Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Μια καλή Σαμαρείτισσα (αρτοποιός) που προσφέρει δωρεάν ψωμί στους απόρους






Μετέφερε την ιδέα από τη Νέα Υόρκη
«Δωρεάν ψωμί για όσους έχουν ανάγκη». Ο μαυροπίνακας με τη φράση αυτή που τοποθέτησε εδώ και μερικές ημέρες έξω από το κατάστημά της στη Θεσσαλονίκη η οικογένεια Λιμπαντούδη δεν περνά απαρατήρητος. Ακριβώς δίπλα ένα κουτί από πλεξιγκλάς ψωμιά και κουλούρια «καλεί» ανθρώπους που στερούνται ακόμα και τα βασικά να... κοπιάσουν και να μοιραστούν με τους ιδιοκτήτες αυτή την πράξη αλληλεγγύης.


Η ιδέα ήταν της 33χρονης («καλή Σαμαρίτισσα») Σοφίας Λιμπαντούδη, ιδιοκτήτριας του καταστήματος εστίασης Stasis Food Store, στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, που μαζί με τον πατέρα και τη μητέρα της την έθεσαν σε εφαρμογή, σε μια προσπάθεια να προσφέρουν ό,τι μπορούν στον συνάνθρωπο.

Εχοντας σπουδάσει στη Νέα Υόρκη, η Σοφία είχε εικόνες από φούρνους που στο τέλος της ημέρας πρόσφεραν δωρεάν ψωμί που δεν είχε πουληθεί. Ετσι, μέσα στην κρίση αποφάσισε να μεταφέρει την πρακτική αυτή και στην οικογενειακή επιχείρηση. Η οικογένεια Λιμπαντούδη, που ήδη ήταν κοινωνικά ευαισθητοποιημένη, προσφέροντας συχνά κάποια από τα είδη του μαγαζιού (σάντουιτς, πίτες, γλυκά) σε ανθρώπους που ζητούσαν βοήθεια, έκανε κρούση στους αρτοποιούς προμηθευτές του, ώστε να αξιοποιεί τα ψωμιά που τους περίσσευαν. Εκείνοι συμφώνησαν και η ιδέα τέθηκε σε εφαρμογή. Το κουτί τοποθετήθηκε έξω από το μαγαζί, ώστε να μην αποθαρρύνονται όσοι θα ήθελαν να πάρουν ένα ψωμί, αλλά ενδεχομένως να ντρέπονταν να μπουν μέσα. Μάλιστα, το Stasis Food Store σκέφτεται να επεκτείνει την κίνησή του και σε άλλα είδη.
«Το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε ήταν αυτό της αλληλεγγύης. Τίποτε άλλο. Θέλουμε απλά να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας» σημειώνει η Σοφία Λιμπαντούδη στη «δημοκρατία», εξηγώντας ότι στη διάρκεια των σπουδών της στη δημιουργική διαφήμιση και στο 3D graphic design έμαθε την αξία της επανάχρησης, της ανακύκλωσης και του να μην πετάμε τίποτα.
«Θέλαμε να προσφέρουμε, όχι να προβληθούμε μέσα από την κίνηση αυτή» τονίζει από την πλευρά του ο πατέρας της Σοφίας Πασχάλης Λιμπαντούδης, που δεν θέλει μάλιστα να φωτογραφηθεί. Ο ίδιος πάντως διαπιστώνει ότι για την ώρα ο κόσμος είναι διστακτικός και η ανταπόκριση περιορισμένη, αφού οι περισσότεροι ντρέπονται. «Η ανάγκη δεν είναι ντροπή, ειδικά σε αυτή την περίοδο που είναι δύσκολη για όλους» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο κ. Λιμπαντούδης.

Μαρία Μαθιοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: