Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ποιούς διορίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.Όλα τα ονόματα.Πολιτευτές και συγγενείς σε θέσεις - κλειδιά του κράτους.


Υποψήφιοι βουλευτές που δεν εξελέγησαν, κομματικά στελέχη, πρώην «γαλάζιοι» και «πράσινοι», αλλά και σύζυγοι, αδέλφια και ξαδέλφια στελεχώνουν νευραλγικές θέσεις.

Στην τακτική των «δικών μας παιδιών» υπέκυψε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Υποψήφιοι βουλευτές που δεν εξελέγησαν, κομματικά στελέχη, πρώην «γαλάζιοι» και «πράσινοι», αλλά και σύζυγοι, αδέλφια και ξαδέλφια στελεχώνουν νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου.
Ειδικό σώμα αποτυχημένων πολιτευτών, πρώην βουλευτών, κομματικών στελεχών και συγγενών έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να στελεχώσει νευραλγικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού.
Αφομοιώνοντας πλήρως τις παρωχημένες και καταδικασμένες στη συνείδηση της κοινωνίας πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, τα κυβερνητικά κόμματα έχουν διορίσει σωρηδόν τα «δικά τους παιδιά» αποκαθιστώντας τους για τη συνεισφορά τους στο κόμμα.
Μέχρι σήμερα έχουν ήδη τοποθετηθεί τουλάχιστον 43 κομματικά στελέχη και συγγενείς σε διάφορες επιτελικές θέσεις του κράτους, ενώ μένουν ακόμα δεκάδες «καρέκλες» για να βολευτούν ακόμα περισσότερα. Η συγκεκριμένη πρακτική υπονομεύει τον πυρήνα της υπόσχεσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για νέο ήθος στη διοίκηση, καθώς συντηρεί και ενισχύει τον νεποτισμό και την παλαιοκομματική συναλλαγή.
Πρόσφατο παράδειγμα ο διορισμός της κυρίας Ιφιγένειας Καμτσίδου ως επικεφαλής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο.
Η κυρία Καμτσίδου είναι συμβία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου (έχουν συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης), δικηγόρος στο επάγγελμα και αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, συνάδελφος δηλαδή του κ. Κατρούγκαλου.
Πέραν αυτού, την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η τοποθέτηση των νέων διοικητών στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ).
Από τα συνολικά 21 μέλη των νέων διοικήσεων τουλάχιστον 14 έχουν εμφανείς κομματικές περγαμηνές καθώς υπήρξαν υποψήφιοι βουλευτές, περιφερειάρχες ή δημοτικοί σύμβουλοι με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ.
Μεταξύ αυτών μάλιστα, εντοπίζεται και ο κ. Γιώργος Κίρκος, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, γνωστός από την υπόθεση Πάχτα καθώς ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν συνυπογράψει τη σκανδαλώδη τροπολογία.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα»:
  • Ο κ. Νίκος Καρβούνης τοποθετήθηκε διοικητής της 2ης ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου). Ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το «Λιμάνι της Αγωνίας» (συνδυασμός του κ. Θεόδωρου Δρίτσα) στον Δήμο Πειραιά, αλλά και υποψήφιος βουλευτής Α Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Ο ίδιος κατά την ακρόαση του από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής παραδέχτηκε: «Δεν είμαι ο αποτυχών υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ο αποτυχών πολιτευτής. Είμαι ένας βλάκας που έχω όνειρα, που έχω πίσω μου μια πολιτεία στον Πειραιά, που έχω δοκιμαστεί σε κοινωνικούς αγώνες και που έχω άποψη για τα κοινά!». Υποδιοικήτρια ορίστηκε η κυρία Ιωάννα Τσαπαρίκου, μέλος της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο κ. Κίρκος τοποθετήθηκε διοικητής της 3ης ΥΠΕ (Μακεδονίας – Θράκης). Υποδιοικητές τοποθετήθηκαν οι κύριοι Παύλος Παπαδόπουλος, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες και Αγάπιος Γαβριηλίδης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο κ. Στρατής Πλωμαρίτης, υποψήφιος Β Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε διοικητής της 4ης ΥΠΕ (Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης). Υποδιοικητής ορίστηκε ο κ.΄Ηλίας Θεοδωρίδης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στη συνέχεια μεταπήδησε στη ΔΗΜΑΡ και πλέον είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) τοποθετήθηκε ο κ. Νέστορας Αντωνίου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος βουλευτής στον Νομό Λάρισας το 2012, ενώ στις τελευταίες εκλογές της Αυτοδιοίκησης εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων». Υποδιοικητής ορίστηκε η κυρία Αγγελική (Αγγέλα Βαγενά), υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2012, ενώ στις τελευταίες εκλογές φλέρταρε με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε διοικητής της 6ης ΥΠΕ (Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων). Υποδιοικητές τοποθετήθηκαν οι κύριοι Μίλτος Ζαμπάρας, υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και Δημήτριος Κωστακιώτης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας.
  • Ο κ. Νίκος Ηγουμενίδης, που ορίστηκε διοικητής της 7ης ΥΠΕ (Κρήτης), ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Νομό Ηρακλείου, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη. Στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Εξαίρεση αποτέλεσε ο κ. Άγγελος Παπαδόπουλος, διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, που όπως προκύπτει από το βιογραφικό του δεν διαθέτει εμφανείς κομματικές συστάσεις. Ως υποδιοικητής ορίστηκε η κυρία Χρυσάνθη Κισκήρα, υποψήφια αντιπεριφεριάρχης Αττικής με τον συνδυασμό της κυρίας Ρένας Δούρου.

Στα ασφαλιστικά ταμεία

Την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκαν από τη Βουλή οι προτεινόμενοι από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη για τα προεδρεία ασφαλιστικών ταμείων.
Συγκεκριμένα:
  • Πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) διορίστηκε ο κ. Θανάσης Καποτάς, πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και μέλος της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολυμένων (ΕΤΑΑ) ο κ. Στυλιανός Πλιάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Πρόεδρος του ΝΑΤ τοποθετήθηκε ο κ. Ανδρέας Κομματάς, υποψήφιος βουλευτής με τους ΑΝΕΛ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Και η λίστα του νεποτισμού δεν τελειώνει εδώ. Εκτός από τους παραπάνω, σε διάφορες θέσεις του κρατικού μηχανισμού έχουν τοποθετηθεί και άλλοι 13 αποτυχημένοι υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου.
Πρόκειται για τους:
  • Γιάννη Θεωνά, στη θέση του υποδιοικητή του ΙΚΑ.
  • Γιάννη Μπασκόζο, στυλοβάτη της «προεδρικής» πλειοψηφίας, στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας.
  • Χρήστο Βερναδάκη, υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στη θέση του γραμματέα Συντονισμού στο υπουργείο Επικρατείας.
  • Κώστα Πουλάκη, υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στη θέση του γενικού γραμματέα Συντονισμού στο υπουργείο Εσωτερικών.
  • Απόστολο Αλεξόπουλο, πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιο το 2015, στη θέση του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
  • Γιάννη Τόλιο, υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στη θέση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Γιάννη Ταφύλλη, υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στη θέση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
  • Ανδρέα Νεφελούδη, υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εργασίας.
  • Δημήτρη Τσουκαλά, ο οποίος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στη Β Αθηνών, στη θέση του γενικού γραμματέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
  • Γιώργο Ρωμανιά, ο οποίος τον περασμένο Μάιο δεν κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ, στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Θανάση Γιαννόπουλο, πρώην βουλευτή της ΝΔ και πολιτευτή πλέον των ΑΝΕΛ, στη θέση του διοικητή του ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • Μαρία Καραμεσίνη, υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση διοικήτριας του ΟΑΕΔ.
  • Φωτεινή Κούβελα, η οποία δεν κατάφερε να εκλεγεί, στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας ισότητας των Φύλων.
Σε άλλες επιτελικές θέσεις του Δημοσίου βολεύτηκαν τα εξής «κόκκινο-μπλε» στελέχη:
  • Αλέξης Χαρίτσης, συντονιστής του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του γενικού γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομικών.
  • Μαρίνα Κουτσούρη, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του γενικού γραμματέα Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας.
  • Δήμητρα Χαλικιά, ένα από τα 30 στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είχαν ... αρνηθεί να αποχωρήσουν από τον κρατικό μηχανισμό όταν ο κ. Φώτης Κουβέλης απέσυρε τη στήριξη του προς την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, στη θέση της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας.
  • Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, τοποθετήθηκε από τον επίσης πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και νυν υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση, γενικός γραμματέας του υπουργείου.
  • Τάσος Μαυρόπουλος, υπεύθυνος Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ, ορίστηκε προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.
  • Μάνος Μανουσάκης, στενός συνεργάτης υπουργού Γιώργου Σταθάκη, τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών.
  • Γιάννης Γιαννέλης – Θεοδοσιάδης , πρώην βουλευτής, αποχώρησε το 2012 από τη ΝΔ για να ενταχθεί στους ΑΝΕΛ, στη θέση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Αντώνης Παπαδεράκης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, ορίστηκε γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
  • Δημήτρης Λιάκος, μέλος της ομάδας που συνέγραψε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

Εκλεκτικές συγγένειες

Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά τοποθέτησε ως ειδικό σύμβουλο της για θέματα πολιτικής τον αδελφό της κ. Νίκο Κουντουρά.
Ως γνωστόν η κυρία Ρένα Δούρου έχει τοποθετήσει τον σύντροφο της κ. Γιάννη Μπενίση διευθυντή του γραφείου της στην Περιφέρεια Αττικής.
Γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διορίστηκε ο κ. Κωστής Παπαΐωάννου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η σύζυγος του, Κλειώ Παπαπαντολέων, διορίστηκε ειδική σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.
Ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, δραστήριος διπλωμάτης και ανιψιός του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, διορίστηκε σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Ο Θεόδωρος Μητράκος, νέος υποδιοικητής της ΤτΕ, είναι σύζυγος της κόρης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ο αδελφός του κ. Μητράκου βρίσκεται στο επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Κοτζιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: