Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Πίεση στον ενδιάμεσο χώρο


Ο δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται. Ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι τελικά θα ξεπεράσει το 65%. Αυτό σημαίνει πέρα από όλα τα άλλα ότι τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου που παλεύουν για την τρίτη θέση πιέζονται και αντιμετωπίζουν κίνδυνο ακόμη και εξαφάνισης.

Έτσι, το δημοφιλές κλισέ κατά το οποίο ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να κόψει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας ένα 2% των ψηφοφόρων του έχει και αντίθετη ανάγνωση. Αν δεν περάσει το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης ή αν αφήσει εκτός Βουλής το ΠΑΣΟΚ, τότε θα προσφέρει την αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτή διευκολύνεται όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που δεν περνούν το 3%.

Πάντως, εκλογικοί αναλυτές και στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων σημειώνουν ότι η πόλωση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και κόμματος Παπανδρέου συσπειρώνει και τους δύο αντιπάλους που έχουν σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων, σε αντίθεση με το Ποτάμι του οποίου η εκλογική βάση είναι εξαιρετικά ρευστή λόγω νεότητας αλλά και επειδή είναι χαλαρό το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει.
Η προεκλογική τακτική δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αφού δεν έχουν καν κλείσει τα ψηφοδέλτια που έχουν σημασία, ειδικά όταν πρόκειται για το Επικρατείας με τους βαρείς συμβολισμούς. Γράφτηκε (στην Realnews) και δεν διαψεύστηκε ότι σε συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ για το Επικρατείας βρίσκεται ο Γ. Φλωρίδης. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να «τιμηθεί» ο Απ. Κακλαμάνης για να μην φύγει προς την πλευρά Παπανδρέου. Ο Στ. Θεοδωράκης φαίνεται πως έχει καταλήξει στον Χάρη Θεοχάρη, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να πείσει κάποια λαμπερή προσωπικότητα ώστε να δείξει ότι το κόμμα του δεν είναι απλώς ένα προσωπικό «μαγαζί».
Και οι τρεις παίκτες του ενδιάμεσου χώρου λένε ότι στόχος είναι η τρίτη θέση, αυτή του ρυθμιστή. Και οι τρεις αγωνιούν για το ποιος θα προηγηθεί του άλλου, επειδή αυτό  θα κρίνει αν και με ποιους όρους θα μετάσχουν στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί την επόμενη μέρα αλλά και τις εσωκομματικές ισορροπίες (στην περίπτωση των δυο ΠΑΣΟΚ).
Οι δημοσκοπήσεις το μόνο που δείχνουν μέχρι στιγμής είναι η απόλυτη ρευστότητα στον ενδιάμεσο χώρο. Το Ποτάμι έχει καταγραφεί από 4% έως και 8%, ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα ψηφοφόρων και μεγάλη δεξαμενή προσώπων που το βλέπουν θετικά. Δηλαδή, είναι  ένα κόμμα με δυνατότητες ανάπτυξης που δεν έχει όμως ισχυρό σκληρό πυρήνα εκλογικής βάσης και συγκεντρώνει τις δυνάμεις του κυρίως στην Αττική. Με αυτή την έννοια, το Ποτάμι μπορεί να «σκίσει» αλλά και να περάσει εύκολα κάτω από τον πήχυ, αν υποθέσουμε ότι αυτός βρίσκεται στο περίπου 6,5% των ευρωεκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται από 4% έως 7% με τους επιτελείς της Χ. Τρικούπη να θυμίζουν ότι στις ευρωεκλογές οι δημοσκοπήσεις που είχαν προηγηθεί διαψεύστηκαν αφού δεν είχαν «πιάσει» το 8%. Εχει μεγαλύτερη απήχηση στην περιφέρεια και στους ψηφοφόρους μεγάλης ηλικίας. Οι επιτελείς του Βενιζέλου πιστεύουν ότι η επίθεση που δέχονται από την πλευρά του Παπανδρέου θα λειτουργήσει συσπειρωτικά και υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να τους φύγουν πολλοί ψηφοφόφοροι προς την πλευρά του «διασπαστή».
Για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών έχει εμφανιστεί μέτρηση που δείχνει ότι το βλέπει θετικά (χωρίς αυτό να σημαίνει πρόθεση ψήφου) ένα 6%, ενώ κυκλοφόρησαν στο παρασκήνιο και πληροφορίες κατά τις οποίες θα μπορούσε να περάσει το ΠΑΣΟΚ. Σε σχέση με τις πιθανές διαρροές, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι το κόμμα Παπανδρέου έχει να πάρει από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, λιγότερο από το Ποτάμι, ενώ το ΠΑΣΟΚ χάνει προς όλες τις κατευθύνσεις (προς ΝΔ, προς ΣΥΡΙΖΑ, προς Ποτάμι και προς κόμμα Παπανδρέου).

Η ΔΗΜΑΡ, μετά το ναυάγιο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε αυτόνομη κάθοδο σε συνεργασία με τους «Πράσινους-Αλληλεγγύη», και ο Φ.Κουβέλης θα μοιραστεί την ηγεσία με τον Ν. Χρυσόγελο. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, το περισσότερο είναι ότι οι πλειοψηφία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ δεν θα πάρουν καν μέρος στις εκλογές.
Το Ποτάμι κατεβαίνει με κεντρικό σύνθημα «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα» και παρουσιάζει τις κυβερνητικές του θέσεις δείχνοντας ότι ενδιαφέρεται έντονα για τη διακυβέρνηση. Όμως, ο Στ. Θεοδωράκης δεν έχει συναντηθεί ποτέ με τον Α. Τσίπρα, ενώ έχει συναντηθεί με τον Α. Σαμαρά και αυτό δημιουργεί απορίες.
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ απορρίπτει τις διπλές εκλογές ως «έγκλημα». Χαρακτηρίζει  το Ποτάμι «νέα ΔΗΜΑΡ» και έχει απαγορεύσει στα στελέχη του να βγαίνουν στα πάνελ με πρώην συντρόφους τους που ακολούθησαν τον Παπανδρέου, ο οποίος ασκεί σκληρή κριτική στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας σε πρώτο πλάνο αντιμνημονιακά στελέχη όπως ο Δ. Ρέππας και ο Μ. Καρχιμάκης, αλλά και υπερασπιζόμενος το πρώτο μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: