Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Μειώνεται η επιδότηση, κινδυνεύει η ελληνική ελιά;

ελαιωνας

Την ανάγκη αύξησης της επιδότησης για το εθνικό μας προϊόν, επισημαίνει ο Ν. Δασκαλάκης 


Ανάγκη στήριξης στην ελαιοκαλλιέργεια κι ένταξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών (κηπευτικών) στη βασική ενίσχυση, επισημαίνει με επιστολή του  ο Νίκος Δασκαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λασιθίου και περιφερειακός σύμβουλος. Σημειώνει πως η υπουργική Απόφαση (104/7056/22-01-2015) για τη διαδικασία χορήγησης των άμεσων ενισχύσεων (επιδότησης), αδικεί κατάφωρα την ελαιοκαλλιέργεια.
Όπως λέει, «την ώρα που η ανταγωνίστρια Ιταλία στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ ενισχύει κατά προτεραιότητα και με στρατηγική στόχευση την καλλιέργεια της ελιάς, η δε Ισπανία δημιουργεί ξεχωριστή αγορανομική περιφέρεια Μόνιμων Δενδρώνων (ελιά), η Ελλάδα ουσιαστικά «εγκαταλείπει»  την πρώτη ιστορικά επιδοτούμενη καλλιέργεια της χώρας, καθότι, με βάση τον εθνικό φάκελο οι ενισχύσεις για την ελαιοκαλλιέργεια θα μειωθούν δραματικά και σε βάθος πενταετίας».
Κατά την άποψή του «από τη σχετική απόφαση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Καρασμάνη, προκύπτει ότι το ποσοστό που κατανέμεται στις «Δενδρώδεις» καλλιέργειες, με βάση τον εθνικό φάκελο, είναι πολύ χαμηλό την στιγμή που σε αυτές, εκτός της ελιάς, με την ίδια απόφαση, εντάσσεται και πλήθος άλλων καλλιεργειών που μέχρι σήμερα δεν ελάμβαναν επιδοτήσεις.
Με την προσθήκη των νέων καλλιεργειών, λέει οι εκτάσεις της περιφέρειας «Δενδρώδεις» θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε ο μέσος όρος που θα αναλογεί για την εν λόγω περιφέρεια, με βάση τα 470 εκατομμύρια ευρώ που είχαν αρχικά ανακοινωθεί, να είναι εξαιρετικά χαμηλός».
Σημειώνει πως χρειάζεται να ιδωθεί άμεσα ειδική στήριξη για την ελαιοκαλλιέργεια και συγκεκριμένα μέσω του άξονα των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων. Πέραν της παραπάνω στήριξης θα πρέπει να εξεταστεί και η δυνατότητα χαρακτηρισμού της ελιάς ως μόνιμου δενδρώνα με υψηλότερο μέσο όρο ενίσχυσης. Ζητά να προσδιοριστεί το ποσό της ενίσχυσης ανά ομάδα καλλιεργειών (Αροτραίες, Δενδρώδεις) και να συναρτηθεί με το αντικειμενικό κριτήριο των ωρών εργασίας ανά στρέμμα.
Θεωρεί δε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και να ενταχθούν στο καθεστώςτης βασικής ενίσχυσης το 2015. «Είναι αδιανόητο μια ολόκληρη περιοχή και καλλιέργεια να μένει εκτός καθεστώτος βασικής ενίσχυσης για τους όποιους τεχνικούς λόγους ή υποβάθρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: