Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Μπροστά σε εσωκομματικές εξελίξεις η Νέα Δημοκρατία

Μπροστά σε εσωκομματικές εξελίξεις η Νέα Δημοκρατία


  'Ολο το παρασκήνιο των κινήσεων της ηγεσίας και της αντιπολίτευσης.


«Η ΝΔ πάντα ήταν το κόμμα των εκπλήξεων» έλεγε προ ημερών ιστορικό στέλεχος της κεντροδεξιάς που έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική και διευκρίνισε, με βάσει τα όσα γνωρίζει ότι κυοφορούνται στο παρασκήνιο, πως «δεν θα πλήξουμε», αλλά εισερχόμαστε σε φάση δημιουργικής ανασυγκρότησης, ανασύνθεσης και αλλαγής. 
Και όντως, με βάσει το ρεπορτάζ πολλά εξελίσσονται στο παρασκήνιο για την επόμενη μέρα στην κεντροδεξιά, παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου και η ηγετική ομάδα περί τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα ήθελε, όπως λένε πολλοί στην αξιωματική αντιπολίτευση, να βαλτώσει η ΝΔ και να μην αλλάξει τίποτα. «Στο Μαξίμου βολεύονται από την αδράνεια της ΝΔ και εύχονται να μην υπάρξει αλλαγή σελίδας» λένε κεντρικά στελέχη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» που δημιουργήθηκε στη ΝΔ, αλλά όπως διευκρινίζουν, «αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ».
Η ύφεση που επικράτησε επιφανειακά όλη την περασμένη περίοδο, έκρυβε μια έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα, η οποία διαμόρφωσε νέα πολιτικά δεδομένα, ενώ κυρίαρχο ζητούμενο για πολλούς είναι να υπάρξει στο κόμμα ένα «διάλειμμα ηρεμίας» ώστε να γίνει δυνατή η ομαλή ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας και ταυτόχρονα να προωθηθεί ο ιδεολογικός και πολιτικός εκσυγχρονισμός του κόμματος. 
Στην αντίπερα όχθη, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να διατηρήσει τον έλεγχο των εξελίξεων, ενώ χθες ανακοινώθηκε από το κόμμα το πρόγραμμα των νομαρχιακών συνδιασκέψεων και των προσυνδιασκέψεων και η Εθνική Συνδιάσκεψη που πιθανότατα θα γίνει το τριήμερο 11-12-13 Ιουλίου εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις. 
Στις προσυνδιασκέψεις θα παραστεί και θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΝΔ που προσπαθεί να κλείσει μέτωπα, ενώ προ ημερών συναντήθηκε, σε μια προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι, με τον κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. 
Βασική επιδίωξή του είναι να κρατηθεί στο παιχνίδι της εξουσίας, να παρουσιάσει το δικό του αφήγημα στην κοινωνική και κομματική βάση της ΝΔ και θα επιχειρήσει να κάνει πράξη την πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση, εν αντιθέσει με την άποψη των δελφίνων και των αμφισβητιών ότι «απλά κερδίζει χρόνο».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι σταδιακά όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και η ΝΔ θα δικαιώνεται με βάσει τα όσα εξελίσσονται στο πεδίο της συζήτησης της κυβέρνησης με τους πιστωτές - εταίρους. Ήδη, όπως λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει απώλειες και σταδιακά θα έχει και άλλες ρωγμές στην εικόνα του. 
Αντίθετα, οι δελφίνοι και οι αμφισβητίες του κ. Σαμαρά, επιμένουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι και αυτός «μέρος του προβλήματος» και η εμμονή του να γίνουν προσυνεδριακές συνδιασκέψεις και Εθνική Συνδιάσκεψη,  «δεν μπορεί να εξασφαλίσει και λύση του πολιτικού προβλήματος, που όχι μόνο υπάρχει αλλά και διαρκώς οξύνεται». 
Μέρα με τη μέρα τα κεντρικά στελέχη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» γίνονται αποδέκτες της ανησυχίας σειράς βουλευτών και στελεχών οι οποίοι οδηγούνται στο ίδιο συμπέρασμα. Μέσα σε αυτό το κλίμα ωριμάζουν προοδευτικά οι σκέψεις για ένα οργανωμένο «διάβημα» μια «νέα κατάσταση» στο κόμμα. 
Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν πολλές συσκέψεις των ηγετικών αυτών παραγόντων με βουλευτές και στελέχη και τα αποτελέσματα των συζητήσεων αυτών ενθαρρύνουν και άλλο την υπάρχουσα κινητικότητα έως την πιο σημαντική κίνηση που ετοιμάζεται. 
Ο κ. Σαμαράς ασκεί πλήρη έλεγχο στην Πολιτική Επιτροπή αλλά το παιχνίδι δεν παίζεται εκεί, σύμφωνα με την εσωκομματική αντιπολίτευση που ετοιμάζεται για την επόμενη και πιο ουσιαστική φάση.
Το κρίσιμο στοιχείο για τους μετέχοντες σε αυτό το «Game of Thrones» (σ.σ. «το παιχνίδι των θρόνων») της κεντροδεξιάς είναι να μην εκλάβει η κοινωνική και κομματική βάση της ΝΔ την επικείμενη σύγκρουση στην κορυφή σαν μια διαμάχη για την ηγεσία στερημένη από πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. 
Μέσα σε αυτό το κλίμα ακούγονται διαρκώς δυνατότερα οι γνώμες ότι απαιτείται εντατικοποίηση των παρεμβάσεων των κεντρικών παραγόντων της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης», ώστε να «φωτιστούν» οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές των δύο πτερύγων και να εξασφαλιστεί η συσπείρωση των «φιλελεύθερων δυνάμεων» την επόμενη και πιο καθοριστική φάση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: