Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ε.Μ.Ε.Ι.Σ: Οι εθελοντές που νικούν τον καρκίνο

emeis-oi-ethelontes-pou-nikoun-ton-karkino
Το όνομά της είναι Βασιλική, 55 ετών. Εμπορος για πολλά χρόνια, στον τομέα της χονδρικής. Στην αρχή της κρίσης, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις πρώτες οικονομικές δυσκολίες, μέχρι που έφθασε για εκείνη το τέλος: Τα έχασε όλα. Πρώτα την επιχείρηση, μετά το σπίτι που το κατάσχεσε η τράπεζα, κατόπιν το αυτοκίνητο. Ζούσε με τον άντρα της πνιγμένη στα χρέη, με δύο παιδιά φοιτητές, ο ένας παράλληλα εργαζόμενος αλλά απλήρωτος. Η ιστορία, μπορεί -δυστυχώς- να μας θυμίζει έναν γνωστό, έναν συγγενή...

Η Βασιλική, όμως, χτυπήθηκε από τον καρκίνο σε μια στιγμή της ζωής της, που ούτε η ίδια ούτε η οικογένειά της μπορούσε να βοηθήσει«Ζούσαμε με χρέη. Η κατάστασή μας δε διορθωνόταν με τίποτα, χτυπιόμασταν από παντού και εγώ και ο σύζυγος. Τράπεζες μας ζητούσαν λεφτά, από παντού μας ζητούσαν λεφτά. Πουλήσαμε τα πάντα, όλα... Δεν είχαμε τίποτα... Τον Αύγουστο με όλη την πίεση διαπίστωσα ότι έχω ένα ογκίδιο στο δεξί μαστό. Ανασφάλιστη, με χρέη, χωρίς σπίτι και με καρκίνο. Είπα, το πολύ να έχω δύο χρόνια ζωής. Αν είσαι ανασφάλιστος, άρρωστος και με χρέη, απλά δε ζεις...».



«Γιατρέ εγώ είχα λεφτά μέχρι την επίσκεψη, μην προχωράτε»...
Επί πέντε μήνες, γυρνούσε την πλάτη στο πρόβλημα: «Ελεγα ότι καλύτερα είναι να μην είμαι σίγουρη, από το να ξέρω και να μην μπορώ να κάνω τίποτα». Συνάντησε τον γιατρό Γρηγόρη Ξεπαπαδάκη στο θάλαμο του νοσοκομείου που νοσηλευόταν η αδελφή της. Εκεί έκανε την πρώτη εξέταση. «Είχα μόρφωμα 1,5 πόντο. Του λέω: είναι καρκίνος; Μου λέει: θα κάνουμε τη βιοψία και θα το δούμε. Του απαντώ: γιατρέ εγώ είχα λεφτά μέχρι την επίσκεψη, μην προχωράτε... Και απαντά: Εγώ δε θέλω ούτε ένα ευρώ, εγώ θα σε χειρουργήσω... Σηκώνει το τηλέφωνο και λέει: τη βιοψία της κυρίας, την πληρώνω εγώ. Την άλλη μέρα με πήραν και μου είπαν ότι έχω καρκίνο». 

Ο χειρουργός μαστού Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης είναι ένας γιατρός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού μέσω της Επιστημονικής Μαστολογικής Εταιρίας Ιαση-Στήριξη (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ) που δημιουργήθηκε το 2010 από μία ομάδα εθελοντών γιατρών με βασικό στόχο τη στήριξη οικονομικά αδύναμων γυναικών με καρκίνο του μαστού. 

«Καμία γυναίκα με καρκίνο του μαστού στη χώρα μας δεν θα πρέπει να αισθάνεται μόνη και ανυπεράσπιστη», λέει ο κ. Ξεπαπαδάκης και αυτό ακριβώς το συναίσθημα κατάφερε να δημιουργήσει στη Βασιλική, όταν τη γνώρισε: «Βλέπει τα χαρτιά μου, ότι -δηλαδή- ήμουν ανασφάλιστη και μου λέει: Θα τα πληρώσει η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. Και πράγματι, κάλυψε τον προ εγχειρητικό έλεγχο, όλες τις εξετάσεις, την επέμβαση. Δεν έδωσα ούτε ένα ευρώ. Και όταν άρχισαν οι χημειοθεραπείες ο κ. Ξεπαπαδάκης πήρε τηλέφωνο τον γιατρό του νοσοκομείου. Αποφάσισε να μπει και αυτός στην Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.. Δε μου παίρνει λεφτά. Η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ μου παρέχει τη νοσηλεία, ακόμη και το δωμάτιο στο ιδιωτικό νοσοκομείο».

«Η φιλοσοφία της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. διέπεται από την αρχή του εθελοντισμού, της προσφοράς και της αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο και δη για τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού», αναφέρει ο κ. Ξεπαπαδάκης.
Υποστηρίζεται από ένα δίκτυο 67 (μέχρι σήμερα) εθελοντών γιατρών όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν τις ιατρικές τους υπηρεσίες. Και συγκεκριμένα: δωρεάν κλινικές εξετάσεις, δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε ασθενείς της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ, δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις, δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, αποστολές σε όλη τη χώρα για ενημέρωση-αφύπνιση του πληθυσμού σε θέματα έγκαιρης διάγνωσης.

Ο Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης είναι ένας γιατρός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού μέσω της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ 


 «Μέχρι σήμερα στην Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.  έχουν ζητήσει βοήθεια 35 γυναίκες -αναφέρει ο Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης- στις οποίες παρείχαμε δωρεάν: εξετάσεις, προεγχειρητικούς ελέγχους, χειρουργικές επεμβάσεις, νοσήλια, συνεχή ιατρική παρακολούθηση και ψυχολογική στήριξη, ενώ από τις εξορμήσεις που έχουμε σε όλη την Ελλάδα έως τώρα έχουμε διενεργήσει κλινικές εξετάσεις με τους εθελοντές γιατρούς μας, μέλη της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., σε πάνω από 1580 συνανθρώπους μας».
Σε ποιές γυναίκες απευθύνεται - Οι δράσεις στις απομακρυσμένες περιοχές

Στο διάστημα των λίγων ημερών που είχε μέχρι να μπει στο χειρουργείο, αλλά και μετά -όσο διαρκούν οι χημειοθεραπείες- η Βασιλική προσπάθησε να μαζέψει λεφτά, αλλά κυρίως να βρει έναν τρόπο να ασφαλιστεί ξανά. Πήγε στο Ταμείο Εμπόρων (ΤΑΕ). «Μου ζήτησαν 3.000 εφάπαξ και 1.000 ευρώ το μήνα για να με ασφαλίσουν. Μα αν τα είχα αυτά τα λεφτά, θα ήμουν ανασφάλιστη;». Το ερώτημα απλό, αλλά η απάντηση προσκρούει σε παραλογισμό.

«Η δράση της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.  απευθύνεται σε γυναίκες κάθε εθνικότητας και ηλικίας με καρκίνο του μαστού που αδυνατούν να καλύψουν οι ίδιες τα έξοδά τους -αναφέρει ο γιατρός Γρηγόρης Ξεπαπαδάκος. Γυναίκες άνεργες, ανασφάλιστες, με ελάχιστο έως ανύπαρκτο εισόδημα. Εκεί επεμβαίνουμε και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα». 

Με αυτό το δεδομένο, εξηγείται το συναίσθημα της Βασιλικής. Οτι δηλαδή, δεν ήξερε εάν θα έπρεπε να χαίρεται που βρέθηκαν οι εθελοντές γιατροί ή να λυπάται γιατί «το κράτος μετά από τόσους φόρους που είχα πληρώσει με είχε πετάξει. Επί 25 χρόνια είχα πληρωμένα το ΙΚΑ και το ΤΑΕ και τώρα ήμουν πεταγμένη...». Ψάχνοντας, βρήκε ότι μπορεί να της χορηγηθεί βιβλιάριο υγείας για άπορους με δυσίατες ασθένειες από τη Νομαρχία και έκανε την αίτηση. «Εχω κάνει την αίτηση από τις 23 Ιανουαρίου και ακόμη το βιβλιάριο δεν έχει εκδοθεί. Εγώ την εγχείρηση την έκανα στις 29 Ιανουαρίου. Δε θα μπορούσα με καρκίνο να περιμένω».

«Είναι μία συνεχής συγκίνηση για εμάς η δράση μας στην Ε.Μ.Ε.Ι.Σ, γιατί οι γυναίκες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους με τα λόγια και το βλέμμα τους», λέει ο κ. Ξεπαπαδάκης που μαζί με τους υπόλοιπους γιατρούς καλύπτουν και τις ανάγκες για προληπτικό έλεγχο σε νησιά και απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές. «Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας καθιστούν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου των γυναικών, που κατοικούν σε αυτές, δύσκολο έως αδύνατο. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η αποστολή της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. Για παράδειγμα έχουμε επισκεφθεί περιοχές όπως η Αστυπάλαια, οι Λειψοί, η Αρεόπολη της Μάνης, κτλ, με τους εθελοντές γιατρούς μας οι οποίοι έχουν προσφέρει υπηρεσίες στον ντόπιο πληθυσμό».
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 45-60 ετών





Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 4.000 νέα περιστατικά, ενώ η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αποτελεί το 24% των καρκίνων στις γυναίκες.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 45-60 ετών.
Για τον κ. Ξεπαπαδάκη, η σύγχρονη Ελληνίδα αποδεικνύεται αρκετά συνεπής στους ετήσιους προληπτικούς ελέγχους. «Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.  διεξάγουμε φέτος πανελλήνια διαδικτυακή έρευνα που σκοπό έχει να καταγράψει το πραγματικό επίπεδο ενημέρωσης των γυναικών στην ελληνική επικράτεια. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αναδεικνύουν ένα μέτριο επίπεδο γνώσης του θέματος. Στα τέλη Μαΐου όπου και θα κλείσει ουσιαστικά η έρευνα θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τα στοιχεία και να δημοσιοποιήσουμε αναλυτικά το τι συμβαίνει στην ελληνική πραγματικότητα». 
Και για την πολύτιμη αυτή γνώση που θα δώσει εργαλεία θεραπείας και πρόληψης στους γιατρούς η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ καλεί τις γυναίκες να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που σε κάθε περίπτωση παραμένει ανώνυμο και δεν απαιτεί πάνω από 2 λεπτά για τη συμπλήρωσή του.
Οι γυναίκες που έχουν βοηθηθεί από την Ε.Μ.Ε.Ι.Σ, δέχονται την συμπαράσταση σε όλα τα στάδια της περιπέτειάς τους από τις εθελόντριες. Από γυναίκες που και εκείνες, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν περάσει από αυτή τη δοκιμασία. Η Βασιλική λέει ότι τη συνοδεύουν στις χημειοθεραπείες, στο νοσοκομείο, σε κάθε δύσκολη στιγμή της κρατούν το χέρι. «Εχω συναισθήματα ευγνωμοσύνης, νιώθω την ανθρωπιά που είναι θείο δώρο να προσφέρεται... Χανόμουν και με στήριξαν. Δεν πίστευα ότι γίνονταν αυτά.Τώρα βλέπω ότι υπάρχουν άνθρωποι». 

Ε.Μ.Ε.Ι.Σ: Αριθμός Λογαριασμού 5178 063506 780 /ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τηλ.επικ. 800  11 35 7 35 (09:00-15:00)


Δεν υπάρχουν σχόλια: