Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο Κατίδης, ο Κάτσε, η αντίδραση της κοινωνίας και του ΠΑΟΚ



Απόσπασμα από την πρόσφατη συνέντευξη του Κατίδη στον Δικέφαλο:

Πέρα από το μπέρδεμα που έγινε με τη χειρονομία σου στο παιχνίδι κόντρα στη Βέροια, δεν ήταν λίγοι οι οπαδοί της ΑΕΚ που πίστεψαν στο ταλέντο σου. Με τη νέα, λοιπόν, προσπάθεια που γίνεται στην Ένωση ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να τους στείλεις;...

«Σίγουρα δεν τους αξίζει να βλέπουν την ομάδα τους στη Γ' Εθνική, αλλά πιστεύω πως όλα έγιναν για καλό. Σέβομαι απεριόριστα τους οπαδούς της ΑΕΚ και τους είμαι ευγνώμων που πίστεψαν στις δυνατότητές μου. Ζητώ συγγνώμη από έναν-έναν ξεχωριστά για όσα ανάγκασα να πιστέψουν για μένα, μετά από εκείνο το παιχνίδι».

Νιώθεις αδικημένος από τον τρόπο που σου συμπεριφέρθηκε η ελληνική κοινωνία και το ποδόσφαιρό της;
«Φυσικά και νιώθω»!

Μια ευχή για την ΑΕΚ;
«Εύχομαι στην ΑΕΚ να αναγεννηθεί το συντομότερο δυνατόν και να επιστρέψει εκεί που αρμόζει στην ιστορία της» [sport-fm]

Epikairo: Η ελληνική κοινωνία πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της και όχι να τα διώχνει μακριά. Τότε μόνο θα είναι ώριμη, έτοιμη και θωρακισμένη απέναντι σε ιδέες και απόψεις που επιτίθενται στον πυρήνα των αρχών και αξιών της. Ο χειρότερος τρόπος αντιμετώπισης ενός μέλους της κοινωνίας από την ίδια είναι ο στιγματισμός. Η αδιάλλακτη στάση σε  όποια λάθη είναι μεσαιωνικής αντίληψης. Εν προκειμένω, ο Κατίδης έκανε ένα λάθος, το οποίο παραδέχθηκε, μετάνιωσε και αυτό αποδείχθηκε στο χρόνο. Δυστυχώς, η κοινωνία αντέδρασε με το χειρότερο δυνατό τρόπο στην περίπτωσή του, χτυπώντας με περισσή υποκρισία το σαμάρι και όχι το γάιδαρο, και ο Κατίδης έφυγε περίπου ως φυγάς σε ομάδα του εξωτερικού. Προφανώς ο ίδιος νιώθει αδικημένος και είναι ένα συναίσθημα που θα κουβαλά για το υπόλοιπο της ζωής του. Ευτυχώς, τότε, η ΕΠΟ αντέδρασε ψύχραιμα τιμωρώντας τον ποδοσφαιριστή με τη μικρότερη δυνατή ποινή. Δυστυχώς, το ίδιο δεν ίσχυσε από τη μεριά της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα δεύτερο πρόσφατο παράδειγμα, είναι αυτό του Αλβανού ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Εργκίς Κάτσε. Το ζήτημα ανέκυψε όταν κυκλοφόρησε φωτογραφία του στο fb με ένα μπλουζάκι του UCK [εδώ] καθώς προέκυψε θύελα αντιδράσεων από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ αλλά και σύσσωμη την κοινωνία. Η άποψη των φανατικών ήταν να τελειώσουν τώρα τον ποδοσφαιριστή, να τον διώξουν στο εξωτερικό και κάποιοι πιο *πατριώτες* να τον κρεμάσουν στην πλατεία Αριστοτέλους.

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι οι 2 περιπτώσεις είναι τελείως διαφορετικές. Η περίπτωση του Κάτσε είναι μία εξωγηπεδική προσωπική στιγμή και θα ήταν της ίδιας εμβέλειας αν ο ποδοσφαιριστής έβαζε γκολ και το πανηγύριζε δείχνοντας το σήμα του UCK στο εσωτερικό του μπλουζάκι. Το κοινό τους σημείο είναι η μεταμέλεια ως προς την πράξη. Εν προκειμένω, να ξεκαθαρίσουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αλβανών θεωρεί τον UCK ως εθνικοαπελευθερωτικό στρατό και η αντίδραση της Ελλάδας έγκειται στο γεγονός ότι στο όραμα του UCK εμπεριέχεται η Μεγάλη Αλβανία, η οποία συμπεριλαμβάνει και ελληνικά εδάφη όπως η Ήπειρος. Αυτός είναι και ο λόγος της έντονης δικής μας αντίδρασης, η προστασία των δικών μας συμφερόντων, καθώς δε θα είχαμε τις ίδιες αντιδράσεις σε παρόμοιες παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως επί παραδείγματι αυτόν της Παλαιστινιακής Χαμάς.  Αν ρωτήσετε προσωπικά έναν Αλβανό που ζει στη χώρα μας, η πιο πιθανή απάντηση που θα πάρετε είναι μία θετική άποψη για τον UCK. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ισχύει. Ο UCK είναι μία παραστρατιωτική οργάνωση με εγληματική δραστηριότητα. Αντίστοιχες εγκληματικές δραστηριότητες υπήρξαν και από πολλές επίσημες κυβερνήσεις, οι οποίες είναι εξίσου καταδικαστέες. Αυτή όμως είναι η άποψη της πλειοψηφίας του γειτονικού λαού για τον UCK, οπότε ή θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα το γεγονός ή να εκδιώξουμε όποιον μιλάει αλβανικά από τη χώρα μας.

Δυστυχώς, ο 19χρονος ποδοσφαιριστής έκανε ένα λάθος καθώς δεν έλαβε υπόψη τις ιδιαιτερότητες της χώρας που παίζει ποδόσφαιρο. Ευθύνη γι᾽ αυτό έχει και η ομάδα η οποία οφείλει να ενημερώνει και να δίνει οδηγίες στο έμψυχο δυναμικό της για τις εθνικές ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα που μπορεί αυτές να δημιουργήσουν και τον τρόπο αντιμετώπισης των. Εντούτοις, ο ΠΑΟΚ έβαλε τον ποδοσφαιριστή στον πάγο, χωρίς να ορίσει την ακριβή τιμωρία και τον χρονικό ορίζοντα αυτής. Έτσι, η Αλβανική Ομοσπονδία απευθύνθηκε στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά όργανα καταγγέλοντας το γεγονός και θεωρώντας ότι τούτο δε συνιστά λόγο για να καταστρέψουν την καριέρα του ταλαντούχου ποδοσφαιριστή. Ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει να εκτεθεί στην προκειμένη περίπτωση καθώς θα καλεστεί να δώσει εξηγήσεις.

Συνοψίζοντας, υπάρχει ένα λάθος από τη μεριά του ποδοσφαιριστή που αφορά στην επίδειξη του σήματος του UCK. Ο Κάτσε αποτελεί μέλος και περιουσιακό στοιχείο της ομάδας του ΠΑΟΚ. Αν ο ΠΑΟΚ θέλει να λέγεται μεγάλη ομάδα πρέπει να λύσει και όχι να διώξει το *πρόβλημα*. Εφόσον ο Κάτσε απολογήθηκε και έδειξε μεταμέλεια, τιμωρείται με την ποινή του αποκλεισμού από την ομάδα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, δίδονται οι απαραίτητες εξηγήσεις στον κόσμο του ΠΑΟΚ και σε κανέναν άλλο, ο ποδοσφαιριστής στηρίζεται από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας με δηλώσεις και επιστρέφει στην ενεργό δράση. Ο ΠΑΟΚ δε μπορεί να γίνεται έρμαιο της κάθε Χρυσής Αυγής ή των ολίγων γραφικών. Αντίστοιχα, θα πρέπει να λειτουργήσει και η οργανωμένη ελληνική κοινωνία για τον κάθε Κάτσε ή Κατίδη. Μία κοινωνία τιμωρός δεν είναι αυτή που θα θέλαμε για την Ελλάδα. Για κάθε λάθος μπορεί να υπάρξει και η αντίστοιχη τιμωρία η οποία θα ενσωματώνει και όχι θα περιθωριοποιεί τον φταίχτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: