλυφθούν μέχρι τον Ιούλιο και η μη εξειδίκευση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου μέχρι τότε θα μας φέρει σε δύσκολη θέση. Η δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης όμως είναι να διαπραγματευτεί σκληρά -όπως και το κάνει- και να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για την χώρα κρατώντας σταθερές τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει εξ αρχής. Τη δουλειά τους αυτοί την δουλειά μας και μεις», σημείωσε κυβερνητική πηγή. Την ίδια στιγμή τα μηνύματα των δανειστών είναι επίμονα: περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων, συμφωνία και ψήφιση μέτρων στη Βουλή για την καταβολή των δόσεων. «Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για την Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάινσεμπλούμ δείχνοντας για μία φορά ακόμα τις προθέσεις των δανειστών.

Από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δημιουργείται μία εικόνα αισιοδοξίας με δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, τόσο για την καταβολή των δόσεων προς τους δανειστές όσο και για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η Ελληνική πλευρά όμως έχει αρχίσει να στέλνει σήματα κινδύνου στους δανειστές ότι θα ξεμείνει από χρήματα στις 9 Απριλίου, ζητώντας τμηματική καταβολή πριν υπάρξει καταληκτική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή τους, όπως επιβεβαιώνουν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί μία σταδιακή λύση για το πρόβλημα της ελληνικής χρηματοδότησης χωρίς όμως η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει τις πιέσεις για αλλαγές στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό και στις ομαδικές απολύσεις για τις οποίες πιέζουν τα τεχνικά κλιμάκια. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν συμφέρει κανέναν να «σκάσει» η Ελλάδα από την έλλειψη ρευστότητας αν και μέλος της ευρωζώνης. Όμως από την πλευρά των δανειστών υπάρχει έντονο κλίμα καχυποψίας για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας και για τον λόγο αυτό τίθενται πλαφόν σκληροί όροι για την αποδέσμευση τη χρηματοδότησης όπως είναι η άμεση ψήφιση των μέτρων στη Βουλή σε περίπτωση που ευδοκιμήσει μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι τις 9 Απριλίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: