Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα - Παπανδρέου, τα σενάρια για ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, οι επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Γ. Παπανδρέου.

to-paraskinio-tou-rantebou-tsipra-me-papandreou


Η δίωρη  συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γ. Παπανδρέου στο Μ. Μαξίμου προκάλεσε έντονα σχόλια και αποτέλεσε αφορμή να ξεδιπλωθούν τα σενάρια για την αρχή μίας νέας πολιτικής σχέσης μεταξύ των δύο ανδρών.


Πώς και πότε κλείστηκε το ραντεβού
Η επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Γ. Παπανδρέου είχε πυκνώσει τον τελευταίο καιρό με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα ακόμα και τις ημέρες πριν από το Πάσχα. 
Τη Δευτέρα μετά την Ανάσταση, σε τηλεφώνημα που έγινε μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών για την ανταλλαγή ευχών, κλείστηκε τελικά το ραντεβού για την χτεσινή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω της διαπραγμάτευσης και των «σκληρών» αντιδράσεων και μηνυμάτων που αποστέλλουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην ελληνική πλευρά. 


Σενάρια και αντιδράσεις 
Η παρουσία του Γ. Παπανδρέου στο Μ. Μαξίμου πυροδότησε σειρά αντιδράσεων από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη δημιουργία σεναρίων για την διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής σχέσης μεταξύ του Προέδρου του Κινήματος και του Αλέξη Τσίπρα που θα έχει ως επίκεντρο τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Οι ίδιοι κύκλοι στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη άφηναν αιχμές κατά του Γ. Παπανδρέου ότι «ορέγεται» ακόμα και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου από την Προεδρία του κόμματος

Τί επιδιώκει ο Τσίπρας 
Ο Αλέξης Τσίπρας με την συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου επιδίωκε να καταδείξει ότι ο Πρωθυπουργός συζητά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί του και ενημερώνει για την πορεία των διαπραγματεύσεων, στέλνοντας μήνυμα και στην πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επανειλημμένως έχουν θέσει το θέμα της απουσίας ενημέρωσης από το κυβερνών κόμμα για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας κατέγραψε ότι ακούει τις προτάσεις ακόμα και επικεφαλής κομμάτων που δεν κατάφεραν να μπουν στην βουλή, αλλά έχουν σημαντική εμπειρία, όπως ο Γ. Παπανδρέου ως πρώην Πρωθυπουργός.Τέλος, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο Αλ. Τσίπρας με την συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου γνώριζε - και το επιδίωξε - ότι θα δημιουργήσει αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Ευ. Βενιζέλου για την επικοινωνία του με τον πρώην Πρωθυπουργό.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  
Υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο Αλ. Τσίπρας με την συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ όπου στην Χαριλάου Τρικούπη κυκλοφορούσαν .ακραία σενάρια ακόμα και για «πολιτική συναλλαγή» μεταξύ των δύο αρχηγών στην οποία και την εξεταστική για το Μνημόνιο. Ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να υποστηρίξει την επανένωση των κομματιών της Κεντροαριστεράς, καθώς νομιμοποιείται ως ο τελευταίος ηγέτης του χώρου που έχει καταγράψει υψηλά ποσοστά τα οποία τον ανέδειξαν πρωθυπουργό το 2009.  «Μια καλή ιδέα είναι  να εξαιρεθεί από την εξεταστική επιτροπή των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ  και η περίοδος 2009-2011 της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ώστε η συζήτηση να ξεκινήσει από το δεύτερο πρόγραμμα, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους, έλεγαν ειρωνικά κύκλοι του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη άφηναν αιχμές κατά του Γ. Παπανδρέου ότι «ορέγεται» ακόμα και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου από την Προεδρία του κόμματος, επισημαίνοντας πρόσφατες δηλώσεις του στο κανάλι Κρήτη ΤV.  

Τί επιδιώκει ο Παπανδρέου

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου μετά την συνάντηση με την Πρωθυπουργό επανέλαβε ότι έχει υπογραμμίσει σε δημόσιες δηλώσεις τους τελευταίους τρείς μήνες δηλαδή ότι αποτελεί πατριωτικό στόχο να μείνει η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλει και ο ίδιος και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. 
Όπως αναφέρουν συνεργάτες του ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει με πάθος ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για να ανοίξει ο δρόμος για την χώρα της διεξόδου από την κρίση.
Σημειώνουν δε ως πρωθυπουργός είχε ζητήσει την συνεργασία ακόμα και με την ΝΔ.
Από την άλλη πλευρά ο Γ. Παπανδρέου κλιμάκωσε την δημόσια παρουσία του με συνέντευξη σε Τηλεοπτικό Κανάλι της Κρήτης πριν από μερικές μέρες όπου επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς, με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και στην αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ως πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει ο προοδευτικός χώρος να μένει πολυκερματισμένος και προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών.
Σε κάθε περίπτωση ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να υποστηρίξει την επανένωση των κομματιών της Κεντροαριστεράς, καθώς νομιμοποιείται ως ο τελευταίος ηγέτης του χώρου που έχει καταγράψει υψηλά ποσοστά τα οποία τον ανέδειξαν πρωθυπουργό το 2009.       

Δεν υπάρχουν σχόλια: